Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan védi meg a Jupiter a...

Hogyan védi meg a Jupiter a Földet a Naprendszer széléről érkező aszteroidáktól?

Figyelt kérdés
Azt hiszem mindennapi tudományban láttam régen, és csak most gondolkodtam el rajta, hogy az óriási térben a nagy Jupiter is csak parányi, 12 földi év a keringési ideje, és ennélfogva ritkán "fedezi" a Földet a kívülről érkező aszteroidáktól. Ennek akkor lenne értelme, ha a két égitest keringési ideje megegyezne, és egy képzeletbeli vonal kötné össze a Nap-Föld-Jupiter hármast.
2022. febr. 14. 09:55
 1/6 LeonScottKennedy ***** válasza:
100%
Bátor és erős.
2022. febr. 14. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

erről nincs egyértelmű konszenzus

de ezt nagy átlagban kell érteni. nem úgy, hogy 100 %-os pajzsként mindent kivéd nekünk a Jupiter, hanem sok esetben maga felé téríti (egyébként erről megy a vita, ugyanis számunkra kedvezőtlen módon is történhet az eltérítés)

illetve a Jupiter Lagrange-pontjai körül is csapdába eshetnek (ezek a bolygó pályáján a bolygóhoz képest kb. 60 °-kal előtte és mögötte található pontok, melyek körül a Nap és a bolygó gravitációjának együttes hatásaként az aszteroidák stabil pályán keringhetnek - ezeket hívják trójai aszteroidáknak)

2022. febr. 14. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
77%

Arról nem is beszélve, hogy az aszteroidáknak ki mondja meg azt, hogy csak pályasíkban jöhetnek?

Ha pedig nem szólnak nekik, akkor így jártunk...

2022. febr. 14. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
#3 azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a túlnyomó többségük pályája elég kicsi szöget zár be az ekliptika síkjához képest
2022. febr. 14. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként jellemzően egy elindult/levált aszteroida gyakran több kört is megtesz a nap körül, mielőtt becsapódna? Úgy értem, ha igen, akkor talán a több kör, amit megtesz annak során már nő a valószínűsége, hogy a Jupiter gravitációs mezeje nagyobb hatással legyen rá.

Tévednék?

2022. febr. 14. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Úgy hogy a nagy gravitációjával egy csomó aszteroidát magához vonz, vagy épp kipenderíti a naprendszerből. De nem mindet! Elég megnézni a Holdat. És a dínók is nagyon mérgesek voltak 65 millió évvel ezelőtt.
2022. febr. 14. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!