Ez itt tényleg a DNS elektronmikroszkóp alatt?
Értem.
Nagyon össze van tekeredve amúgy. Annyira nem látszódik a kettős spirál, csak a kis rücskökből lehet következtetni rá.
Senki se állította, hogy egyszerű volt felfedezni a DNS szerkezetét, hisz az eredetileg tényleg csak közvetett vizsgálati eljárásokkal volt leleplezve:
"A DNS struktúráját eredetileg röntgenkrisztallográfiát használva fedezték fel. Ez egy rendezett, kristályos felépítésű anyagok szerkezetének felderítésére alkalmas módszer, amely azon alapszik, hogy az adott anyag rácsállandója (vagyis rácssíkjainak távolsága) a röntgensugarak hullámhosszával azonos nagyságrendbe esik."
Ez engem is érdekelne. De úgy tűnik, a technológia innen nem fejlődött tovább.
Pontosan mit szeretnétek? Vannak újabb képek is, például:
Vagy:
És persze nyilván az ember mindig azt várja, hogy egyre jobb képek legyenek, de ahogy a 6. válaszoló írja, itt elég komoly feszegetéséről van szó a fizikai lehetőségek határainak!
"Miért nem egy replikáció látható éppen a képeken? "
Főleg azért, mert nem azt fotózták. Ha azt akarsz, csak rá kell keresned...
forrás:
Vagy például:
(Vagy nem tudom, mire gondoltál.)
8:
Egész pontosan arra gondoltam, hogy ha már egy ilyen felbontású képet készítek egy ennyire lényeges dologról, akkor már ha van rá mód, legyen látható ennek a dolognak egy szintén lényeges eseménye, ez evidens és alap ...meg az is, hogy azóta csinálhattak volna erről legalább több másik képet. Azt sem értem, hogy miért ennyire különbözik a csavarodás sűrűsége a különböző képeken: a nagy felbontású képen mint egy sűrű rugó, vagy csavarmenet, amiket meg a 8-as küldött azon jóval kevésbé sűrűek a "menetek" kb mint egy kötél tekeredése. Az is különbség, hogy a nagy felbontású képen egyenes mint egy feszített zsineg, de a replikációs eseményt megörökítő képeken tekereg...
Sadam, egész egyszerűen az lett volna a legoptimálisabb válasz arra, hogy miért nem replikáció látható a képen:
mert a nagy felbontású képen a szál teljesen száraz, vízmentes környezetben van, ahol a replikáció nem mehet végbe, ha pedig vizes közegben van, akkor nem lehet róla ilyen minőségű képet készíteni. Ez a tekergő és egyenes kérdést is megválaszolja talán.
De lehetne-e kiválasztani egy épp replikálódó szálat és lefényképezni ezt az eseményt ezzel a nagy felbontású módszerrel?
Hát nekem mondjuk az is furcsa, hogy a DNS azon a képen ilyen szögegyenes.
Nehéz elképzelmi, hogy így van jelen a sejtmagban.
Én inkább ilyen tekergősnek gondoltam volna:
Na, de nem akarok okoskodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!