Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mért van az, hogy egyes...

Mért van az, hogy egyes zöldségek,gyümölcsök (pl eper, málna, paradicsom, szilva) hidegen kevésbé édesek, mint szobahőmérsékleten, fagyasztva meg végképp savanyúak?

Figyelt kérdés
Az utóbbi esetben szétbomlik a cukor?
2020. okt. 18. 13:02
 1/2 Ozmium42 ***** válasza:
88%
Hűtve kevésbé érzed az édes ízt, ezt használják ki az agyoncukrozott szénsavas üdítőknél is: azt ajánlják, hogy jéghidegen fogyaszd. (Viszont a sok cukortól még szomjasabb leszel -> több üdítőt iszol)
2020. okt. 18. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Mikor a nyelv valami hideghez ér, az ízérző receptorai érzéketlenebbé válnak, kevésbé reagálnak az ízanyagokra.


Fagyasztott termésbe még nem haraptam bele, nem tudom, mennyire érződhet savanyúbbnak. De a cukor olyankor sem bomlik szét, rácsba rendeződve maradnak a molekulái. Szerintem az lehet az oka, hogy az édeset érző receptorok sínylik meg jobban a hideg ételeket, míg a savanyút érzők (ezek amúgy a savak jelenlétét erzékelik) a hidegben is jól működnek.

2020. okt. 25. 04:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!