Biológiákhoz értők! Mit gondolsz azokról, akik tagadják a hagyományos biológiai nemeket, és a tudományra hivatkoznak?
Lényegében újradefiniálják azt, amit a nemekről gondolunk. Feltehetően minden ilyen esetben az LMBTQ mozgalom van a háttérben, akik nonbinárisok, transzok, meg ki tudja, még mik.
A kérdést azért teszem fel, mert kíváncsi vagyok, mennyire hódított teret ez az új irányzat azok körében, akik értenek a témához.

válasza:Legutóbbi vitapartnerem érvelése:
"Olyan, hogy biologiai nem: ferfi vagy no nem letezik. Van 3 kulonbozo neme egy embernek, es akkor meg csak a biologiai lag merheto, szamszerusitheto dolgokrol beszelunk.
- Kromoszómális (genetikai) nem: Az XX vagy XY kromoszómák megléte.
- Gonadális nem: A herék vagy petefészkek jelenléte (a genetikai nem határozza meg).
- Fenotípusos (anatómiai) nem: A belső és külső nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jellegek.Emberek és társadalom
Ezeknek minden variacioja elofordul a vilagban. Ez igy az altalad annyira “ismert” kettohoz kepest mar valoban inkabb 8 variaciot jelent. Es - hogy mondtam mar - ez meg csak a biologiai resze, ehhez jon a kinek erzi magat es melyik nemhez vonzodik, bar ezek tavolabb esnek a biologiatol mar.
Ja, es hogy ezek mennyire ujkeletu dolgok? Pl. a kromoszomalis nem fogalmat 1905-ben fedeztek fel, a gonadalist 1983-ban fedeztek fel."
(71-es komment):

válasza:

válasza:Akik tagadják a biológiai nemek hagyományos felosztását, mind az LMBTQ-val állnak kapcsolatban, mert igazolni akarják a saját közösségüket, aminek része azok is, akiket felsoroltam, erre megy ki a játék.
Az pedig téveszme, hogy biológiai tényekről van szó, mivel ezek a "tények" mind progresszív, LMBTQ barát körökből jönnek.

válasza:#2
Értem. Abban igaza van az idézett válaszolónak, hogy több szintje is van a nemnek, a három fő szint, amit említ, tényleg létezik. És tényleg létezik olyan, hogy a különböző szinteken eltér a nem, persze ez elég ritka. (Vagy akár olyan is lehet, hogy nem egyértelmű.) Ezeket interszexuális állapotoknak hívják, és tudtommal nem tekintik külön nemnek.
Szóval a nemiség szintjeivel egyet értek, de az, hogy "Olyan, hogy biologiai nem: ferfi vagy no nem letezik." elég bizarr kijelentésnek tűnik. Inkább arról van szó, hogy nincs éles határ a két nem között, vannak, akik nem sorolhatók be egyértelműen egyik nembe sem.
(És ahogy az 5. válaszoló írta, ennek viszonylag kevés köze van az LMBTQ-hoz. Az a társadalmi nemről (gender) szól, míg ez a biológiai nemről (sex). Persze lehet átfedés a két csoport között, de attól nem ugyanaz.)
Még egy:
"a gonadalist 1983-ban fedeztek fel."
Ez elég bizarr lenne, hiszen az ivarmirigyeket már elég régóta ismerik. Rövid kereséssel találtam is 1981-es cikket, amiben írnak a gonadális nemről (gonadal sex).

válasza:#6
Nem kicsit tűnik elfogultnak a gondolkodásod...

válasza:Csak a hermafroditák azok, akiknél fennállhat az, hogy "nem sorolhatók be egyik nembe sem". Habár ezzel kapcsolatban régebben már kifejtettem a véleményem.
De most leginkább az érdekel, hogy mennyien tagadják a biológiai nemeket.
Kapcsolódó kérdések:
Egy hagyományos ablaküveg.
Nem tudom elképzelni hogy olyan szintre fejlesztenék hogy a legközelebbi csillagig is eljutnak mondjuk hetek-hónapok alatt. De még az évek is erősen kérdéses. Sokkal valószínűbbnek tartom hogy egyfajta térhajlítással, térugrással lesz talán megoldva a probléma a jövőben. Mit gondoltok?
Régi rádión elhangzik ötödik sípszó, miért szól másodpercekkel később az internet rádión ugyan azon az adón?
Ha igen, akkor miben? Kiszoríthatja az mRNS vakcina a hagyományost, - amiben legyengített kórokozót juttatnak a szervezetbe - az orvostudományon belül? Én három Pfizer vakcinát vettem fel.
Videó: 500 mérföld közúton kamionok számára engedélyezett legnagyobb rakteher (tömeg) vontatása mellet. A Tesla kamion kevesebb mint fele akkora áramköltséggel teszi meg ugyanezt a távot, mint amennyibe a dízel üzemanyag kerülne dízeles meghajtású kamion vontatása...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!