Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy nyom a lég? :D (légnyomás...

Hogy nyom a lég? :D (légnyomással kapcsolatos fizika feladat)

Figyelt kérdés

Megjelöljük a Torricelli-csövön a higany felszínét, majd kissé megdöntjük.

a, Merre felé mozdult el a higany felszíne a jelöléshez viszonyítva?

b, Hasonlítsd össze a csőben és az edényben levő higany szintje közötti különbséget abban az esetben, ha a cső megdöntött állapotban, illetve eredeti helyzetében van!


2011. aug. 20. 12:56
 1/2 PótPápuaPuapó ***** válasza:
100%

Megdöntjük a csövet, akkor a higany felszíne a csőben egy kicsit a jel fölött lesz. Az edényben lévő higany szintje pedig egy kicsit alacsonyabb lesz, mint amilyen volt.


Kicsit bővebben: a légnyomás nem változik miközben a csövet megdöntötted, azonban a csőben lévő higany kevésbé nehezedik az edényben lévő higanyra (hiszen a súlyának egy részét te tartod). A higany súlya a csőben= higany sűrűsége * cső keresztmetszete * higanyos rész hossza a csőben * gravitációs gyorsulás * cos(cső edénnyel betárt szöge).


(a * szorzást jelent, a cos pedig a cosinust, a higanyos rész hossza pedig 76 centiméter körül van)


Amikor a cső még nincs megdöntve, akkor a cső 90°-ot zár be az edénnyel, és ezért a cosinus-os tag értéke 1-> elhagyható. A higany hossza a csőben pedig egyenlő a higanyoszlop magasságával


Ha megdöntjük a csövet, akkor a cső alfa szöget zár be az edényben lévő higannyal (alfa nem egyenlő 90°). Mivel a légnyomás nem változik, ezért több higany fog a csőbe áramlani, hogy beálljon újra az egyensúly. A higanyos rész hossza a cső megdöntése után = 76 cm (ennyi volt a higany magassága mielőtt megdöntötted) / cos alfa


a / jel az osztást jelenti.


Remélem, érthető volt. Ha szeretnéd, küldök egy rajzot róla. Azzal könnyen meg lehet érteni.

2011. aug. 20. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Tom Benko ***** válasza:
Megemelkedik. Egyszerűen a hidrosztatikai nyomás tart egyensúlyt a légnyomással, ha megdöntöd a csövet, csökken a folyadékszint, és így csökken a hidrosztatikai nyomás is.
2011. aug. 20. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!