Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Új baktériumfaj létrehozása?

Új baktériumfaj létrehozása?

Figyelt kérdés

A következő kérdés színtiszta laikum, de azért hátha érthető lesz.

Tegyük fel, veszek egy fajta baktériumot, amelyik mondjuk cukron él. Fogom őket, belerakom egy kristálycukros zacskóba, és azok ott tök jól eléldegélnek.

Aztán elkezdek kicsi mennyiségben borsot adagolni a cukor mellé. Tegyük fel, hogy a bors nem öli meg a cukros bacit.

Fogy a keverék, a bors pedig lassan kezd feldúsulni a keverékben.

Szóval a kérdéseim:

Ha elég lassan csinálom ezt a múveletet és elég sokáig, akkor elvben van esély rá, hogy születnek majd olyan baktériumok, amik a borsot is fel tudják dolgozni? Ha igen, és ezt elég sokáig csinálom, akkor előfordulhat az, hogy teljesen át lehet "szoktatni" borsevésre az eredetileg cukorevő baktériumokat?

Ezzel új baktériumfaj is jönne létre?



2021. dec. 11. 19:23
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A cukor az majdnem tiszta szénhidrát, de az sem teljesen, ám mondjuk a baktérium szénhidráton él.

Mivel szénhidrát szinte mindenben van valamilyen kis mennyiségben, még az olajokban, zsírokban is nemegyszer megtalálható nyomokban, akár szennyezés formájában, a borsban viszonylag nagy mennyiségben található.

[link]

amennyiben más összetevői nem károsak a baktérium számára, így feltehetően eleve elvegetált volna borson is, ezért elképzelhető az átszoktatása, ami főképpen azért lehetséges, mert a baktériumok életciklusa rövid, a humán létformához képest nagyon gyors a nemzedékváltása, de persze satnyulhat is a tenyészet és elpusztulhat, legnagyobb valószínűséggel ez történne, mert az ilyen folyamatok sok tényezőtől vannak befolyásolva.

Új faj ettől még nem jönne létre, hiszen minden bizonnyal a cukorban továbbra is jobban szaporodna, illetve ugyanaz lenne a létfenntartásának az alapja, vagyis a szénhidrát, csak esetleg kisebb szénhidráttartalmú anyagból hatásosabban tudná kivonni a számára létszükségletű anyagot egy mutáció folytán.

Mindemellett értem a kérdést, ha mondjuk az életciklus szénhidráton alapul, akkor nagyjából hasonló lenne az átszoktatás lehetősége egy fehérje bázisra, feltéve, hogy eleve ugyanúgy elvegetált volna fehérjén is, mert ha nem, akkor ez inkább kizáró tényező lenne, vagy pedig tényleg nagyon lassúnak kellene lennie a folyamatnak és rengeteg nemzedéknek kellene lefutnia az átmenet során, hogy az evolúció lehetőséget adjon a változásra, de igen, van elvi lehetősége egy ilyen változásnak, 'szerencsés' körülmények között.

2021. dec. 11. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 sadam87 ***** válasza:
100%

E. coli baktériumon végeznek egy hosszútávú evolúciós kísérletet már 1988 óta (a COVID miatt egy időre megszakították, de azóta újraindult). Lényegében tenyésztik a baktériumokat, és víizsgálják őket generációról generációra, illetve minden generációból lefagyaztanak mintát is.

[link]

A baktériumok eredetileg csak a glükózt tudták hasznosítani a táptalajból, de az egyik tenyészetben megjelent, és elterjedt egy olyan változat, ami a citromsavat is le tudta bontani. Szóval abszolút lehetséges olyasmi, amiről beszélsz. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ettől önmagában új fajról kéne beszélni. (A baktériumok esetében egyébként sem egyszerű fajokat definiálni.)

Megjegyzem, ahogy te leírtad, aligha működne a kísérlet. A baktériumok nem tudnak krsitályos cukron növekedni, vízre is szükségük van (meg egyéb nyomelemekre). (Gondolja bele, a kristálycukor nem szokott megromlani ha szárazon van tartva.)


