Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vákuumdesztillációval lehet...

Vákuumdesztillációval lehet desztillált vizet készíteni?

Figyelt kérdés
Lehet ilyesmit otthon, viszonylag gazdaságosan mondjuk a pálinkafőző energiaigényéhez képest? Co2 tartály mennyire bírná szerintetek? Kicsapódik rendben a pára egy kb talajhőt hozó hűtőben (szintén lásd pálinkafőző)?

2023. jún. 7. 13:38
 1/8 anonim ***** válasza:
85%

Lehet, de a vákuum sincs ingyen.

Az ioncsere tudtommal olcsóbb.

2023. jún. 7. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
37%

Én inkább hőszivattyúban gondolkodnék emelt hőmérsékleten.


Esetleg centrifulgálszivattyúval hajtanám át a vízgőzt légköri nyomás mellett, és hőcserélőt alkalmaznék a forraló és a kondenzáló edény között. Az emelt hőmérséklet sterilizálna és gázmentesítene is egyszerre.


A töltést és ürítést folyamatosan biztosítanám ellenáramú hőcserélővel.

2023. jún. 7. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
47%

A 2-es választ lepontozók meg tudják valamivel indokolni a cselekedetüket?


Ha valaki nem ért a desztillációs technikákhoz, akkor miért kell itt lepontozással vandálkodni?

2023. jún. 7. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Áh, teljesen jogos. Akkor marad az RO mint kiinduló víz sörfőzéshez. :)
2023. jún. 7. 18:02
 5/8 anonim ***** válasza:
Kérdező - mi a "telesen jogos"?
2023. jún. 7. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
*"teljesen"
2023. jún. 7. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Energiaigény, bonyodalmak, bekerülés, kényes szabályzás, amiket felvázoltatok az alternatíváknál is, meg a vákuumos megoldásnál is. Az van, hogy lusta vagyok felszerelni a kis RO szűrőt, inkább ötleteléssel halogatok, rossz esetben is felnyalábolom oszt csőkúcs. :)
2023. jún. 7. 18:14
 8/8 anonim ***** válasza:

Én az energetikailag leghatékonyabb desztillációs technikát vázoltam fel, melyet házi mérettől kezdve akár egy nagyipari üzem (pl. atomerőmű) vízellátására is lehet alkalmazni. Kicsiben pedig nem összetettebb a rendszer mint egy hőszivattyús szárítógép.


Vákuumdesztillációnál fagyasztani kell a kondenzátorban, és a kis gőznyomás miatt rendkívül rossz lesz a rendszer hatásfoka. Ezért inkább csak analitikai laborban meg nagy méretű élelmiszeripari technológiáknál használják, ahol behozza az árát az ilyen energiaigényes folyamat a drága anyagok feldolgozásánál.

2023. jún. 7. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!