Házilag — laborfelszerelés nélkül — mi a legtöményebb alkohol, amit közember (technikai értelemben) elő tud állítani?
Esetleg ha valaki még azt a szívességet is megteszi, hogy leírja, miből és hogyan állítható elő, azt extrán megköszönném.
Alkoholos filc törlésére használnám.















1. A pálinkafőzőre tehetsz rektifikátort is, így gyakorlatilag a maximális koncentrációt kaphatod. Abszolút alkohol csak úgy készülhet, hogy segédanyaggal desztillálsz vagy szelektíven vízmegkötő abszorbert használsz.
2. Az "alkoholos filc" nem alkohollal készül, hanem bizonyos speciális oldószerekkel (glikoléterek, stb.), ráadásul a mai példányokat felbonthatatlanul ledugózzák (pl. ultrahangos forrasztással).
3. Oldószernek való koncentrált etanolt denaturált kiszerelésben bármelyik festékboltban vásárolhatsz - ráadásul viszonylag olcsón!















A desztillációról nagyon sokat ki lehet bogarászni a két folyadék fázisdiagrammjából.
Itt az x tengelyen az etanol-víz arány van, jobbra tiszta etanol.
Y tengely a hőmérséklet.
Az alsó gőrbe a folyadék forrpontját mutatja, a felső a hozzá tartozó légtér összetételét mutatja.
A kétszeri desztilláció elméleti maximumát igyekeztem berajzolni zölddel.
Elindulsz kb. 15% cefréből, az 85 fok körül elkez forrni az így kapott első csepp desztillátum 50% körül lesz. Ha ez újra ledesztillálod már 80 fok körül forrni fog és ebből az első csepp 65% körül lesz.
Valóság persze az, hogy 1 csepp desztillátummal nem lehet mit kezdeni. Az első függőleges vonal és vele az egész "lépcsősor" balra tolódik a desztilláció előrehaladtával.
Így folyamatosan romlik a desztillátum töménysége.
Kisüsti kivitelven nem szoktak 2nél többször desztillálni így akkor 65%ot se érsz el házilag.
Szóval pálinkának/likörnek jó lehetsz, de annyi.
A rektifikació szerintem nem játszik:
A rektifikáció azt jeleni, hogy a légtérbe beépítesz egy oszlopot, ahol a gőzök egy része lekondenzál és visszafolyik. A legegyszerűbben modellezhető verzióban van egy torony az üst fölött, ahol tányérokon áll a folyadék , rajta átbúgyog a gőz. Minden tányér egy desztillációs lépés, egy lépcső a diagrammon.
Üzemben nagyon szeretik, mert egyfüst alatt mondjuk olyan mintha 10szer is le desztillálntad volna. De de ezeken kritikus, hogy mennyi a visszafolyó reflux folyadék, hogy ne száradjon ki az oszlop de azért legyen is desztillátum.
Szóval ha nem veszel egy kész rektifikáló/frakcionáló berendezést, nem valószínű, hogy 0 tapasztalattal összejön.










A "Látogatók" című Cseh sci-fi sorozatban is van házi pálinkafőzős poén - szerintem tanulj belőle!
😆





Alkoholos filc törlésére nem kell a lehető legtöményebb ;) Nem tudom, hány %-tól oldja az alkoholos filcet, de szerintem 30 alatt is.
A denaturált szesznél tényleg nehezen fogod olcsóbban megoldani, de ha nagyon szorít a pénztárcád, akkor egy cukorcefre+fagysűrítés kombináció valszeg kevesebbe kerülne.
Az alkohol töményítésére a legegyszerűbb házi módszer a fagysűrítés ("fagydesztillációnak" is nevezik, bár semmi köze a desztillációhoz). Akármilyen alkoholtartalmű folyadékot beteszel a fagyasztóba, rendszeresen eltávolítod a benne képződő jégkását, és a maradék folyadék alkoholtartalma egyre magasabb lesz. Valószínűleg van némi veszteség is, de egy házi fagyasztóval akár 30% fölé is eljuthatsz, vagy ha nagyon fel van csavarva, akár 40 fölé. Annyi, hogy fagysűrített alkohol után vízzel is le kell mosnod, mert pl. maradékcukor is lesz benne.
Ehhez persze először erjesztened kell valamit, ahhoz pedig a legolcsóbb opció az ún. cukorcefre, ami víz, cukor, tápanyagok keveréke, beélesztőzve. Tápanyagként kb. bármilyen növényi hulladék megteszi, de ha konkrétabb leírás kell, akkor pl. a "szupermarket cefre" receptre keress rá.
Azt még nem árt tudnod, hogy Magyarországon bejelentés nélkül bármilyen alkoholt előállítani illegális, még akkor is, ha az alkohol nem a végtermék; pl. házi ecetkészítés céljára is bejelentésköteles. Háztartási alkoholt szerintem nem jelent bejelenteni, úgyhogy simán csak ne reklámozd.
tegnap 09:23
Talán egy elméleti kisüstön, aminek 0 deflegmációja van ;)
A valóságban a kisüsti szeszfőzésnél 5-10%-os cefréből szoktak indulni, és a finomításnál nem az első két csepp 65%, hanem a teljes középpárlat is 60 fölött szokott lenni. Cognacnál pl. 73% körüli szeszt főznek. Ott 60%-os lejövő szesznél már befejezik a főzést, pedig ott sincs semmiféle erősítő feltét. De az is lehetne, nemcsak rektifikáló oszlop. Az amerikai zugfőzők egy főzésből mennek 60% fölé az egythumperes tákolmányaikkal, és az sem az első két csepp ;)





"Alkoholos filc törlésére használnám."
Akkor ahogyan a #3-as válaszoló mondja, vegyél denaturált szeszt valamelyik háztartási boltban és azzal csináld. Ennél olcsóbb megoldás nincs. A házi, barkács módszerek is ennek a sokszorosába kerülnek. Az ipar által előállított szesz maga olcsó, a jövedéki adó, és az élelmiszeripar számára szükséges biztonság és tisztaság teszi drágává. A den-szeszt fogyasztásra alkalmatlannná tették, és igen olcsón kapható. Mosogatásra, tisztításra kiváló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!