Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Kvantumfizika, húrelmélet: hogyan kezdjek neki?

Pontosabban szólva már nekikezdtem. Stephen Hawking könyveket, illetve Az elegáns univerzumot olvastam mostanában. Több Dávid Gyula előadás is megnéztem. Szeptembertől matek-fizika szakos hallgató leszek, de szörnyen érdekel a fizika ezen része, kutatási eredményei és kiszámíthatatlansága.

Elég tanácstalan vagyok, hogyan is lehetne ezt fakultatív magamnak felépíteni, hogy egyre többet értsek meg belőle? Egyetemen ez legjobb esetben tanulmányaim végén fog felmerülni... 2013. máj. 8. 19:18  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Kezdetnek olvasd el Einstein Speciális és általános relativitás elmélet című könyvét. Valamivel tudományosabb mint Hawking könyvei, de még nem igényel egyetemi matekot. Ez az alapja mindennek.

A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2013. máj. 8. 19:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, mindenképpen elkezdem és elolvasom, csak érkezzen meg az ebook olvasóm :)

# 2/11Időpont 2013. máj. 8. 19:49 Privát üzenet

Szerintem érdemes és hasznos itt szétnézni:

[link]A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2013. máj. 8. 20:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nincs értelme, mert érteni úgyse fogod. Ilyet Msc utolsó évében tanulunk fizikus szakon (húrelméletet), szóval gondolhatod hogy mennyi előtudást igényel a dolog. kvantummechanika 2 év Bsc-n, QFT meg hasonlók az Msc -s anyag.

A legjobb amit tehetsz, hogy vársz pár évet, mert érdemben ilyenekkel esélyed sincsen foglalkozni addigA válasz 56%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 48%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont 2013. máj. 9. 01:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez még nem biztos, hogy nem fogod érteni.

Illetve a tárgyat ettől még fel tudod venni, csak vizsgázni nem fogsz tudni majd belőle. ( révén MSC-s tárgy).


Ha a csoportelméletet vágod. A kvantummechanikát is: meg tudod oldani a Schrödringer egyenletet 3D-re, a Dirac-egyenletet, ismered az általános relativitás elmélet megoldásait, a Hilbert-teret, illetve ismered a különféle kölcsönhatások hatásfüggvényeit és azzal tudsz is számolni, különféle dolgokat pl. csatolási állandókat stb. akkor van esélyed rá, hogy megérted a húrelméletet is. Enélkül nem nagyon.


Most komolyan, azért a Hawking-könyvek, az elegáns univerzum nem sokat érnek( konkrétan egy deka egyenlet nincs benne).

A DGY-s előadások azok igen érnek valamit, ám a lényeget belőle nem fogod tudni megtanulni.


Ahhoz, hogy a kvantumfizikához hozzáláss ahhoz valamivel szerényebb ismeretek kellenének:

-indexes derviálás műveletei:(pl. skaláris, vektoriális szorzat, diadikus szorzat, vektorterek, vektormezők, skalármezők, tenzorok divergencia, rotáció, gradiens, laplace operátor stb, operátorok, operátorok sajátértékei, saját függvényei , tehát a Vektorszámítás nevezetű tárgy és a Mat. módszer nevű tárgy anyaga

-Az elektrodinamika nevű tárgy anyaga sem árt, itt a Maxwell-féle egyenletek ismerete az alap.

-Matek: differenciál1, diff2. Itt a lineáris, utóbbinál a nem lineáris differenciálegyenleteteket tudod majd megoldani( illetve közelíteni).

-csoportelmélet

-Optika és relativitáselmélet: nah majd itt kell nagyon figyelni mert erre "épül" matematikailag a kvantummechanika

És végül eljutottál a kvantummechanikához.

A tárgy neve: Atom és kvantumfizika

Erre épül a Mag és részecskefizika.

Ebből majd tovább haladva, és közben egy két ált. relativitás specit sem árt elvégezni. Majd a konkrét kvantummechanika nevű tárgyat.Plusz közben megismerni a kvantumelektrodinamikát.Ennek van relativisztikus része is. A kvantumkromodinamikát, és az Gyenge kölcsönhatást, illetve az Elektrogyenge kölcsönhatást. QFT modellt. Hát enélkül nem látnék hozzá a húrelméletnek.

