Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ember szétszóródása Afrikáb...

Az ember szétszóródása Afrikából miért csak egyirányú volt?

Figyelt kérdés
Azt értem, hogy Afrikából azért mentek Európába, Ázsiába, mert jobb életkörülmények, táplálék, stb. miatt. De a neandervölgyi gén hiányzik teljesen az afrikaiakból. Felmerül a kérdés, hogy ha úgyis olyan hideg volt a neandervölgyi idejében, miért nem húzódtak azok vissza délre?
júl. 28. 12:20
 1/5 honnantudhatnám ***** válasza:
100%
Leírtad a kérdésben a választ.
júl. 28. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 hollófernyiges ***** válasza:
93%
Mert Afrika már foglalt volt, míg a többi kontinens az ember számára szűz, betelepítendő területnek számított.
júl. 28. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A neandervölgyi ember kiválóan alkalmazkodott a hideghez, remekül érezte magát ott.

Akkor volt gond, amikor kezdett melegebb leni az idő, és jött a másik ember... ekkor kezdtek el ritkulni.

júl. 28. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 TappancsMancs ***** válasza:
100%

"Back-to-Africa Migratio"-nak nevezik egyszerűsítve. A DNS vizsgálatok szerint volt ilyen, meg miért ne lett volna, hiszen az ember azért nem növény :) Afrikába Eurázsiaiak vándoroltak be két ciklusban, i.e. 3000-4000 körül és i.e. 12 000 körül, és azt meg már elvetették a régészek, hogy homogén közösségek voltak jelen a világtérképen egyirányú szétterjedésekkel.


"Back into Africa Migrations"

/kya - kilo years ago - ezer évvel ez előtt/

"A genomra kiterjedő adatok felhasználásával Afrikába visszakeverve az Afrika szarva elegyét a ROLLOFF, 120 ALDER, 162 és GLOBETROTTER 163 szoftverrel körülbelül 3 kya-ra datálták,"

[link]

Térkép - az Afrikába visszaáramlást is mutatja, a zöld nyilak azok:

[link]


Smithsonian Magazine:

"Azt találjuk, hogy még a nyugat- és dél -afrikai populációk is azt mutatták, hogy genomjuk 6-7 százaléka nyugat -eurázsiai ... tehát ez alapvetően azt jelenti, hogy a visszaáramlás nagyobb volt, mint gondoltuk."

"A szerzők hangsúlyozzák, hogy elméletük nem utal arra, hogy az eurázsiai népek maguk is elterjedtek Afrikában."

"Amikor ez a visszavándorlás 4000 évvel ezelőtt történt Afrikában, már mezőgazdaság volt, és helyi terményeket termeltek"

[link]


Publikáció:

"Az észak-afrikaiak genomi származása támogatja a vissza-Afrikába irányuló migrációt"

"Bemutatunk sűrű, az egész genomot átfogó SNP genotipizáló tömbadatokat (730 000 lelőhely) ... ez az ős valószínűleg a "vissza Afrikába" génáramlásból származik, több mint 12 000 évvel ezelőtt"

[link]


Korai vissza-afrikai migráció Afrika szarvába - publikáció

"Mivel régészeti, történelmi és nyelvi bizonyítékok állnak rendelkezésre a nem afrikai lakossággal való kapcsolatról körülbelül 3000 évvel ezelőtt, gyakran feltételezik, hogy a HOA populációk nem afrikai származása erre az időre datálódik. Ebben a munkában azt találjuk, hogy a nem afrikai ősök genetikai összetétele a HOA-ban különbözik az észak-afrikai és a közel-keleti jelenlegi populációk genetikai összetételétől. Ezekkel az adatokkal bizonyítjuk, hogy a HOA-ban a legtöbb nem afrikai származás nem lehet az elmúlt néhány ezer év keveredésének eredménye, és hogy az összekeveredés nagy része valószínűleg a mezőgazdaság megjelenése előtt történt. Ezek az eredmények hozzájárulnak a növekvő munkamennyiséghez, amely azt mutatja, hogy az őskori vadászó-gyűjtögető populációk sokkal dinamikusabbak voltak, mint általában feltételezik."

[link]


Nature cikk: "Anya neandervölgyi, apa deniszován: Ősi-emberi hibrid első felfedezése".

"Egy körülbelül 90 ezer évvel ezelőtt meghalt nő félig neandervölgyi és félig deniszován volt, egy szibériai barlangban talált csont genom elemzése szerint."

[link]


Szóval volt némi mozgásuk már 50 000 - 100 000 éve is. Itt van térkép a lelőhelyeikről, hogy ez térképen hogyan helyezkedik el. Megmértem goolge térképen, hogy ez mekkora távolság, és a legközlelebbi neandervölgyi terület is 900 km-re volt a denis


Ismert neandervölgyiek Európában (kék),

Délnyugat -Ázsiában (narancs),

Üzbegisztánban (zöld)

és az Altaj -hegységben (lila)

[link]


És a denisovaiak a zöld nyil és területe

[link]


"Bár az emberi evolúcióról szóló elbeszélések gyakran vitásak, a DNS -bizonyítékok azt mutatják, hogy az emberi evolúciót nem egyszerű lineáris vagy elágazó folyamatnak kell tekinteni, hanem rokon fajok keverékének." - Wikipédia


Lengyelország i.e. 5350

"A nagy hatótávolságú szállítást csak egy amfibolit palaból készült adze/véső szerszám esetében igazolják, kb. 300 km."

[link]


vagy:

"Az importált ékszerek a román szívben található sírokban felfedik az élénk kereskedelmet Skandináviával és Mezopotámiával az ókorban, de miért tették ezeket a drágaköveket barlangokba?"

"A romániai, hollandiai és dán kutatók tanulmánya megerősíti, hogy 3300 évvel ezelőtt kialakult kereskedelmi útvonalak léteznek a messzi északtól Közép -Európán keresztül Mezopotámiáig (Szíria és Irak) , 1100 évvel megelőzve a selyemutat."

[link]

júl. 29. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a terjengős választ :)
júl. 30. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!