Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A kvantummechanika alapján a...

A kvantummechanika alapján a tudatnak van bármiféle "hatalma" az anyag felett?

Figyelt kérdés
Kísérletek is születtek amelyek arra utalnak, hogy egy tudatos megfigyelő jelenléte szükséges a szuperpozíció lebontásához.
okt. 7. 10:13
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

"Mi csak leolvassuk - JÓVAL később - amit az mért. Az akkor már régóta kőbe van vésve, és nem változik meg."


Az ember végzi a fizikai kutatásokat. Hogyan lehet tudni, hogy mi történt egy helyzetben ha azt nem látjuk?


Nyilván úgy is lehet értelmezni, hogy a mérés okozta a kimenetelt, de úgy is, hogy maga a mérés leolvasása. Azt úgy sem tudjuk meg sosem, hogy ha nem olvastuk volna le a mérőműszert akkor mi történt volna.

okt. 7. 16:08
 12/21 A kérdező kommentje:

10


Te meg nem érted a kérdést. Azt honnan tudjuk, hogy a mérés miként van hatással magára a szuperpozícióra? Hiszen nem tudjuk megvizsgálni a rendszert anélkül, hogy befolyással lennénk rá.

okt. 7. 16:10
 13/21 anonim ***** válasza:
Nem, nem lehet úgy értelmezni. Tudjuk, hogy a mérés miért okoz hullámfüggvény-összeomlást. Tudjuk hogy AZ okozza. Értsd már meg, még az általad idézett valamiben is benne van, hogy JÓVAL KÉSŐBB... Az ember csak tudomást szerez az eredményről, aminek SEMMI köze ahhoz, hogy mi az, ami már megtörtént semmin nem változtat, pláne nem múltbéli dolgokon.
okt. 7. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 anonim ***** válasza:
Hát ez kész... Vegyél vissza egy kicsit! Ha ennyi válasz után sem fogtad fel, amit mondunk, akkor talán nem a válaszadókkal van a baj, hanem veled.
okt. 7. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 anonim ***** válasza:

Egy detektor, ha megméri a dolgokat, és RÖGZÍTI mondjuk egy papírra, vagy fényképre - szerinted ez mégis mi a búbánatos jó istentől tudna KÉSŐBB megváltozni?

Akkor, amikor egy ember méltóztatik odabattyogni és megtekinteni?

Átrajzolódnak a papíron a pontok, vagy hogyan gondolod?

okt. 7. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 A kérdező kommentje:

15


Én azt kérdeztem: Honnan tudjuk?

Erre azt felelted: Tudjuk!


Ezzel le van tudva?

okt. 7. 16:21
 17/21 A kérdező kommentje:

17


Pontosan. Úgy ahogy Schrődinger macskáját is elfogadták, pont úgy ez a gondolat is elfogadható lenne. Ott is a macska él majd feltámad. Ez esetben pedig a mérőműszer valamit mutat, majd mutathat mást is, attől függően, hogy ki nézi meg.

okt. 7. 16:23
 18/21 anonim ***** válasza:

Valami komoly probléma van veled.

Még egyszer: a mérőműszer tintába mártja a tollát, majd ékes jelekkel papírra felvési az eredményt.

Úgy 32 év múlva egy embernek eszébe jut, hogy megnézze.

Akkor már 25 km-nyi kitöltött grafikon tekereg mindenhol.


Szerinted AKKOR átíródik az egész?

okt. 7. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:

Schrödinger macskája egy gondolatkísérlet, amivel a koppenhágai interpretáció szerinte hibás elgondolására akart rámutatni Schrödinger-csak aztán kiderült, hogy tényleg úgy mennek a dolgok a _mikrovilágban_(azaz a macska nem támad fel, mert nem egy szubatomi részecske). Erről bebizonyították, hogy így van, és már használjuk is a kvantummechanikát különféle technológiáknál.

Míg a te feltevésedről bebizonyosodott, hogy téves. Sikerül végre felfognod, amit már mióta magyarázunk? Lásd 17. Mondjuk egy detektor rögzíti az eredményt, és RÖGZÍTI. Innen tudjuk, hogy tudatos megfigyelő nélkül is működik. Na meg tudjuk, hogy a "mérés"(információkinyerés) folyamata hogyan zajlik, mit okoz, és hogy ezen okok miatt omlik össze a hullámfüggvény. Vili?

Ha nem tudsz normálisan reagálni, és megérteni amit írunk, akkor ne is írj!

okt. 7. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 anonim ***** válasza:

Kérdező!

A mérésről alkotott fogalmaid misztikusak. Pedig egyszerű.

Mérjük meg egy kiló vas hőmérsékletét. Odatartunk egy alkalmas hőmérőt, a vasból némi energia (most a részleteket hagyjuk, mert példánkhoz nem lényeges) átáramlik a hőmérőbe, létrejön egy egyensúly, a hőmérő mutatja a hőmérsékletet. Az igazit mutatja? Elvileg nem. Mert a vasból némi energia kellett a hőmérőnek, de az annyira kevés a vashoz képest, hogy nem mérhető csak számítható. Tehát azt mondjuk, a vas hőmérséklete ennyi, és ez egzakt adat.

Most vizsgáljuk meg egy foton tulajdonságait. Veszünk egy tükröt és megállapítjuk, a foton hullám. Na jó, nem egy darab fotonról állapítjuk meg, hanem sokról, ami mind ugyanúgy viselkedik. Oké, tehát a foton hullám. Csakhogy mint tudjuk, a foton fény, márpedig haa napsüti az üvegablakunkat, az bizony felmelegszik. Jó, akkor tehát a foton anyag?

Az attól függ. A kiló vasnál a mérőeszköz "beavatkozása a vas életébe" olyan csekély, hogy a vas semmi tulajdonságát nem veszi el ettől, tehát a közölt információ egzakt. Ezzel szemben ha fotont fotonnal "mérnénk", akkor is ugyanakkora a mérőeszköz, tehát durván beavatkozik a foton életébe. Ezért a foton nem is mondja meg neki az ő tulajdonságait. Hanem aszerint "válaszol", ahogy "kérdezték". Ha így kérdezem azt mondja hullám vagyok, ha úgy kérdezem, azt mondja anyag vagyok. Ezt fizikusul úgy mondják, a részecske a mérőeszköz saját állapotával válaszol. Ezért tehát észnél kell lenni, hogyan kérdezünk. De ennek a tudathoz semmi köze, mert ne ma tudattal mérünk, ezért a részecska nem kerül kapcsolatba a tudattal, annál inkább a tudat általalkotott mérőeszközzel.

Hát valahogy így van ez a kvantummechanikával. Ha egy fizikus olvassa el a választ és nem tudja, miért született az, akkor a fejéhez kap. Ha egy fizikatanár olvassa el a választ, és tudja, miért keletkezett az, akkor bólint. Ez is egyfajta sajátállapot. Ez is kapcsolatos a tudattal, mert én gondoltam végig. De te mégis a magyarázattal kerülsz "szuperpozicióba", mert az van hatással rád akkor is, ha van köze a tudatomhoz. De nem "úgy" van köze. "Úgy" a magyarázathoz van köze, pontosabban ahhoz, amit olvasol eközben.

okt. 7. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!