Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet

A kérdés

Szerintetek mi lenne a reakciója egy ókori embernek, ha hirtelen a jelenkorban találná magát a szülővárosa romjai között?

Pl. időszámításunk után 100 körül egy 30 éves görög férfi sétálna Korinthosz utcáin, a pékség felé.


Egyszercsak egy fehér villanást látna, és ott állna 2018-ban Korinthosz romjai között. Előtte a pékség épületének csak alapjai lennének meg, lába alatt töredezett és hiányos lenne a járda, mindenhol gyomok nőnek és sehol senki.


Hirtelen zsibongást hall maga mögül, hátrafordul és egy túracsoportot lát modern ruhákban, szelfibotokkal.


Odamegy a túravezetőhöz és kérdez valamit Koiné Görögül. A túravezető furcsán néz beszédstílusára, szakadtas ruháira és hosszú szakállára. Megkérdezi tőle, hogy Orthodox szerzetes-e, de az ókori férfi csak pár szót ért.Szerintetek ezután hogyan folytatódna a sztori? Be tudna illeszkedni a mai világba?Keress kérdéseket hasonló témákban: ókor, időutazás

 2018. nov. 8. 19:27  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

"Mi a phallos történt?"


Viccen kívül... Azt hinné szerintem hogy valami látomása van, vagy varázslat történt. Biztosan bizonytalan lenne az emberekkel szemben. Az autók meg fények meglepnék, meg az is hogy az emberek milyen magasak meg milyen nyelven beszélnek, meg miket hordanak.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/15Időpont 2018. nov. 8. 20:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ebből nem akarsz filmet csinálni? Én megnézném.

A válasz 91%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/15Időpont 2018. nov. 8. 20:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
pilótakex89 nevű felhasználó válasza:

Nem kötekedni akarok de nincs olyan, hogy időszámításunk után. Krisztus utánra gondolsz gondolom. Mert most is az időszámításunk van.

A válasz 24%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/15Időpont 2018. nov. 8. 21:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"nincs olyan hogy időszámitásunk után"


Ez most komoly?

Az időszámitásunk után nem azt jelenti hogy már vége mindennek, az időnek is, és azt már nem számolja senki se.


Azt jelenti, hogy veszünk egy eseményt, és onnantól számolunk, tehát a számitás megkezdése utánt jelenti.


A keresztény kulturkörben ez Jézus hagyomány szerinti születése, az iszlám világban Mohamed futása, megint más népeknél megint máshonnan számolják.

Ha akarnánk azt is mondhatnánk hogy Darwin után 209-ben vagyunk, ha 1809-től számolnánk.A válasz 73%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/15Időpont 2018. nov. 8. 21:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Időszámítás szerintnek mondják, nem utánnak, de ne tereljétek el a témát, mert tök érdekes. Én is gondolkodtam már ezen. Szerintem vagy azt hinné, hogy az istenek közé került, vagy azt, hogy boszorkányok, varázslók közé. Nagyon megijedne, az biztos, és fix, hogy elmegyógyintézetben kötne ki szegény. Valaki lehet, hogy felismerné, hogy ókori nyelven beszél, de csak az ezoterikus lapok írnának róla és nem hinné el senki, hogy a múltból jött.

A járműveket szörnynek nézné, ahogy a Jöttünk, láttunk, visszamennénk c. filmben. :DA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/15Időpont 2018. nov. 8. 23:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Csak egyet nem értek, hogy miért kéne szakadtasnak lenni a ruháinak? Az ókorban is hordtak már normális ruhákat, attól, hogy régen éltek, nem úgy kell őket elképzelni, hogy szakadt ruhában jártak. Persze látszana a ruhán, hogy ókori, pl. azon, hogy mivel a ruhafestés drága volt, ezért az átlagember "eredeti" színű, durva anyagú, egyszerű tunikát viselt, nadrág nélkül. Mai szemmel furcsa ez, de nem feltétlenül szakadtas.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/15Időpont 2018. nov. 8. 23:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Sok filmnek, könyvnek a témája az időutazás, Mikszáth például Zrínyivel és a vele kirohant és elesett vitézeivel tette ezt meg az Új Zrínyiász című könyvében és a kezdeti furcsaságokon túl feltalálta magát mindegyik hőse, igaz tréfás hangulatú a könyv elejétől végig.