Tehát ha gyorsabban akarsz haladni, és (az átlagnál tehetségesebb vagy), akkor keresd meg az elte Fizweb weboldalát. És állj neki a vektorszámítás illetve a mat. módszernek, de csak annak a sajét érdekedben, mert itt fent van minden elmélet anyaga ami kell, még a húrelmélet is, de egy kukkot nem fogsz érteni belőle,A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont 2013. máj. 9. 07:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

Sosem voltam rossz fizikából, de a kvantumfizika terén megelégszem azzal, hogy okosok józan paraszti nyelvre fordított magyarázatait és ezzel az alapelveit megértsem, fényévekre vagyok a számításoktól. Ez egy nehéz terület, de nagyon érdekfeszítő, mert a hétköznapi logikának olyan szinten ellentmond, mintha másik bolygóra kerültél volna. Mondhatni a jövő fizikája, mert annyi nyitott fantasztikus lehetőség van benne, hogy megéri minimum tudni róla.

A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2013. máj. 9. 08:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem tudom, meddig jutottál a tanulmányaidban, de ha van érettségid, folytasd szakirányú egyetemmel, semmiképpen se Einstein relativitáselméletével. Látszólag érteni fogod, valójában mindent félreértesz majd. A fizika e területei nagyon mély fogalomismeretet és absztrakciós tudást igényelnek, különben végzetes tévedésben fogsz élni. Rengeteg példa van erre itt a fórumon, keress rá hasonló témákra, rengeteg van.

A kvantumfizika egyes részei (különösen a kvantumdinamika) nem nagyon érthetők matematikai számítások nélkül, ahhoz pedig komoly matematikai ismeretek kellenek. Néhány területről olvashattál fentebb.A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont 2013. máj. 9. 09:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hát az atom-& kvantumfizika nevű tárgy az egy szánalmas vicc. Az egy mese, aminek semmi értelme nincsen. Semmit nem vezetnek le, pongyolán a tényeket közlik veled és ennyi. 2-es is lettem belőle, mert nem tudtam komolyan venni. A mag és részecskefizikára ugyanez vonatkozik. Nem tudom hogy miért kellett ezt a 2 tárgyat ilyen módon betenni a tantervbe, alaposan lerontotta a színvonalat.

A válaszíró 48%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont 2013. máj. 9. 09:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Természetesen tudom, hogy nincs meg jelenleg a háttértudásom erre, és mikor olvasok Calabi-Yau terekről vagy akár a Standard modellről, értem a rizsát, de hogy mi mért van nem. Nem tartom magam zseninek, csak szeretnék ilyesmi dologgal foglalkozni, ha lesz lehetőségem egyetemen mindenképp felveszem a fent említett tárgyakat, bár még nem tudom pontosan ez hogy is fog működni.

Szerintem ahhoz, hogy valaki jó legyen a szakterületén első lépés, hogy érdekelje, szeresse amit csinál :) Köszönöm az eddigi tanácsokat, ha van még további szívesen meghallgatom!# 9/11Időpont 2013. máj. 9. 20:55 Privát üzenet

Hát az lehet, hogy az első lépés, hogy szeresd amit tanulni/dolgozni akarsz.

De ezen kívül vannak dolgok, amiket nem árt ismerned. Ezek a Hawking könyvek szépen leírják a világ működését nagyvonalakban, de az, hogy mi van a dolog mögött azt már nem.

Az elegáns univerzum is megkíséreli ezt, bár néhol egy kicsit a laikus számára látszólag túl mélyen megy bele, emiatt az hajlamos azt hinni, hogy tudja is miről van szó, pedig nem.

