Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A CAS-9 Enzim honnan való?

A CAS-9 Enzim honnan való?

Figyelt kérdés
Természetesen fordul elő? Vagy úgy gyártják? Ha az utóbbi, akkor hogyan?

ápr. 5. 01:09
 1/3 S. Nikolas Nick ***** válasza:
27%

Amennyire én értem, ez egy mesterségesen előállított enzim:

[link]


Hogy pontosan mi az összetétele, az gondolom ipari titok.

ápr. 5. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
73%
A természetben a Streptococcus pyogenes baktérium bakteriofágok elleni védelmében játszik szerepet, ott van a cikkben.
ápr. 5. 01:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

"A CRISPR/Cas9 története azzal kezdődött, hogy a biológusok néhány éve felfedezték, hogy bizonyos baktériumok genomjában szokatlan részek, úgynevezett csoportos, szabályosan megszakított rövid palindrom ismétlések (CRISPR) sorakoznak. Ezeket a baktérium arra használja, hogy rövid RNS-eket szintetizál róluk, amelyek aztán velük komplementer DNS-szakaszokhoz kötődnek. Ezeket CRISPR RNS-sel megjelölt szakaszokat ismeri fel egy bakteriális enzim, a Cas9, amely az adott helyen átvágja a DNS-szálat."

[link]


"A CRISPR-rendszerek két részből állnak: a CRISPR az információt szállító és a célt belövő RNS, a hozzá kapcsolódó nukleáz (DNS-elvágó enzim) pedig a fehérje, amely magát a szerkesztést végzi. A CasX enzimmel működő CRISPR-t még két éve fedezték fel a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói a világ egyik legkisebb baktériumában. Az egyik előnye épp a mérete: a CasX hasonló a Cas9-hez, csak jóval kisebb annál, ezért könnyebb eljuttatni a rendeltetési helyére. Kérdés, hogy a természetes előfordulási helyének számító baktériumon kívül is működőképes-e.

A Berkeley-i kutatók Nature-ben frissen megjelent tanulmánya szerint igen. A működése nagyon hasonlít a Cas12 nevű változatéra, de annyira azért különbözik, hogy egy teljesen külön kifejlődött enzimről van szó, amelyet talajvizekben és azok üledékében tenyésző baktériumokban fedeztek fel. Ebből adódik a kis mérete mellett a másik előnyös sajátossága: mivel olyan baktériumokban található, amelyek nincsenek az emberi szervezetben, az könnyebben befogadhatja, mint a Cas9-et."

[link]

ápr. 25. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!