Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biológiákhoz értők! Mit...

Biológiákhoz értők! Mit gondolsz azokról, akik tagadják a hagyományos biológiai nemeket, és a tudományra hivatkoznak?

Figyelt kérdés

Lényegében újradefiniálják azt, amit a nemekről gondolunk. Feltehetően minden ilyen esetben az LMBTQ mozgalom van a háttérben, akik nonbinárisok, transzok, meg ki tudja, még mik.

A kérdést azért teszem fel, mert kíváncsi vagyok, mennyire hódított teret ez az új irányzat azok körében, akik értenek a témához.

szept. 1. 19:26
1 2 3 4 5 6 7
 11/69 sadam87 ***** válasza:
69%

"Csak a hermafroditák azok, akiknél fennállhat az, hogy "nem sorolhatók be egyik nembe sem"

Nem igaz. (Illetve persze attól függ, mit értünk a "hermafordita" kifejezés alatt. De a kérdésed arra vonatkozott, mi a jelenlegi tudományos álláspont a témában. Ebben az esetben az, hogy ember esetében nem használják a hermafordita kifejezést, többek között azért, mert sok interszex állapot megnevezésére félrevezető lehet.)

szept. 1. 20:48
 12/69 A kérdező kommentje:
Hermafrodita: férfi és női nemi szerve van.
szept. 1. 21:06
 13/69 2*Sü ***** válasza:
64%

> Mit gondolsz azokról, akik tagadják a hagyományos biológiai nemeket

Hogy kvázi ilyenek nincsenek. Van egy „nem” fogalmunk. Ez a fogalom nem kizárólag biológiai fogalom, számos más jelenség is rárakódik. Persze az elmúlt évszázadokban, évezredekben a biológiai nem határozott meg minden mást is, aki meg ettől eltért, azt erővel préseltük a megszokott rendszerbe, vagy vágtuk ki a társadalomból. De nézzük…

1. Van a „biológiai nem”. Ezt – profán módon – az határozza meg, hogy mi van a lábad között. Bár ahogy rámutattak még ez sem mindig tiszta, de azért a legtöbb esetben az.

2. Van a „társadalmi nem”. Ez a nemekhez kötődő elvárásokhoz való viszonyulást jelenti. „Férfiként szoknyát hordasz? Mi vagy te? Nő?” A társadalomnak vannak elvárásai a nemekkel. Egy férfi ne hordjon szoknyát és pont. Pedig ez a biológiai nemből nem következik, nota bene van olyan kultúra, ahol ez máshogy alakult. (Lásd: skót szoknya). Nő vagy? Akkor a konyhába a helyed. Hogy te inkább jogtudománnyal akarsz foglalkozni? Hát hallattlan.

Ez azért napjainkra sokat lazult és szerintem ez jó.

3. Van még mindezektől függetlenül a nemi indentitás. Ezt meg az határozza meg, hogy ki milyen nemhez tartozónak érzi magát.

+1: Van még a szexuális orientáció, hogy ki milyen nemhez vonzódik szexuálisan, de ez nem tartozik ide. Bár olyan szempontból félig-meddig mégis, hogy az LMBTQ fele az nem a nemről, hanem a szexuális orientációról szól.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Az LMBTQ mozgalomhoz tartozók nem *tagadják* a biológiai nemet. De azt tartják, hogy a „nem” meghatározásánál nem a biológiai nemnek kell mérvadónak lenni, hanem a nemi identitásnak. „Biológiai nő vagyok? Nem ez számít, mert én férfinak érzem magam, a hagyományosan férfias az érdeklődésem.”

Tehát nem magát a biológiai nemet tagadják, hanem a biológiai nem elsődleges, meghatározó szerepét a nem – úgy általában a jelző nélküli „nem” – fogalmában.

szept. 1. 21:17
 14/69 A kérdező kommentje:

Szó szerint olvashattad az idézett kommentben, hogy az illető tagadja a biológiai nemet (hogy neki köze van-e az LMBTQ-hoz azt nem tudom, de feltételetem, hogy igen).

Mástól is hallottam már, hogy a férfi és a nő csak társadalmi kitaláció.

Szóval bizony tagadják. De a tagadás - amennyire észrevettem - náluk sem egységes. Mások ha jól értem csak azt tagadják, hogy két nem van.

Őszintén szólva, nagyon-nagyon zavaros a gondolkodásuk.

Ironikus, hogy régebben még a fundamentalista vallásosokat nézték elmebetegnek, de lám, a vallástalanok tovább napjainkra náluk is tovább süllyedtek: annyira össze van zavarva a gondolkodásuk, szavakat is nehéz találni rá, milyen mélységekben vannak.

szept. 1. 21:31
 15/69 anonim ***** válasza:
79%

Két dolog keveredik, már a kérdésben is. Az egyik, hogy biológiailag milyen folyamatok határozzák meg a nemek kialakulását. A másik, hogy milyen emberjogi viták vannak, az emberi szexualitás variánsainak eldogadtatása körül.

Háromnál jóval több fejlődési lépésről tudok. Hatot, vagy hetet ír a szakirodalom, attól függően, mennyire részletez. Nem nemeket különít el, hanem a kialakulásnak ennyi lépése van. Ahol bármelyik elcsúszhat, és akkor az egyén nemi fejlődése diszharmónikus lesz. Nem, az igen ritka hermafroditozmusról írok. Lehet keresgélni. Mindegyik lépcsőfokon van belőlük bőven.

