Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a magyarázata annak, hogy...

Mi a magyarázata annak, hogy a folyadékok túlhevíthetők?

Figyelt kérdés
(Próbáltam utánanézni de semelyik oldalon nem találtam érthető megfogalmazást.)
2011. szept. 20. 13:52
 1/9 anonim ***** válasza:

A folyadék túlhevítése (forráspont fölé melegítése)


Egy igen gondosan kitisztított lombikot töltsünk meg előzőleg hosszabb ideig forralt, majd lehűtött vízzel! Az ilyen ún. "kiforralt" víz nem tartalmaz oldott gázokat. Helyezzünk a vízbe hőmérőt, és melegítsük a vizet keverés és lehetőleg rázkódás nélkül! A hőmérőről leolvasható vízhőmérséklet 100 °C fölé emelkedik anélkül, hogy a víz forrásba jönne. A túlhevített folyadék hirtelen jön intenzív forrásba. A forrás megindulása után a víz hőmérséklete 100 °C-ra süllyed vissza.

2011. szept. 20. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Ebben hol a magyarázat?
2011. szept. 20. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm. De sajnos kedves első félreértetted a kérdést. Én konkrétan az okára vagyok kíváncsi ,hogy miért hevíthetők túl? Nem pedig arra ,hogy hogyan.
2011. szept. 20. 15:23
 4/9 anonim ***** válasza:

Azért, mert nincsenek benne gőzképződési gócpontok (gáz- ill. szilárd anyag molekulák).


A képződő gőzbuborékban (amíg még pici), rendkívül nagy a felületi feszültség, ami nem engedi meg, hogy tovább nőjön. Ezt könnyíti meg az idegen anyag - ha van.

2011. szept. 20. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Azért hevülhetnek túl, mert ha nincs bennük semmilyen oldott anyag, kolloid, vagy oldatlan részecske vagy tárgy, és nem rázkódnak, akkor nem tudnak buborékok képződni, ezért nem forr a folyadék. Rázkódás vagy valamilyen anyag folyadékba kerülése lehetővé teszi a buborékképződést, és ilyenkor a folyadék nagyon gyorsan elforr, mert már túl van a forráspontján.
2011. szept. 20. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem kell ennyire extra-zni, tegyél kávét a mikrosütőbe egy üvegedénybe, ugyanez a jelenség megfigyelhető.


Ennél én izgalmasabbnak találom a túlhűtést! :)

2011. szept. 20. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm érthető.
2011. szept. 20. 18:13
 8/9 anonim ***** válasza:

Igen, az jó, mikor kiveszed a sörösüveget a fagyasztóból, hozzáütöd valamihez (nem úgy, hogy eltörjön), és azonnal megfagy az egész. :)

Persze jól ki kell számolni, hogy mikor kell kivenni. :D

2011. szept. 20. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
akkor már inkább megfagyasztom a sört, és körbe letöröm az üveget :)
2011. okt. 1. 00:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!