Azt mondják, hogy a meleg fölfelé száll, de akkor miért van magasabban hideg?

válasza:

válasza:Nem mondott ilyet senki.
A meleg levegő könnyebb mint a hideg levegő, ilyet hallhattál esetleg.
Ha arra gondolsz, hogy nagy magasságban, mondjuk 10 km-en miért van jéghideg, na ott levegő se nagyon van, tehát okafogyott a kérdés.

válasza:A napsugárzás által felmelegített talaj és a tárgyak az elnyelt hő egy részét kisugározzák, átadják a fölöttük elhelyezkedő levegőrétegnek. Az így felmelegített levegő felfelé mozog, mivel a sűrűsége kisebb, mint a hideg levegőé.
Viszont nagyobb magasságokban ezt a levegőt már nem melegíti tovább semmi, ezért fokozatosan lehűl. Így képes repülni pl. a hőlégballon, amin rendszeresen rá kell fűteni gázlánggal a ballonban lévő légtömegre, ha azt akarják, hogy még fent maradjon.

válasza:Fontos az előbbiekhez hozzátenni azt is, hogy az atmoszférában amikor felfelé áramlik a levegő, akkor az egyben expandál is, amitől lehűl. A száraz levegő kb. 1 Celsius fokot hűl 100 méterenként, a nedves 0,6 Celsius fokot:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Illetve ha jön egy lehűlés ősszel vagy télen akkor is mindig ott van a legmelegebb. Ilyenkor mi "fűti" például zala, vas, gyms. vagy Veszprém megyét?
Nemrég hallottam, hogy Csíkszereda az egykori Nagy-Magyarország leghidegebb városa volt, ma meg Romániában van ugyanez a státusza. Persze lehet vannak még hidegebb pontok, a hegyközi medencékben, de a jelentősebb városok közül ez a legismertebb. Nem hiába népszerűek...
Most is floridábanban hideg van.
Azt tudom hogy nagyjából 200 méterenként csökken 1 fokot a hőmérséklet, ha nincs inverzió. Azonban arról sehol sem találtam adatokat, hogy észak-déli irányban hány kilómétert kell megtenni hogy egy fokot változzon a hőmérséklet. Nagyjából 150-200km körül lehet?
Mondjuk mást nem tudok elképzelni, csak hogy fentről kapjuk azt is a nyakunkba mint a meleget.
Nyilván kevesebbet bír, de inkább arra vagyok kíváncsi, hogy a belsejében, a működésében mi változik meg a hideg hatására. Például az elektronok lassabban mozognak, és ha igen, miért, ilyesmi.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!