Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fehérje molekulák létrejöhetne...

Fehérje molekulák létrejöhetnek pusztán élettelen kémiai rekaciók által, élő szervezet és DNS nékül?

Figyelt kérdés

2020. márc. 6. 09:18
 1/8 anonim ***** válasza:
Eddig "csak" aminósavakat sikerült előállítani, ami a fehérjék építőeleme.
2020. márc. 6. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Ha viszont spontán keletkezésre gondolsz, akkor ismereteim szerint nem. De javítsatok ki, ha tévedek
2020. márc. 6. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Csak ezért kérdezem, mert egy meteorban ismeretlen fehérje molekulákat találtak.

[link]


[link]


És hogy egy fehérje molekula egyértelmű bizonyiték-e az életre vagy sem.

2020. márc. 6. 09:54
 4/8 hollófernyiges ***** válasza:
92%

Tévedsz :) már sikerült, még a 60-as években (már ha a spontán kialakulást vesszük).

[link]


De ha számít a kémcsőben, enzimekkel vagy anélkül végrehajtott szintézis, akkor a válasz az, hogy persze, bármelyik kezdő vegyész megcsinálja neked.

2020. márc. 6. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

@hollófernyiges


A tevedésemet alátámaszthatnád dokumentumokkal. A válaszom megírasa előtt futottam át a Miller kísérlet megismétlésének eredményeit, és abban semmit nem találtam a fehérjék keletkezéséről. A wikipédia cikk melyik szakaszban van szó erről? Nincs időm az egészet végigolvasni.

2020. márc. 6. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 hollófernyiges ***** válasza:
100%
2020. márc. 6. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

#6


Köszi a linket!

2020. márc. 6. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 EagleHUN ***** válasza:

Az élet pont azért használja a fehérjéket (és pont csak azt a 20 félét a sok millió lehetségesből) mert önmaguktól természetes kémiai reakció, a jelenlegi "ideális" felszíni körülmények közt csak nagyon nehezen (sehogyan sem) jön létre köztük ha csak szimplán össze vannak keverve. Azt az élet a megfelelő molekulákkal (például enzimekkel) katalizálja le. Így tudja biztosítani a megfelelő és szükséges aminósav sorrendet a fehérje láncban.


Ennek ellenére ahogy néhány előző is írta van olyan körülmény amelytől mégis létrejöhet köztük reakció és keletkezhet fehérje is.

Pl Extrém -> forróság, savasság, lúgosság, nyomás...persze ezek az extrém körülmények meg mind nehezítik vagy kizárják magát az életet a keletkezésből.

2020. márc. 6. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!