Csak egy példa, ha a biológiára kérdeztél. Bizony nem kis gond, ha felserdült, kívülről tökéletes nőként, akinek nincs vérzése, azt közli a dokid, hogy soha nem fogsz menstruálni, se gyereket szülni. Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nincs se méhed, se petefészked. A szexet csak óvatosan, mert rövidke a hüvelyed. De cserébe az a két furi csomó az ágyékodnál a két ki nem fejlődött heréd. Meg amúgy is xy kromoszómáid vannak. Hát, jó kis gyomros.

Ezt nem az lmbtq hirdeti. Ez egy kórkép. Morris szindrómának hívták régen, ma androgén inszenzitivitás szindrómaként kereshetsz rá.

És van még bőven.

Szóval csak azt kérem ne keverjük a szezont a fazonnal. Nem a nemeket tagadjuk, ha megtanuljuk milyen kisiklások lehetnek a folyamat során. Ezek az eü ben tananyagok, mert tények. A cukorbetegségtagadók se gyógyítottak még ki senkit a diabeteséből. Legfeljebb sok pénzt legombolva róluk, veszélybe sodorták az anyagcseréjüket és az életüket.

szept. 1. 21:32
 16/69 A kérdező kommentje:

A fejlődési rendellenességek régóta az emberiség részei.

Régen is voltak ilyenek, de ettől nem tagadták a nemeket, meg nem beszéltek olyanokat, hogy habiszti a nemek csak társadalmi kitalációk.

szept. 1. 21:36
 17/69 anonim ***** válasza:
81%

Leírták neked, hogy mely része a társadalmi kitaláció, meg azt is, hogy van, akinek a biológiájával te se tudnád magadat az istenített két nem kategóriájában könnyen elhelyezni.

A nemeket meg, nem tagadja egyikük sem.

szept. 1. 21:50
 18/69 anonim ***** válasza:
65%
Hogy egy kicsit más szemléletet vigyünk a vitába, képzeljük el a nemek meghatározását másképpen. A kérdező az első idézett hozzászólásból azt szűrte le, hogy vitapartnere nyolc biológiai nemről beszélt. Ezzel szemeben tekintsük "hagyományos férfinak" azokat, akik mind a három férfi attributummal bírnak, míg "hagyományos nőnek" azokat, akik a három női attributummal. Így megvan a két számára hagyományos nem. No de mi van a többiekkel? Ők valamilyen harmadik, vagy sokadik nemet képviselik, vagy a két nem között helyezkednek el valahol? Mert ténylegesen nem lehet teljesen férfinak vagy nőnek tekinteni őket, de attól még nem egy harmadik nemet képviselnek, hanem valamilyen köztes állapotot a két szélső érték között. De ettől még nem kell a tudománynak tagadnia a két nem létezését (és nem is tagadja), csupán annyit mond, hogy vannak akik nem teljesen egyik, vagy másik nemhez tartoznak. Persze lehet ezeket az állapotokat külön névvel illetni, kölön nemekként tekinteni rájuk, de ettől semmi sem változik abban a tekintetben, hogy a két szélső érték a férfi és a nő. És ami szintén fontos, a köztes állapotok természetes állapotok. Nem betegségek, nem helyrehozandó, gyógyítandó, átneveledő lények, hanem ugyanolyan emberek, mint mindenki más.
szept. 1. 21:51
 19/69 A kérdező kommentje:
"Olyan, hogy biologiai nem: ferfi vagy no nem letezik."
szept. 1. 21:57
 20/69 A kérdező kommentje:

"akinek a biológiájával te se tudnád magadat az istenített két nem kategóriájában könnyen elhelyezni."

Ó, dehogynem.

szept. 1. 21:58
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

A térben való "hagyományos" űrutazásnak hol lesznek a végső korlátai?

Nem tudom elképzelni hogy olyan szintre fejlesztenék hogy a legközelebbi csillagig is eljutnak mondjuk hetek-hónapok alatt. De még az évek is erősen kérdéses. Sokkal valószínűbbnek tartom hogy egyfajta térhajlítással, térugrással lesz talán megoldva a probléma a jövőben. Mit gondoltok?

Miért késik a jel az analóg rádióvételhEz képest?

Régi rádión elhangzik ötödik sípszó, miért szól másodpercekkel később az internet rádión ugyan azon az adón?

Az mRNS vakcina jobb valamivel mint a hagyományos?

Ha igen, akkor miben? Kiszoríthatja az mRNS vakcina a hagyományost, - amiben legyengített kórokozót juttatnak a szervezetbe - az orvostudományon belül? Én három Pfizer vakcinát vettem fel.

Az elektromos Tesla Semi kamion technikai és közgazdasági értelemben is ki fogja nyírni a hagyományos dízel kamionokat?

Videó: 500 mérföld közúton kamionok számára engedélyezett legnagyobb rakteher (tömeg) vontatása mellet. A Tesla kamion kevesebb mint fele akkora áramköltséggel teszi meg ugyanezt a távot, mint amennyibe a dízel üzemanyag kerülne dízeles meghajtású kamion vontatása...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!