Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történik, ha egy kórokozóba...

Mi történik, ha egy kórokozóba plusz egy, felesleges gént ültetnek?

Figyelt kérdés
aug. 29. 11:06
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbbször semmi.

Minden élölény tele van fölösleges génekkel, csak igen kis részük az, aminem valami konktrét szerepe van

aug. 29. 11:10
 2/14 sadam87 ***** válasza:
100%
Milyen kórokozóba, milyen gént, a genom melyik részébe? (Illetve mit értesz pontosan azon, hogy a gén felesleges?)
aug. 29. 11:19
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez megtörténik természetes módon is, az "ugráló génekkel".

Legnagyobb hatása kb. annak van, amikor antibiotikum -rezisztencia génekről beszélünk, az nagyon kellemetlen lehet.

aug. 29. 11:31
 4/14 A kérdező kommentje:
2egyszerűség kedvéért a HIV-be, bármilyen gént, belsejébe vagy a szélére
aug. 29. 12:02
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Bármi történhet.

Elég valószínű az, hogy semmi sem lesz, mert az adott gént nem is olvassák le soha.

Viszont előfordulhat olyan, hogy leolvassák, és:

- vagy valami működő dolog lesz belőle, ami lehet jó, vagy rossz,

- vagy így sem működik.

Általánosságban nézve ha a beültetett gén nem egy vírus, akkor az adott élőlénynek ez jó szokott lenni, mert változatosságot jelent.

aug. 29. 12:34
 6/14 A kérdező kommentje:
Szaporodási hátrányt jelent plusz egy gén?
aug. 29. 13:12
 7/14 sadam87 ***** válasza:
100%

Ennél kicsit bonyolultabba helyzet. Például ha genom közepébe kerül a gén, ott nagyon nem mindegy, hová. Ha pont az egyik saját gén közepébe sikerül berakni, az nem fog működni, ami meggátolhatja a HIV szaporodását. Lehet, hogy egyáltalán be sem tud jutni a sejtekbe, de az is lehet, hogy igen, de ott már nem tud lemásolódni. (Utóbbi esetben akár az is előfordulhat, hogy a beültetett gén beépül a gazda DNS-ébe. Ezt hívják transzdukciónak. Bár ez inkább baktériumoknál gyakori, de néha eukariótáknál is megesik, és elvileg a HIV is alkalmas lehet erre, hiszen beépíti az örökítőanyagát (pontosabban annak DNS másolatát) a gazda DNS-be. Ha be akarnak juttatni géneket a sejtek DNS-ébe, pont emiatt gyakran használnak vírus vektorokat.)

De az is lehet, hogy pont egy erős promóter után épül be a gén, akkor pedig valószínűleg nagy mértékben expresszálódni fog a gazdasejtben (sok fehérje fog róla képződni). Innentől kezdve az a kérdés, pontosan milyen fehérjét is kódol a gén. (Ezért kérdeztem, mit értesz "felesleges" gén alatt.)

A kifejeződésben az is számít, milyen promóter és szabályozóelemek jutnak be a génnel együtt. Ha nem "kompatibilisak" a HIV-el, illetve az emberi gazdasejtekkel, akkor nem tud kifejeződni a gén. Ugyanakkor hogyha igen, és erős szabályozóelemek vannak benne, azok a vírus gének expressziójára is kihathatnak. (Például lehet, hogy maga a gén által kódolt fehérje nem befolyásol semmit, de a beépült gén miatt egyes vírus gének aktivitása növekszik, ami már erős hatással lehet fertőzés menetére.)

Ha a genom legszélére tesszük a gént, akkor a HIV nem fog tudni szaporodni. Ugyanis a HIV vírus miután átírta az RNS örökítőanyagát DNS-é, beépíti ezt a gazdasejt DNS-ébe (ezt hívják provírusnak). Ehhez szükség van megfelelő DNS szakaszokra (LTR régiókra) a vírus genom két végén. Ha a vírus genom végén az általunk bejuttatni kívánt gén van, valószínűleg nem fog tudni beépülni a gazda DNS-be, így nem tud szaporodni.

Szóval a rövid válasz egy elég erős attól függ.

"Szaporodási hátrányt jelent plusz egy gén?"

Vagy igen, vagy nem. Nagy valószínűséggel igen (pláne ha nincs célzottan beültetve, és a vírus genomjához optimalizálva), de adott esetben elképzelhető, hogy előnyös egy beépített gén a vírusnak. (Persze ekkor már aligha nevezhető feleslegesnek.)

aug. 29. 14:25
 8/14 A kérdező kommentje:

"Szóval a rövid válasz egy elég erős attól függ."

A szükséges szaktudás megvan. A gén (legyen egy élesztőgombából vagy fene tudja honnan véletlenszerűen választott) be van ültetve, fehérjét termel a sejtben. Létrejön a következő vírusnemzedék.

Ezután mi lesz?

aug. 29. 17:30
 9/14 sadam87 ***** válasza:
100%
Hogy értve mi lesz? Ha a gén nem befolyásol az égvilágon semmit a vírusfertőzés folyamatában, akkor fertőznek tovább a vírusok. (Ha meg akadályoz valamit, akkor nyilván nem.)
aug. 29. 17:41
 10/14 A kérdező kommentje:
9Mondjuk egy HIV fertőzöttbe beoltva, hátványban lesznek a manipulált vírusok?
aug. 29. 17:47
1 2

További kérdések:

Mi az oka annak, hogy eltérő világnézetű, de szakértő emberek ugyanazon matematikai tényeket a saját világnézetükkel összecsengőnek éreznek?

Például baloldali vagy jobboldali közgazdászok. Vagy személyesen idealista vagy materialista fizikusok. Szilárd tényekből miért lehet ellentétes végkövetkeztetésre jutni?

Az önbeállító szemüveg kamu?

A kolléga nem hiszi, hogy működik.

Mikor oldhatja meg az AI a Riemann-sejtést?

Egy milleniumi problémát már megoldott:

Mi lehet az oka annak, hogyha lecsukom a szemem, de nem alszom, csak fáradt vagyok, halvány képeket látok, és nagyon valóságos hangokat hallok?

Egy 11 órás buszúton fáradt voltam, lehunytam a szemem. Nem tudtam aludni, viszont képeket láttam (igaz hogy nem élesen), meg az általam ismert emberek hallát hanlottam, de az olyan realisztikus volt, mintha nem is képzeltem volna, hanem valóságos volt. Nem aludtam,...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!