Tud három élőlény kölcsönös szimtriózisban élni?

Te valami nyelvújítónak hiszed magad, vagy csak sztrókot kaptál?
Tud.

A szimbiózis kifejezésben a "bi" rész nem a kettes számból, hanem a biológiából van származtatva.
(Amúgy ez a kérdés meglehetősen logikusnak és hasznosnak számít, ha az értékelésnél a kérdező priuszát is figyelembe vesszük.)

Symbiosis is defined as a close, prolonged association between two or more different biological species. This relationship can be symbiotic (mutualistic), where both parties involved benefit from the interaction, or it can be parasitic
-mutualizmus (+,+)tehát a kölcsönösen pozitív kapcsolat a szimbiózis, mindkét fél számára előnyös pl a gombák és nyitvatermű fák kapcsolata, a gomba nitrogént szállít a fának, a fa pedig a szállítószöveteken keresztül vizet. (szimbiózisnál leggyakrabban erre gondolunk)
-parazitizmus (-,+) ahol az egyik lény a másik kárára javít életminőségén: például orvosi pióca (habár ugye előnyei is vannak a "vércserének" frissülésnek) de biológiai értelemben az parazita. vagy ott vannak például a csiga paraziták.
lehet parazita élősködés a -,+ formája, de a predáció, másik lény levadászása megölése is egy - + kapcsolat ahol egyik félnek előnyös életfenntartó, másiknak viszont halált jelent és ez a "legrosszabb kapcsolat a természetben.
-kommenzalizmus(asztalközösség), ahol megférnek egymás közt a populációk, fajok az egyiknek pozitív de a másiknak nem káros (nem előnyös nem is káros) a gólyafészekben megtelepedő verebeké, táplálékhoz jut a gólyákat nem zavarja.
válaszolva 3 lény kölcsönösen pozitív egymásra ható együttélése is mutualizmus,( a szám nem fontos )azaz pozitív szimbiózis
én így tudom az egyiket a háromból meg kellett néznem már nem emlékeztem.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!