Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biológiákhoz értők! Mit...

Biológiákhoz értők! Mit gondolsz azokról, akik tagadják a hagyományos biológiai nemeket, és a tudományra hivatkoznak?

Figyelt kérdés

Lényegében újradefiniálják azt, amit a nemekről gondolunk. Feltehetően minden ilyen esetben az LMBTQ mozgalom van a háttérben, akik nonbinárisok, transzok, meg ki tudja, még mik.

A kérdést azért teszem fel, mert kíváncsi vagyok, mennyire hódított teret ez az új irányzat azok körében, akik értenek a témához.

szept. 1. 19:26
A kérdező szavazást indított:
Egyetértek velük.
Nem értek egyet.
Részben egyetértek.
22 szavazat
1 2 3 4 5 6 7
 1/69 sadam87 ***** válasza:
48%
Esetleg tudnál példát mutatni ilyenre?
szept. 1. 19:31
 2/69 A kérdező kommentje:

Legutóbbi vitapartnerem érvelése:

"Olyan, hogy biologiai nem: ferfi vagy no nem letezik. Van 3 kulonbozo neme egy embernek, es akkor meg csak a biologiai lag merheto, szamszerusitheto dolgokrol beszelunk.

- Kromoszómális (genetikai) nem: Az XX vagy XY kromoszómák megléte.

- Gonadális nem: A herék vagy petefészkek jelenléte (a genetikai nem határozza meg).

- Fenotípusos (anatómiai) nem: A belső és külső nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jellegek.Emberek és társadalom

Ezeknek minden variacioja elofordul a vilagban. Ez igy az altalad annyira “ismert” kettohoz kepest mar valoban inkabb 8 variaciot jelent. Es - hogy mondtam mar - ez meg csak a biologiai resze, ehhez jon a kinek erzi magat es melyik nemhez vonzodik, bar ezek tavolabb esnek a biologiatol mar.

Ja, es hogy ezek mennyire ujkeletu dolgok? Pl. a kromoszomalis nem fogalmat 1905-ben fedeztek fel, a gonadalist 1983-ban fedeztek fel."

(71-es komment):

www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__tarsk..

szept. 1. 19:45
 3/69 A kérdező kommentje:
Amúgy én magam már nem vitázok a témában. Csak az érdekel, mennyire elterjedt ez a gondolkodás.
szept. 1. 19:45
 4/69 anonim ***** válasza:
79%
Lényegében elnevezéseken vitatkoztok. De ugyanarról beszéltek. Innentől kezdve ez filozófia.
szept. 1. 20:07
 5/69 anonim ***** válasza:
49%
Ha felfogtad volna a 2-es választ, akkor tudnád, hogy szó sincs nonbináris, transz, vagy egyéb filozófiai megnevezésekröl, hanem kizárólag biológia tényekröl. (Aminek semmi köze az LMBTQ témához)
szept. 1. 20:17
 6/69 A kérdező kommentje:

Akik tagadják a biológiai nemek hagyományos felosztását, mind az LMBTQ-val állnak kapcsolatban, mert igazolni akarják a saját közösségüket, aminek része azok is, akiket felsoroltam, erre megy ki a játék.

Az pedig téveszme, hogy biológiai tényekről van szó, mivel ezek a "tények" mind progresszív, LMBTQ barát körökből jönnek.

szept. 1. 20:24
 7/69 sadam87 ***** válasza:
91%

Értem. Abban igaza van az idézett válaszolónak, hogy több szintje is van a nemnek, a három fő szint, amit említ, tényleg létezik. És tényleg létezik olyan, hogy a különböző szinteken eltér a nem, persze ez elég ritka. (Vagy akár olyan is lehet, hogy nem egyértelmű.) Ezeket interszexuális állapotoknak hívják, és tudtommal nem tekintik külön nemnek.

[link]

Szóval a nemiség szintjeivel egyet értek, de az, hogy "Olyan, hogy biologiai nem: ferfi vagy no nem letezik." elég bizarr kijelentésnek tűnik. Inkább arról van szó, hogy nincs éles határ a két nem között, vannak, akik nem sorolhatók be egyértelműen egyik nembe sem.

(És ahogy az 5. válaszoló írta, ennek viszonylag kevés köze van az LMBTQ-hoz. Az a társadalmi nemről (gender) szól, míg ez a biológiai nemről (sex). Persze lehet átfedés a két csoport között, de attól nem ugyanaz.)

Még egy:

"a gonadalist 1983-ban fedeztek fel."

Ez elég bizarr lenne, hiszen az ivarmirigyeket már elég régóta ismerik. Rövid kereséssel találtam is 1981-es cikket, amiben írnak a gonadális nemről (gonadal sex).

[link]

szept. 1. 20:27
 8/69 sadam87 ***** válasza:
51%

Nem kicsit tűnik elfogultnak a gondolkodásod...

szept. 1. 20:29
 9/69 anonim ***** válasza:
46%
A kérdezö egyszerüen csak provokálni akar, a stílusa alapján naponta tesz fel hasonlóan hazug kérdéseket, és utána minden válaszba beleköt
szept. 1. 20:32
 10/69 A kérdező kommentje:

Csak a hermafroditák azok, akiknél fennállhat az, hogy "nem sorolhatók be egyik nembe sem". Habár ezzel kapcsolatban régebben már kifejtettem a véleményem.

De most leginkább az érdekel, hogy mennyien tagadják a biológiai nemeket.

szept. 1. 20:34
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

A térben való "hagyományos" űrutazásnak hol lesznek a végső korlátai?

Nem tudom elképzelni hogy olyan szintre fejlesztenék hogy a legközelebbi csillagig is eljutnak mondjuk hetek-hónapok alatt. De még az évek is erősen kérdéses. Sokkal valószínűbbnek tartom hogy egyfajta térhajlítással, térugrással lesz talán megoldva a probléma a jövőben. Mit gondoltok?

Miért késik a jel az analóg rádióvételhEz képest?

Régi rádión elhangzik ötödik sípszó, miért szól másodpercekkel később az internet rádión ugyan azon az adón?

Az mRNS vakcina jobb valamivel mint a hagyományos?

Ha igen, akkor miben? Kiszoríthatja az mRNS vakcina a hagyományost, - amiben legyengített kórokozót juttatnak a szervezetbe - az orvostudományon belül? Én három Pfizer vakcinát vettem fel.

Az elektromos Tesla Semi kamion technikai és közgazdasági értelemben is ki fogja nyírni a hagyományos dízel kamionokat?

Videó: 500 mérföld közúton kamionok számára engedélyezett legnagyobb rakteher (tömeg) vontatása mellet. A Tesla kamion kevesebb mint fele akkora áramköltséggel teszi meg ugyanezt a távot, mint amennyibe a dízel üzemanyag kerülne dízeles meghajtású kamion vontatása...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!