Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az alkoholtartalmon kívül min...

Az alkoholtartalmon kívül min múlik, hogy egy szesz mennyire okoz másnaposságot?

Figyelt kérdés

Úgy tanultam annak idején, hogy az acetaldehid a legfontosabb faktor a másnaposságban. Ezen kívül személyes tényezők is nyilván szerepet játszanak, például ha ki vagyok száradva, akkor nem fogok frissen és üdén felkelni.


Viszont saját tapasztalataim alapján olcsó sörtől / tablettás bortól még nem nagy mennyiség esetén is erős diszkomfort érzésem van a fogyasztást követő pár óra után (ahogy idősödöm, egyre inkább). De például Chivas Regalnál még nagy mennyiség esetén sem éreztem soha semmi rosszat.


2019. nov. 3. 09:14
 1/8 anonim ***** válasza:
22%
placebo hatás
2019. nov. 3. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Lehet élesztőérzékenység is.


Egy időben volt, hogy csapolt söröktől +12 órával fogyasztás után, széthánytam magamat. Igaz 4-5-6 korsó után.


Sör, bor után mindig élesztőérzékenységem volt.

2019. nov. 3. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

vagy lehet nocebo és placebo hatás együtt


ha olcsóságot iszol másnap már várod a rosszullétet...



Szerintem semmi sincs a drága, minőségi italokban, ami segítené az alkoholbontást.


Próbáld ki a legolcsóbb, "vodkát" amiben csak finomszesz és víz van.

Ebben van a legkevesebb dolog, amit a szervezetnek "fel kell dolgoznia". (semmi színanyag, aroma, adalék...)

2019. nov. 3. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Az élesztőérzékenység ritka betegség, de valóban okozhat émelygést, hányást.


Elképzelhető, hogy akkor nem az olcsósággal van összefüggésben a dolog, hanem az ital fajtájával. De a placebo is jó válasz, azt elfogadom.

2019. nov. 3. 12:30
 5/8 anonim válasza:
A bor is okozhat fejfájást, ha túl sok ként raknak bele.
2019. nov. 3. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Plusz infók:

[link]

2019. nov. 4. 03:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

ha élesztőallergia lenne, akkor már tudnának róla.

-a kenyér, kelt tészta is okozna problémát-

2019. nov. 4. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Phoney ***** válasza:

Az összetételben leginkább az erjedési/egyéb kongenerek összetétele és mennyisége tesz különbséget, és valószínűleg az is, hogy személy szerint milyen kongenerekhez vagy hozzászokva. Pl. sokszor hallottam whiskysektől, hogy a pálinka okoz másnaposságot, és pálinkásoktól, hogy a whisky...


Olcsó bornál és pálinkánál a gyümölcs romlékonysága, illetve a hibátlan gyümölcs ára miatt jellemző az előnytelen kongenerképződés. Olcsó sörnél szintén elképzelhető hasonló gond „a szart is kierjeszteni a sörléből” elv miatt.

A mai vodkák közt gyakorlatilag nincs ilyen különbség, és más finnomszesz alapú italok közt sem (hacsak nem répamelaszból van, ami érthetetlen okból tényleg odaver). Olcsó és drága whisky közt szintén nem nagyon lehet érdemi különbség.


Az alkoholtartalom önmagában nem tesz másnapossá (hacsak nem a gyomor szintjén), az elfogasztott alkoholmennyiség sokkal inkább. A magas alkoholtartalom max. akkor okoz súlyosabb másnposságot, ha hülyegyerek módjára issza az ember, és hirtelen rekord véralkoholt csinál.

2019. nov. 5. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!