Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » David Attenborough vagy...

David Attenborough vagy Richard Dawkins a jobb természettudós?

Figyelt kérdés
2025. jún. 10. 17:38
 1/8 A kérdező kommentje:
Melyikük az okosabb, intelligensebb szakember?
2025. jún. 10. 17:39
 2/8 anonim ***** válasza:
77%
Attenborough.
2025. jún. 10. 17:41
 3/8 hollófernyiges ***** válasza:
77%
Attenborough minden erénye mellett egy tévés. Dawkins tényleges kutató volt, ráadásul egész jó.
2025. jún. 10. 17:47
 4/8 A nagy Levin ***** válasza:
96%

Ketten két különböző utat jártak be. Dawkins kutató, egy raklapnyi tudományos fokozattal, Attenborough viszont- bár szintén van tudományos (biológus) végzettsége- inkább attól lett híres, hogy behozta az emberek nappalijába a növény-, és főleg az állatvilágot, és teszi ezt már vagy hatvan éve. Én-kis túlzással-az ő filmjein és könyvein nőttem fel.

Hogy melyikük az okosabb, intelligensebb, ezek alapján nem lehet eldönteni, az meg, hogy ki a jobb, főleg nem eldönthető, mert a maga nemében mindkettő a legjobb(ak között van).

Ha a magánvéleményemre vagy kíváncsi, akkor nekem kettejük közül Attenborough a csúcs.

2025. jún. 10. 18:11
 5/8 A kérdező kommentje:

Most megjelent Attenborough-nak egy új könyve, amit egy másik szerzővel írt, onnan jutott eszembe a kérdés.

Azért nem semmi, hogy közel 100 évesen ilyen szellemi frissességnek örvend, hogy ismeretterjesztő könyvet tud kiadni.

Mások totálisan alkalmatlanok már ilyenre, mivel bejött az Alzheimer-kor, egyesek pedig nem is élnek már.

Attenborough úrnak nem csak szép élete volt, hanem most is az van.

2025. jún. 10. 18:21
 6/8 anonim ***** válasza:
73%

#5: valaki 100 évesen könyvet ír vagy hzat épít, más meg 30 évesen meghal, de nemzedékekkel később is emlékeznek az életművére. Kinek milyen sors jut, nem ezen múlik.

Ettől még Dawkins kutatóként jelentősebb.

2025. jún. 10. 19:35
 7/8 anonim ***** válasza:
77%

Mindkettő biológus, de két más területen, plusz egészen mást propagálnak.

Az előbbi inkább a természetvédelemre, biodiverzitás megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet, az utóbbi meg általában kreacionisták ellen harcol, habár mostánában maga is kezdett káros dolgokat terjeszteni (pl. transzfóbia).

Attenborough szerintem intelligensebben viselkedik, mert olyan dolgokról értekezik, amivel egész életében foglalkozott, még akkor is, ha ez inkább a népszerűsítés volt.

Dawkinst viszont megbolondította az ateizmus.

2025. jún. 11. 00:10
 8/8 Mojjo ***** válasza:
75%
@7: Fogalmam sincs, hogy Dawkins transzfób-e, de abban elég biztos vagyok, hogy a transzfóbia maga inkább jellemző a vallásosságra, mint az ateizmusra, szóval nem igazán világos ez a gondolatmeneted.
2025. jún. 11. 09:26

Kapcsolódó kérdések:

Miért mondják természettudósok, hogy nincsen szabad akarat?

Sabine Hossenfelder elméleti fizikus videója: Róla:

A természettudósok többsége enyhén eugenikus, náci hajlamú?

Tehát vallják a survival of the fittest elméletet még emberekre vonatkozólag is és a gének akaratának megszállottai, amolyan materialista vallásúak?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!