Pl. az általános relativitás elméletet nagyon rossz helyről a gyorsulásból adódó relativitsá elvéből akarja levezetni, pedig többet érne ha valóban használná a relativitás elmélet fogalmait, mert sehol nem láttam benne a geodetikusok kifejezést, vagy térképezést mint leképezési módszert. ( DGY előadásai ebből a szempontból jók,mert elmagyarázza, hogy miről is van szó, de az "igazi" már egyetemi előadásokon még az egyenletetkbe is belemegy, ami elég jó viszont, az ált.rel specin pl. belement a relativitás elmélet "néhány" rivális elméletébe. Ugyanis nem is egy elmélet volt abban az időszakban, ami megmagyarázta volna a Merkúr perihéliumváltozásait, és Einstein mindegyikkel levelezett is.

Pl. egy tudós 3 nappal maradt le attól, hogy övé legyen a relativitás elmélet ezt is megemlítette, ő volt Hilbert.

Sőt egyszer DGy kiadta "leckének", hogy vezessük le a Maxwell-egyenletek alapján a gravitáció törvényét,na az pl. egy kicsit gázos volt, vagy pl. elmesélt egy másik gravitáció elméletet, és írjuk fel az egyenleteit.


Az elegáns univerzum áltrel része szerintem egyenlő a 0-val.

Kvantummechanikában: nos a szerző inkább a tudomány és a húrelmélet népszerűsítésére megy ki. Emiatt gyak a felét kihagyta.

Pl. amikor matekkal tanulod akkor ilyen érdekes jelenséget is le lehet vezetni, hogy 3*2 nem egyenlő 2*3-al a kvantummechanika világában. Vagy amikor a kvantummechanikai alagúteffektusról beszélt, akkor is kihagyta, hogy a potenciálgödörből kijutás valószínűsége tulajdonképpen soha nem lesz zérus. A Kvantum-café egy kis izelítő volt ebből, de az igazi kvantummechanika más.

A macskaparadoxon magyarázataiba szintén nem megy bele, pedig nem ártana, mert hogy a Koppenhágai értelmezésen kívül van még egy csomó, és amikor később a párhuzamos univerzumokról beszél akkor nagyon érdemes lenne a macskaparadoxonból kiindulva ezek létezését feltételezni.

A bránoknál abszolúte kihagyja( bár ezt matek nélkül tényleg nem értheted meg), hogy tetszőleges 3 Dimenziós térből lehet csinálni egy tökéletes leképezést két dimenzióra és viszont, emiatt a dimenziók száma lehet számunkra egy egyfajta illúzió is. A D-bránoknál meg azt hagyta ki, hogy tulajdonképpen az egész univerzumunk is lehet tulajdonképpen egy fekete lyuk eseményhorizontján, ami valójában éppen nagy mennyiségű anyagot fogyaszt el, és az erről vonatkozó információk növeli a méretét( tehát lehet a tágulást is magyarázni vele).


Amikor belemegy a húrelméletbe elindul egy 200 éves matematikai képletből, aminek nagyon kevés köze van a húrelmélethez. ( Euler féle bétafüggvény), tény, hogy lehet közelíteni az erőskölcsönhatást vele meg minden, de nem ebből kell elindulni.


Amúgy ha a húrelmélet joban érdekel,és nem ijedsz meg néhány egyenlettől, amit valószínúleg nem fogsz érteni. Akkor mutatok egy valódi értekezést( diplomamunkát a húrelméletről), amiben a szerző levezeti a gravitációs kölcsönhatást is belőle. Ez 26 tér dimenzióval számolt még.

[link]

Hangsúlyozom nagyon nehéz lesz értelmezned, de ha érdeke sok sikert hozzá, Egyékbént ha gondolod írj rám nyugodtan és megpróbálom elmagyarázni az egyenleteket úgy, hogy azt te is megértsd.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont 2013. máj. 12. 12:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A kétrés-kísérletből tényleg AZ következik?
Lehetséges-e a fénysebességnél nagyobb Sebesség?
Miért vonják be az ezotérikus "tudományokba" a kvantumfizikát?
Láttam egy filmet, mi a címe?
A kvantumfizika miért nem fogadja el a gravitációt, mint térgörbületet?
Kvantumfizika. Vélemény? (videó)

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!