Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Ha valóban több milliárd éves a Föld, akkor hová lett az óceánokból a só?

Végeztem egy egyszerű számítást, az adataim, amiket felhasználtam, a következők:


az óceánok átlagos sótartalma: 35 g/l = 35 kg/m3

az óceánok térfogata: 1,37 x 10^9 km3 = 1,37 x 10^18 m3

a Duna sótartalma 0,2 g/l = 0,2 kg/m3

a Duna vízhozama a torkolatánál: 6500 m3/s


A fenti adatok szerint jelenleg körülbelül 4,795 x 10^19 kg só található az óceánok vizében.

Számoljunk mondjuk 1 milliárd évvel és nézzük meg, hogy a Duna folyónknak (vagy egy Duna méretű folyónak) mennyi sót kellett volna ennyi idő alatt szállítania az óceánokba.


1 milliárd év = 10^9 x 365 x 24 x 60 x 60 = 3,154 x 10^16 s.

Ennyi idő alatt a Duna 0,2 kg/m3 x 6500 m3/s x 3,154 x 10^16 s = 4,1 x 10^19 kg sót szállít az óceánokba, ami majdnem annyi, mint a jelenlegi sótartalma!


És ez csak a Duna (aminek a vízgyűjtő területe a szárazföldek területének csupán 0,55%-a), illetve csak 1 milliárd évvel számoltam.


Ha veszünk még néhány nagy folyót, ennyi idő alatt (ha valóban több milliárd éves a Föld) rég telített sóoldatot kellett volna 'varázsolniuk' az óceánokból. A párolgással a levegőbe jutó só mennyisége több nagyságrenddel kisebb, mint a folyók sótartalma, ezért az így kijutó só mennyiségét elhanyagolhatjuk.


Az adatokat innen vettem:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link] 2011. aug. 30. 18:08  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4 5
benyelik a strandolók és a vizi állatok sztem

A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/48Időpont 2011. aug. 30. 18:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Te ugyan az vagy, aki hiányol három méter port a Holdról?


Egyébként a valaha óceánokba jutó só nem marad örökre az óceánokban. Ezért vannak sóbányák a szárazföldeken, a tengerektől messze, sőt egész sósivatagok is vannak. Ezeket is fel kellene mérni és kivonni a "hiányzó" sómennyiségből.A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/48Időpont 2011. aug. 30. 18:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Silber nevű felhasználó válasza:

Az 1 milliárd év alatt pedig voltak tektonikus mozgások, óceánok jöttek létre és tűntek el, a korábbi sótartalom kiülepedett, amit most a folyók hordanak vissza. És még ezernyi más folyamat játszódott le az idők folyamán.

A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/48Időpont 2011. aug. 30. 18:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"A párolgással a levegőbe jutó só..."

A só - tudtommal - nem párolog...A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/48Időpont 2011. aug. 30. 19:11 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

"Te ugyan az vagy, aki hiányol három méter port a Holdról?"


Nem én vagyok az, de hallottam én is erről.


A sóbányák szerintem nem magyarázzák meg ezt a kérdést. Lokálisan, tavakból, tengerekből kialakulhatnak ilyenek, de ezek vízmennyisége elenyésző az óceánokéhoz képest, és itt most az óceánokról van szó, azokból hova lett a só.# 5/48Időpont 2011. aug. 30. 20:42 Privát üzenet

"Ennyi idő alatt a Duna 0,2 kg/m3 x 6500 m3/s x 3,154 x 10^16 s = 4,1 x 10^19 kg sót szállít az óceánokba, ami majdnem annyi, mint a jelenlegi sótartalma! "


Hát a Duna biztosan fiatalabb. Folyamatosan változik a nyomvonala, nem lehet ilyen időtávon Dunáról, folyókról beszélni, réges-régen itt tenger volt például, a tengeri állatkák testéből lett a Pilis fele. Az óceánok partja is teljesen más volt régebben és a jövőben is változni fog.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/48Időpont 2011. aug. 30. 21:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tom Benko nevű felhasználó válasza:

Tudod, azért elég jelentősen átalakult a Föld felszíne az említett idő alatt. Egyes tengerek elzáródtak, kiszáradtak. Belőlük lettek a nagy sóbányák és sós sivatagok. Ezek rengeteg sót tárolnak.