Azért voltak bonyodalmak, de bátor fickók voltak, meg a régen élt ember sem feltétlenül ostoba.

Én Arisztotelészre lennék kíváncsi, irtóra élvezné az öreg a modern technikát, mindent tudni akarna pontosan hogyan működik, el lenne képedve a technológiától, de azonnal rávetné magát a matekra, majd egy hét alatt kijárná az egyetemet.

Fordítva sem érdektelen elképzelni, a múltban mai középiskolás tudással a bölcsek bölcse lehetne az ember, ha meg nem égetnék máglyán félreértésből, vagy elképzelem, hogy egy nyolcadikos gyerek tanítaná a nagy hírű egyetemi professzorokat, esetleg Newtont, vagy a fizikusokat, kémikusokat, ha rendesen megtanulta az órán az anyagot.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/15Időpont 2018. nov. 9. 05:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem megbolondulna és kapna puha fehér szobát meg enni

A válaszíró 47%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/15Időpont 2018. nov. 9. 11:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Dávid Gyula mondta egyszer, hogy egy értelmesebb ókori görög ember simán megértené pl. a motor működési elvét, ha elmagyarázzák neki, csak azon csodálkozna, hogy hogy képesek a fém alkatrészeket ilyen pontosan megmunkálni. Viszont azt, hogy megnyomsz egy gombot és erre tőled több méterre felgyullad egy fény, azt varázslatnak tartaná.

A kérdésben szereplő ember meg valószínűleg azt hinné, hogy valami démonok közé került, vagy legalábbis az istenek valami idegen világba száműzték büntetésül. Nagy eséllyel megzakkanna a félelemtől.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/15Időpont 2018. nov. 9. 14:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az ókori ember a maihoz hasonlóan sokféle. Volt buta, közönyös, érdeklődő, okos stb. És mind másképpen viselkedne. Eleinte hasonlóan, a meglepetés hatalmas, emberi agynak szinte felfoghatatlan. Minden azon múlik, kivel találkozik először. Ha egy buta emberrel, nem biztos, hogy túlélné. Vagy elmegyógyintézetben kötne ki. Ha egy magyarban, nem biztos, hogy túlélné. De akadna olyan, aki bizonyos idő után, bizonyos szerencsével (kivel találkozik) túlélné, felszínesen beilleszkedne, a valóságos helyzetet elfogadná de soha meg nem értené teljesen. Túl nagy a különbség (gondoljunk a mai idősebb generációra, amelynek sok tagja tartja elfogadhatatlannak és borzasztónak a mát).


A visszamenés egyszerűbb helyzet. Amiatt, mert az ember a fejlődésre ki van hegyezve, a visszafejlődést nem bírja. Így tehát egy mai ember az ókort elviselhetetlennek érezné, bölcs nem lehetne, mert megköveznék. Az akkori kemény életet meg csak rendkívül nehezen viselnék el és edződnének hozzá. Szóval visszafelé sokkal kisebb a variációs lehetőség. A beilleszkedésnek hosszú távon nincs esélye.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/15Időpont 2018. nov. 9. 14:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit találtak fel az ős-, az ó-, a közép-, és a jelenkorban?
Hogy hívják azt a karaktert a Dc univerzumból, aki ősember ideje óta halhatatlan és a jelenkorban is fiatal maradt?
Melyik bibliai ihletésű film lehet ez? A Jelenések könyvét dolgozza fel a jelenkorban.
Melyik Ország győzne, ha a jelenkorban háborúzna egymással? Németország, vagy Oroszország?
Tudtok jelenkorban, közelmúltban játszódó háborús filmeket ajánlani?
Ha most azt mondjuk, h jelenkorban vagyunk, akkor ez mondjuk 1000 év múlva milyen kor lesz?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Társadalomtudományok és bölcsészet rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!