#1

"A cukor az majdnem tiszta szénhidrát, de az sem teljesen"

De, a cukor az teljesen szénhidrát. (Oké, a bolti cukorban lehet, hogy van valamennyi egyéb szennyeződés, de elhanyagolható mennyiségű.)

2021. dec. 11. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Igen, igen, valami ilyesmire gondoltam, köszönöm a válaszokat!

Igen, tudom, hogy tiszta cukron nem él meg semmi, azt mondjuk nem tudtam, hogy a borsban is van egy csomó szénhidrát. De ez elvitte egy kicsit más irányba az #1 gondolatmentetét, mint amerre én szándékoztam volna kilyukadni.

Nem tudtam, milyen anyagokat írjak, mert nem tudom, miket szoktak baktérium táptalajnak használni. a cukor meg a bors csak példa volt :)

De így is jó, akkor először mondjuk 10 év alatt lassacskán lecserélem a cukrot teljesen borsra, és újabb 10 év alatt elkezdem ugyanezt a műveletet, csak cukormentes borssal csinálni. Tehát a végén 20 év múlva a cukorevő baktériumot le lehet-e teljesen szoktatni a cukorevésről, és a bors valamely más komponensének (vagy komponenseinek) fogyasztására "átprogramozni" így?


És ha mondjuk nem borsot, hanem szénát adunk neki, akkor gondolom elegendő idő alatt a cellulózra is át lehet szoktatni őket. Ilyen esetben mennyire valószínű, hogy ugyanazon módszert fejlesztik ki a cellulóz bontására, mint amit a már létező cellulózbontó baktériumok használnak? Lehetne így akár többféle módszert is kidolgozni a cellulóz (vagy más anyagok) lebontására? A baktériumok is többféle módot alkalmaznak a cellulóz lebontására? Létezhetnek olyan enzimek vagy nem tudom mik, amik ugyancsak bontják pl. a cellulózt, csak nem ismerjük, mert valamiért nem fejlődött ki vagy nem maradt meg az élővilágban?

Tényleg, műanyagra miért nem lehet átszoktatni így a baktériumokat? Vagy próbálkoznak ilyennel? Lehetne így megoldani a világ műanyagproblémáját, megetetni baktérimokkal a mikroműanyagokat? Nekik nem is olyan mikro-k azok a műanyagok.

2021. dec. 11. 22:38
 4/6 A kérdező kommentje:
Jajj, bocs a sok kérdésért, csak érdekel a téma :)
2021. dec. 11. 22:40
 5/6 sadam87 ***** válasza:
100%

#3

"De így is jó, akkor először mondjuk 10 év alatt lassacskán lecserélem a cukrot teljesen borsra, és újabb 10 év alatt elkezdem ugyanezt a műveletet, csak cukormentes borssal csinálni."

Ahogy írtam, valami hasonló történt a hosszútávú E. coli kísérletben. Azt azért szeretném hangsúlyozni, hogy itt nem "átszoktatásról" vagy "átprogramozásról" van szó, hanem evolúciós változásról. Megjelent egy (vagy egy sor) olyan mutáció, aminek következtében a baktérium glükóz helyett citromsavat is tudott hasznosítani. (Az átprogramozásnak inkább a génmódosítás felelne meg.)

"Lehetne így akár többféle módszert is kidolgozni a cellulóz (vagy más anyagok) lebontására? A baktériumok is többféle módot alkalmaznak a cellulóz lebontására?"

Nem lehet, hanem biztos, egy csomóféle különböző celluláz (cellulózbontó) enzim létezik, ezek különféleképpen is hathatnak. Például van olyan, ami a lánc középén hasítja a cellulóz molekulát, más cellulázok meg a lánc végén emésztenek.

[link]

"Tényleg, műanyagra miért nem lehet átszoktatni így a baktériumokat?"

Léteznek ilyen baktériumok. (Persze nem általában tudják bontani a műanyagokat, hanem csak egy-egy fajtát.)

[link]

[link]

2021. dec. 11. 22:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Létezik már műanyagevő baktérium, csak persze nem minden műanyagra.
2021. dec. 12. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!