Ha ilyen csapadékmentes lesz a nyár Magyarországon,akkor a terméseknek is annyi lesz?

válasza:

válasza:#1 Vagy ki tudja. Országos átlagban 400 mm megfelel a legszárazabb feljegyzett éveknek, de ugye ez azt is jelenti, hogy az ország egy részén ennél jóval kevesebb esik. Valamint nagyon nem mindegy az éves eloszlás. Csontszáraz tavasz és csontszáraz nyár együtt, az katasztrófa.
A legalacsonyabb mért éves csapadék egyébként 203 mm (Szeged, 2000). Ez számszerűleg tényleg már a félsivatag kategória, viszont jó eloszlásban érkezett (pont fordítva volt, mint idén, március-április még felül is múlta az átlagot, a július is pótolt valamicskét, valamint az előző év vége is nagyon csapadékos volt).

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Amiatt nem kell aggódni, hogy "nem lesz mit enni", eddig is ha volt elég /jó termés is, bejött az óccsó, gagyi import, a magyar termelők, kereskedők meg küzdöttek a fennmaradásért.
Idén is ez lesz, fagy és aszálykár, igazából az idei kiadásokat jó ha fedezni fogja a megtermelt áru. De abból a következő évet nem lehet elindítani, szóval csak egyre jobban mennek tönkre a gazdák, hagyják abba.
siralmas a helyzet, nem teljesen "globális" a probléma, már olyan értelemben nem, hogy tavaly ősszel voltam Németország, Lengyelország, igaz, jóval északibb területein, de amikor elmeséltem milyen a helyzet otthon, csak néztek kerek szemmel, konkrétan nem értették mi az, hogy aszály.
Nyilván aszálytérképek látszik, hogy ott is súlyos csapadékhiányról van már most szó, de nálunk súlyosabb a helyzet.
Sírni tudnék, de az is csak vízpazarlás. Belátható időn belül tönkremegy ebben sz ország mezőgazdasága.
(Mielőtt írja valaki, hogy "locsolni kéne", egyrészt az is nagyon költséges, nem nem fizeti az állam, csak esetleg egy töredékét, másfelől ilyen helyzetben a "kutak is kifogynak", 2024-es nyáron jártunk így, hogy egyszerűen túl alacsonyan volt már a vízszint a locsoláshoz.)
Kapcsolódó kérdések:
Emlékszem tavaly nyáron is folyton megdőltek a meleg rekordok. Szinte végig 35-40 fok volt Budapesten. Már vagy 20 évre visszatekintve egyedül a Covid lezárások nyara volt ilyen enyhe meleg, mint most. Lehet azért mert az autók nem szennyezték a környezetet. Ki tudja....
A klímaváltozás, meg az előző évi tapasztalatok alapján tikkasztó nyárra számítottam hőhullámokkal. Ehhez képest májusig kabátban jártam, a nyár meg tele volt esős, hideg idővel, bár voltak melegebb napok, de annyira durva idő azért nem Mi ennek az oka?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!