A számításod egyébként lenyűgöző.A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/48Időpont 2011. aug. 30. 21:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Teljesen mindegy, melyik folyóról beszélünk, nem ez a lényeg. A Dunáról találtam könnyen adatokat, ezt használtam fel a számításaimban. És miért ne lehetne ilyen időtávlatokban a folyókról beszélni? A Földön lévő víz mennyisége nem nagyon változott, Duna méretű folyók mindig is voltak.


És ne a tengerekről, hanem az óceánokról beszéljünk! A partvonalak valóban változtak, de a kontinensek vándorlása közben egyetlen óceán se száradt ki.# 8/48Időpont 2011. aug. 30. 23:26 Privát üzenet
Silber nevű felhasználó válasza:

"És ne a tengerekről, hanem az óceánokról beszéljünk! A partvonalak valóban változtak, de a kontinensek vándorlása közben egyetlen óceán se száradt ki."


Ember, olvasd már el, mit írtunk. Lemezmozgások történtek, hőmérsékleti ingadozások. Példa:

Tegyük fel, hogy van egy medence (pl. Kárpát-medence [NEM valós példa, de így érti milyen medencére gondoltam]), ahova benyomult a tenger. A víz egy idő után elpárolgott, beitta a föld, satöbbi. A só mivel nem szublimál el, így ottmarad. Így jönnek létre a sótelepek, és vonódik ki a tengerek/óceánok tartalmából. Egy idő után pedig újabb földmozgások révén folyók fognak folyni ezen a területen, ami visszaszállítja az ÚJ tengerekbe/óceánokba a sótartalmat.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/48Időpont 2011. aug. 31. 10:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nos a Föld arculata folyamatosan változik. A tengerek kiszáradnak keletkeznek nagy sótelepek, azokon aztán átfolynak a folyók, vagy épp újra elárasztódnak. Ami biztos, a Föld sókészlete nem nagyon változik. Tekintheted zárt rendszernek is. Nézheted bármennyi időn keresztül, pont úgy, ahogy a vízkészlet mennyisége nem változik a sóé sem. Nem is értem hova akarsz a kérdéseddel kilyukadni. Vagy talán ilyen alapon szeretnéd cáfolni a Föld korát? Mert akkor megkérdem ha folyamatosan nőne a sótartalom, az a plusz mennyiség ugyan honnan jön? Mert ugye az űrből biztosan nem. Teljesen logikus a feltételezés, hogy a só mennyisége (és úgy általában ez igaz minden anyagra) nem változhat komolyabban. Szóval mégis mit akarsz a kérdéseddel?

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/48Időpont 2011. aug. 31. 11:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A Tejútrendszer átmérője 100000 fényév. Az Univerzum átmérője 93 milliárd fényév. Csak 930000-szer nagyobb az átmérője az Univerzumnak, mint a Tejútrendszernek?
A minaunknál hány százalékkal nagyobb tőmegű az 1,2 és 5 milliárd év éllettartamú csillag? ( pontos választ! )
Állítólag a Bibliában a 6 nap az nem emberi 6 nap hanem összességében 15,75 milliárd év, ami az univerzum tényleges kora. De hogyan jöttek erre rá?
Hogy vannak sorban az egyre nagyobb "számhármasok"? Pl: Ezer, millió, milliárd stb. Meddig megy?
Ha az univerzum kiszakad (végetér) akkor is kb 14 milliárd év telik el mire semmi nem lesz? Mármint hogy a nagy bumm előtt is semmi nem volt. Remélem nem beszélek hülyeséget.
Evolúció A Főldön egyetlen sejt kezdett osztódni (annak-idején) és abból lett a több milliárd élőlény?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!