Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fizika alapképzés után a...

A fizika alapképzés után a tanuló a kvantumfizikát fogja ismerni annyira, hogy az áltudományos kijelentéseket leleplezze?

Figyelt kérdés
Pl. a vonzás törvénye hivatkozik sokat a kvantumfizikára.
szept. 1. 19:21
 1/9 anonim ***** válasza:
55%
Ehhez nem kell spec tudas
szept. 1. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
79%

Mit értesz alapképzésen? Általános iskola vége, érettségi, BSC, MSC?


Mert az első kettő után kizárt, a harmadik után illene de nem biztos, az MSC után kötelező lenne, de ez mindenkire nem igaz.

szept. 1. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
A BSc-t értem alapképzésen.
szept. 1. 20:22
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
hát, figyelembe véve, hogy pl. az iker-részecskék problémakörére, nevezetesen, hogy miként terjedhet az információ a két részecske között (mérési hibán belül) végtelen, de legalábbis a fénysebességnél nagyságrendekkel nagyobb sebességgel, a tudomány egyik lehetséges válasza az, hogy az univerzum szuper-determinisztikus, azaz minden egy adott forgatókönyv szerint zajlik és semmi sem véletlen, pongyolán fogalmazva minden előre meg van írva, nem tenném fel rá a kalapom.
szept. 1. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
72%

Maradjunk annyiban, hogy a tudomány ilyen dolgokat nem mond.

Itt a részecskék között nem terjed információ, viszont a világ nem determinisztikus.

szept. 1. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
27%

#5: de, mond. arról én nem tehetek, hogy te erről nem tudsz. te viszont annál inkább, mert egy kb. 40 éve létező és azóta sem kizárt elméletről van szó. már csak az a kérdés, hogy milyen alapon gondolod, hogy bármi alapod is van hozzászólni bármihez, ami kvantumfizika?


[link]

https://www.youtube.com/watch?v=JnKzt6Xq-w4

szept. 2. 00:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Áltudományos kijelentések többféle szinten hangozhatnak el. Van olyan, amit már egy természettudományokban műveltebb laikus is észrevesz, vagy olyan, amit egy első vagy másodéves fizikushallgató le tud leplezni. De lehetnek olyan körmönfont megállapítások is, amelyekhez legalább egy fizkus MSc diploma vagy egy adott fizikai szakterületen szerzett PhD sem árt.


Bár tény, hogy az áltudományok képviselői leginkább forrásmegjelölések nélkül, ellenőrizetlen (vagy korábban már sokszor megcáfolt) információk alapján dolgoznak, és elméleteiket nem kínálják fel szakmai elbírálásra (peer-review), azaz nem szakmai fórumokon publikálnak, hanem saját honlapokon vagy saját szervezésű "konferenciákon" hirdetik az igét, sokszor manipulatív, érzelmekre ható szövegekbe ágyazva - ezek leleplezéséhez pedig nem is annyira szaktudás, mint inkább éberség, és a tudományművelés mikéntjének ismerete szükséges.

szept. 2. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

"A fizika alapképzés után a tanuló a kvantumfizikát fogja ismerni annyira, hogy az áltudományos kijelentéseket leleplezze?"

Mondjuk inkább úgy, meglesznek azok a készségei, amik révén képes lesz kellő szkepticizmussal kezelni egy ellenőrizetlen állítást, illetve ha ellenőrizni szeretné, viszonylag jó hatékonysággal képes lesz róla információt gyűjteni és a tudása révén a fejében lévő rendszerbe illeszteni.

Szóval összességében igen, képes lesz leleplezni, de nem feltétlen csípőből.

Egyébként a fizika területéhez kapcsolódó áltudományos tevékenység nem kifejezetten kemény dió. A fizika által vizsgált jelenségek más tudományokéhoz képest jól mérhetőek, vizsgálhatóak, leírhatóak, ennélfogva a bizonyítás és cáfolás sem olyan problémás. Szóval egy kókler elég nagy fába vágja a fejszéjét, ha fizikai hülyeséget akar terjeszteni. Abba meg végképp nem éri meg energiát fektetni, hogy a fizikához kötődő áltudományos munka képes legyen természettudományos végzettségű embereket is sikerrel megvezetni.

szept. 2. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Ami a válasz első felét illeti, maximálisan egyetértek. A második fele is igaz, csak ott a dolgok másképpen működnek. Ugye a fizika törvénye, hogy a dolgok mindig a rájuk ható erő irányában mozdulnak el. Az ember esetén a "rájuk ható erő" elég kacifántos, különösen, ha nagy tömegeket manipulálnak hamisan (ami nem olyan nehéz). Ekkor ugyanis a "közvélemény nyomása" akkora erő tud lenni, hogy akár (sokak számára nyilvánvalóan) hamis tudományos nézetek is főcsapássá válnak, és megkérdőjelezhetetlenek (mert a bíráló komoly hátrányokkal szembesül, ami akár életminőségét - ha nem az életét - veszélyezteti . Ezt manapság nálunk elég plasztikusan lehet megtapasztalni.
szept. 2. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!