Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek milyen szintű...

Szerintetek milyen szintű emlékei lesznek 10e év múlva a leszármazottainknak a mostani civilizációról?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, minden "jól" megy, és nem pusztul ki az emberiség addig. Most, hogy már hatékonyan tudunk digitalizáni és tárolni minden információt, és tesszük is akarva-akaratlanul, felmerülhet, hogy ezek meddig maradnak meg. Ahogy most szinte semmit nem tudunk az őskori emberek gondolkodásáról, hétköznapjairól, problémáiról, sőt, az ókoriakról is csak felszínesen, ma már minden adott, hogy akár a privát levelezéseink, fotóink, videóink, mozgásunk, tevékenységünk örökre megmaradjon digitális időkapszulákban.


Ti mit gondoltok: 10e év múlva fogják olvasgatni a mai könyveket, írásokat, nézni a filmeket, belemélyedni a globális vagy személyes problémáink elemzésébe? Én pl. szívesen nézném, hogy éltek az ősemberek, hallgatnám, miről beszélgettek, mivel szórakoztak, miket ettek, hogy udvaroltak, dolgoztak, miktől féltek, miknek örültek. Évezredekkel később fogjuk érdekelni az akkoriakat? És elmentjük nekik annyira a mostani világ részleteit, hogy megkönnyítsük a dolgukat?


Lehet, hogy a mai, halhatatlannak hitt művészekre, tudósokra, filozófusokra se fog senki emlékezni addig? Totál ismeretlen lesz a Biblia, Shakespeare, Einstein, Da Vinci, mert lesz ezer újabb, jelentősebb utódjuk, akik érdekesebbé válnak és elhomályosítják ezeknek a fényét?2021. nov. 9. 20:10
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
91%
Egy száz évvel ezelőtt írt könyv nyelvezete és ritmusa is idegen a mai emberek zömének. 10 ezer év már annyira más világ, hogy a fene se lesz ránk kíváncsi néhány kutatón kívül. A digitális adattárolás szavatossága pedig végtelen vagy öt év, ahogy sikerül...
2021. nov. 9. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 A kérdező kommentje:

1: Azért sok ókori szerző műve maradt fenn, és ma is érdekes olvasmány némelyikük.


Digitális időkapszula céljára nyilván nem low budget pendrájvokat gondoltam bevetni. Léteznek már olyan tárolási technológiák, amik évezredekre megőrzik az adatokat jó biztonsággal. Emellett gondolom, pár év vagy évtizet múlva már nagyságrendekkel többet lehet tárolni, ha a mai fejlődés ütemét nézzük. És hát ugye nem is kell évezrdedekig kitartania egy-egy tárolóeszköznek, mert ahogy folyamatosan fejlődik a világ, a régebbiek tartalmát mindig átviszik újabbakra. Nekem is megvannak 30 évvel ezelőtti levelezéseim, elmetett játékaim, képeim, de nem az akkori HDD -ken vagy floppykon tartom őket, hanem időnént átviszem az újabb HDD -imre, újabban felhőbe.

2021. nov. 9. 21:51
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Én is gondolkodtam rajta, milyen furcsa érdekes lesz hogy az 1000 év múlva élők szinte másodpercnyi részleteséggel ismerhetik majd meg az elődeiket. Nem törött cserepekből, összedölt házakból, olvashatlan feliratokból kell majd összebarkobázniuk a világot, hanem nagyfelbontásu, képek, videok, hangok, 3d-ben szkennelt tárgyak, emberek, végtelen mennyiségü adatából. De a fene tudja, 1-10 ezer év múlva milyen társadalmak lesz, már az is kérdéses, hogy a mai fogalmainkkal egyáltalán értelmezhető-e az amilyen a 10 ezer évvel későbbi világ lesz. Lehet hogy nagyobb különbség lesz köztünk, mint köztünk és a 100 ezer éves ősemberek között, és ezért esetleg már érdektelen, és értelmezhetetlen lesz számukra a mi világunk. És az is kérdéses, hogy a jelentéktelen hétköznapi adatok, érdektelen személyes adattömegek, hogy maradnak fent ezer éveken át ? Mert ha valaki meghal, az utodai, már nem biztos hogy tovább mentegetik az adatok, és amikor az adathordozó tönkremegy akkor elvesznek az adatok.
2021. nov. 9. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

(folytatva)


A mai gondolkodással nagyon izgalmasnak tűnik, hogy könnyedén, teljes részleteséggel ismerhetik meg, láthatják majd, a számukra szinte misztikusan távoli 10 ezer évvel korábbi világot. Nem csak életrajzszerűen elnagyolva, hanem emberek konkrét napjait, perceit is, mintha mi, egy barlangban felállított kamerán át láthatnánk egy 100 ezer éves törzs, család napi életet. Persze ha addigra már réges régen, számítogépszerű valamikben fognak "létezni" valamiféle emberi tudatféleségek, szétszorva távoli galaxisokban, akkor talán senkít nem fog már érdekelni, hogy mi volt a földön 10 ezer éve.

2021. nov. 9. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 A kérdező kommentje:

3:


Bennem ezek a kérdések akkor is fel szoktak merülni, amikor a halálról gondolkodom. Tulajdonképpen furcsa, hogy amivel foglalkozunk, amit átéltünk, az 99.9% -ban megy a kukába. Akik nem váltak híressé, vagy nem alkottak valami (aránylag) maradandót, azok gyakorlatilag eltűnnek minden érzésükkel, emlékükkel, produktumukkal együtt, senki nem fog tudni a léteztésükről, a küzdelmeikről, a tapasztalataikról.


