Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Gén: egy fehérjét, tulajdonságot meghatározó DNS szakasz (tágabb értelemben: "hasznosuló RNS -t meghatározó DNS szakasz"). Itt a "hasznosuló alatt mit lehet értelmezni?


 2012-01-23 23:38  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Ami átíródik mRNS-sé. Ugyanis van a DNS-ben szabályozó régió, meg átíródó ("cisz" és "transz" elemek). A szabályozók nem íródnak át, nem "hasznosulnak", hanem megszabják, hogy az adott körülmények között épp melyik gén fejeződjön ki (vagyis miről készüljön mRNS-átirat).
A tágabb értelemre azért volt szükség, mert nem minden gén határoz meg fehérjét, pl. a tRNS-eknek is vannak génjeik, holott azok RNS-ek. (És még sok más is van.)

A válaszíró 91%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/6Időpont 2012-01-23 23:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az előző tud jó dolgokat, de mégse korrekt a válasz.

A lényeg pont az, hogy gén az is, amiről NEM mRNS képződik, hanem pl tRNS, rRNS, siRNS, meg még számos egyéb RNS-gén van.

Ezek közül az mRNS az egyetlen, ami tovább megy a fehérjeképzés felé (ez a funkciója), az összes többi RNS-ről nem képződik fehérje, de más-más funkciójuk van, de attól még ezek is funkcionális RNS-ek. A hasznosuló RNS falójában a funkcionális RNS kicsit suta magyar fordítása. Vagyis a mondat azt jelenti, hogy gén az is, amiről egy mRNS-en keresztül végül egy fehérje képződik, de gén az is, amiről egy tRNS képződik, mely azután már RNS formájában nyeri el a funkcióját, azaz RNS formában hasznosul.

Természetesen igaz, hogy RNS csak a transz régióról képződik, de a cisz elemek (legalábbis azok egy része) a génhez tartoznak (pl promóter).

A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/6Időpont 2012-01-24 10:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A gen fogalom nagyon sok tekintetben a fajfogalomra hasonlit. Akarhogy csurjuk csavarjuk, valami megis kilog alola... Eloszor volt tulajdonsag, majd feherje, majd amikor rajottek, hogy nem minden RNS-bol lesz feherje, akkor RNS, de igazabol ez sem jo....

Az elten, masodevben genetika viszga elott egy nappal, minden batorsagunkat osszeszedve bementunk, a most mar akademikus genetika profhoz, es eloadtuk a problemankat: Tulajdonkeppen, mi is az a gen? Mi a korrekt definicioja? Valasz: "Fiuk, 40 eve foglalkozom genetikaval, de erre nem tudok valaszolni!" Szaradjon le a kezem, ha nem igy volt!!!

A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/6Időpont 2012-01-24 10:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
#2: nem akartam bonyolítani. Igazad van... de vajon értette a kérdező? (Én értettem, azzal nincs gond.) Nopersze a kiegészítés jogos.

döncike: Nem kell száradnia, én is megkérdeztem, nekem is ugyanezt mondta. :)

A válaszíró 91%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/6Időpont 2012-01-24 23:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Itt mindenki Orosz prof tanítványa?

A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/6Időpont 2012-01-25 10:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
#5: rosszul tetted fel a kérdést. Helyesen:
Van itt valaki, aki nem Orosz prof tanítványa? :)

A válaszíró 91%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/6Időpont 2012-01-25 22:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Az ABC háromszög síkjában fekvő M1 és M2 pontokra AM1:BM1:CM1=AM2:BM2:CM2. Bizonyitandó, hogy M1M2 szakasz átmegy a köréírt kör középpontján!?
Figyelem matek feladat: Hány olyan szakasz van, amelynek mindkét végpontja egy adott téglatest valamely csúcsa?
Mennyi a különbség a sík terep és az emelkedő szakasz hossza között?
Hogyan lehet meghatározni egy olyan derékszögű háromszögbeli szakasz hosszát, amely az egyik befogóra merőleges? Az oldalak hosszát ismerjük, és a felezett befogó két részének..
A következő feladatot kéne megoldani: Felvehető-e a síkon a) 4; b) 5; c) 6 szakasz úgy, hogy mindegyik három másikat metsszen?
Adott egy 'a' szakasz, amelyről csak annyit tudunk, hogy az aranymetszés szerint felosztott 'L' szakasz rövidebb darabja. Hogyan lehet megszerkeszteni az 'L' szakaszt? (Eddig csak..

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu