Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha nem fejlődött volna a...

Ha nem fejlődött volna a civilizáció és még mindig ősemberek lennénk, akkor még élne az emberi faj vagy mára már kihaltunk volna?

Figyelt kérdés
2022. márc. 21. 10:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
5%
Képzelj csak el egy pestis (vagy bármilyen más) járványt, úgy hogy még középkori szinten se vagyunk...
2022. márc. 21. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 GLadislaus ***** válasza:
100%

#1 Őskori technológiával nem tudnánk olyan népsűrűséget produkálni, hogy egy a pestisjárvány ugyanúgy játszódjon le, mint a 14. század közepén történt.

Érdemes összehasonlítani, a késő középkori néhány tízmilliós európai népességet

[link]

a párszor tízezer évvel ezelőtti néhány ezres(!) népességgel

[link]

2022. márc. 21. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

"Képzelj csak el egy pestis (vagy bármilyen más) járványt, úgy hogy még középkori szinten se vagyunk..."


A járványok és betegségek elterjedése pont a civilizáció miatt történt. Az ember és haszonállatok együttélése és a nagy népességű, sűrűn lakott urbános területek a járványok melegágyai. Bár pestisjárvány már volt a késő neolitikum, kora bronzkor idején is, a kérdező az ősember jelzővel gondolom minimum a mezolit emberekre gondolt. Ott pedig a sokkal alacsonyabb népsűrűség és a kereskedőhálózatok hiánya* miatt sokkal kisebb eséllyel futott volna végig bármilyen járvány az embereken. Meg aztán a járványkezelés egyik fontos mutatója, hogy 1. milyen higiéniai szokásaik vannak az embereknek 2. mit kezdenek a holttestekkel és a betegekkel. Ezek nem feltétlen mutatnak egyenes arányosságot a civilizációs fejlettséggel.


*Nem mondom, hogy nem voltak, csak nem vethető össze a számuk és jelentősségük pl a bronzkori kereskedelemmel.

2022. márc. 21. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 krwkco ***** válasza:
100%

Nem valószínű, hogy kihaltunk volna.

Az emberszabású majmok is elboldogulnak (ha békénhagyjuk őket), pedig azok még kőbaltát sem tudnak csinálni.

2022. márc. 21. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 Tevenyereggyarto ***** válasza:
83%

Mármint ugyan így felszaporodunk közel 8 milliárdos lélekszámra csak technológiailag maradunk “ősember-szinten”? Hát a valóságban ez aligha lenne kivitelezhető, viszont ha elképzeljük akkor biztos ,hogy pl: sokkal pusztítóbb járványok lennének. Mondjuk az le is hozná a népességet, szóval …


Egyébiránt elég sokáig megéltünk a modern technológia nélkül is. Sőt, az emberi faj létezésében túlnyomó részt messze primitívebb technológia volt mint napjainkban. Persze valamilyen technológiánk kb mindig is volt s ez velünk fejlődött/ mi fejlesztettük ami nem keveset segített a túlélésünkben, sikerességünkben. De “ősember-technológiával” is egész jól lehet boldogulni, legfeljebb “átlagosan sikeresek” leszünk s nem feltétlenül “világuraló faj”. Úgyhogy szerintem nem haltunk volna ki.

2022. márc. 21. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Abból kiindulva, hogy mind a mai napig élnek vadászó-gyűjtögető törzsek akik egyáltalán, vagy csupán minimálisan kerültek bármilyen kapcsolatba fejlett civilizációkkal, nem haltunk volna ki semmiképp.
2022. márc. 21. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 EagleHUN ***** válasza:
87%

Simán élnének emberek. Ahogy előzőek is megjegyezték elszigetelten még ma is élnek így.


Gondolj bele hogy az őskor még a modern ember esetében is majd 160000 vagy ha másképp számolunk legalább 60000 évig tartott.

Ha a kőkor végéig (újkőkor és réz használat kezdetéig nézzük) ie 4500 ig számolunk (vagyis 6000 évvel ezelőttig) akkor is minimum 154000 évnyi ősemberséget élt túl a mai modern ember.

És maximum 11-12000 évnyi "civilizálódás" van mögötte ha az első településeket nézzük.


Az más kérdés hogy egyes állatfajokat lehet a kihalásig vadásztunk volna például szelídítés honosítás helyett.

De kis népsűrűséggel de úgy is élne még ember, nagyon kicsi esélye lenne annak hogy így kihaljon.

A mostani civilizációban több erre az esély hogy valahogy magunkat is el illetve kipusztítjuk.

2022. márc. 21. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem fejlődtünk volna akkor továbbra is ösemberként élnénk és annyi. Az emberiség mintegy 2 millió éven át élt különböző fejlettségű ősemberként, és csak 10 ezer éve probálkozik a letelepedéssel, és civilizációval. Szóval ősemberként akár még további millió éveken át meglennénk.
2022. márc. 21. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

"Mármint ugyan így felszaporodunk közel 8 milliárdos lélekszámra csak technológiailag maradunk “ősember-szinten”?"


Ez semmiféleképpen nem lehetséges. A népesség ugrásszerű növekedésének a történelemben minden esetben egy-egy nagyobb civilizációs "ugrás" volt a feltétele, úgymint a földművelés kialakulása az őskorban, a középkorban a talajváltó gazdálkodás és vaseke, az újkorban az ipari forradalmak stb.


Azaz, ha megmaradunk őesember szinten, akkor az ősember gyűjtöget, halászik-vadászik, így egy adott populáció nem fog soha ugrásszerűen megnövekedni. Pl. a mai természeti népek egy szigeten sem népesednek túl, pedig már sokezer éve élnek ott... Vagyis a mai napig a kontinenseken tízezres nagyságrendben lehetne beszélni népességről (bár nem lenne, aki beszéljen róla), nem pedig milliós-milliárdos nagyságrendben.

2022. márc. 22. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 Phoney ***** válasza:
100%

Nemhogy nem halt *volna* ki, de egyáltalán nem is halt ki az „ősember” azaz a civilizálatlan ember.

A mai napig is túlélnek ugyanolyan kőkorszaki kultúrák, amilyenek több tízezer éve éltek, és egy kis részük most is teljesen elszigetelt (pl. az a törzs, amelyik olyan agresszív, hogy nem lehet velük kapcsolatot teremteni, mert még a helikoptert is nyilazni kezdik, ha odamegy).

2022. márc. 22. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!