Szerintem érdemes lenne alapítani egy hatalmas kapacitású időkapszulát, amit nagyon tőkeerős, stabil szervezetek kezelnének, és pl. távoli, orbitális pályán keringene a datacenter a Föld körül, többszörösen tükrözve földalatti bunkerekbe, tenger alá, és a Holdon létesített bázisra. Így elég jól biztosítva lenne világháborúk, ilyen-olyan rezsimek és katasztrófák ellen, még akkor is, ha totál armageddon következne be. Ebben mindenki letárolhatná az összes dolgot, amit az utókornak szán. A saját életének a részeit, vagy akármit, amihez köze volt. Feltételként lehetne szabni, hogy az adatok a feltöltésüktől számítva mondjuk csak egy adott idő elteltével (ami minimum 300 év) váljanak közkinccsé, hogy a tulaj hozzátartozói, ismerősei ne kompromittálódjanak az érzékenyebb információk által. 300 év múlva már nem valószínű, hogy bárkinek baja lenne pl. egy privát levelezésből, amit az ük-ük-ük-ük-ük-ük-üknagyszülője váltott valakivel, ezek elvesztenék a kontextusukat addigra.


Amúgy én nem hiszem, hogy annyira sokat változna az ember pár ezer év alatt, hogy teljesen érthetetlenné váljon a múlt. Ha megnézzük az ókori meséket, ott is a maihoz hasonló dilemmák voltak, ugyanúgy harcoltak, gyűlöltek, szerettek, szerelmesek voltak, kegyetlenkedtek vagy vágytak a biztonságra. Szerintem még az ősembereknél is ezek voltak a fő alapelvek, csak a technika és a közösségek szerkezete formálódott át.

2021. nov. 9. 23:28
 6/18 anonim ***** válasza:
56%
Na akkor fordítsunk a dolgon! Amennyiben a 10 ezer évvel ezelőtti emberek minden tevékenységét, gondolatait megismerhetnénk percnyi pontossággal, akkor vajon mire lennénk kíváncsiak? Miért lenne érdemes ezekben az adatokban turkálni? Tényleg lenne bármilyen jelentősége, ha tudnánk hogy mit és mikor vacsorázott? Vagy hogy mettől meddig aludt? Mondjuk egy olyan emberről van szó, aki nem alkotott semmi érdemlegeset, nem vett részt semmilyen fontosabb eseményben (persze ez csak akkor derülne ki, ha végignéznénk a róla tárolt adatokat, na de arra kinek lenne ideje és valójában mire menne vele)?
2021. nov. 10. 01:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 A kérdező kommentje:

6: Engem pl. kimondottan érdekelne. Néha pont az a bajom, hogy leginkább a kiemelt emberekről maradnak fenn ismeretek, nekik is leginkább csak azzal kapcsolatban vagy annak fényében, amiről híresek lettek. Pedig érdekes lenne tudni, merre változik a világ ilyen időbeli léptékekben, és pl. könnyebben válaszokat kapnánk arra, hogy régen, messze a modern technika elterjedése előtt boldogabb volt-e a világ, változott-e az emberek érzelmi élete, a szokásaik, a motivációik, a hozzáállásuk a hétköznapi dolgokhoz.


Persze nem olvasnám el az összes ember minden unalmas levelét, de jó lenne véletlenszerűen mintákat venni a konzervált múltból, mikroszkopikus felbontással.

2021. nov. 10. 04:19
 8/18 Gugu Gabor ***** válasza:
68%

A digitális tárolásnál sokszor felmerül a kompatibilitási probléma.

File forméátumoknál is lehet gond, magáról a tároló eszközről nem beszélve jelenelg a neten tárolt szöveges adatok nagyon nagy része valamilyen adatbázisban csücsül.

Ha most adok egy CD/DVD lemezt hogy nézd meg mi van rajta már az is sok helyen gondot okozhat.

Flopy meghajtó még inkább 5.25 ről vagy ZIP Drive ról nem beszélve.

A szalaagos backup egységek is teljesen mások manapság mint mondju 20 éve.

Szóval nem ennyira egyértelmű hogy ha akarunk egy digitális időkapszulát csinálni akkor hogy és mint kéne tároljuk az adatokat. Főleg 10000 év távlatában.

2021. nov. 10. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
Én kíváncsi lennék egy 10 ezer múlva lévő történelem órára, amikor a mostani kort tanulják a diákok ☺ Már most is elég nagy az anyag, alig fér bele a 4 évbe, ahogy telik az idő, úgy bővül az anyag. Kénytelenek leszünk kivenni a középkori eseményeket a könyvből és csak 2 oldalban taglalni pár nagyobb eseményt onnan, mint most az őskorról, lehet Orbán Viktor is csak meg lesz említve 1 mondatban, hogy valamikor ő volt miniszterelnök, míg ha csak 50-100 évet ugrunk előre, akkor fél-1 tanév a Orbánról, CSÓK-ról, mindenféle Covid elleni rendeletekről fog szólni, a világháborúk meg kb 5 tanórányi. Jelenleg például a 2 világháborúról elég terjedelmes a tananyag, pedig csak 60-110 éves eseményekről van szó, eljön az idő, hogy ez is csak megemlítés lesz.
2021. nov. 10. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a jelenleg legmodernebbnek tartott digitális tárolási módok, eszközök hosszú távon is használhatóak.

A gyakorlat éppen azt mutatja, hogy nem azok, nagyon érzékenyek, sérülékenyek.

Nem azt feltételezem, hogy minden megsemmisülne az évezredek során, de nem hiszem, hogy töménytelen mennyiségű adat maradna meg.

Vannak ma is évezredes írott emlékek a múltból, kőbe vésve talán még időt állóbak is, mint egy elektrinikus tárolón.

A fém, a műanyag oxidálódik, az elektromágneses tér egy pillanat alatt törölheti az adatokat.

2021. nov. 10. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!