Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Lehetséges hogy a féreglyuk bejárata a fekete lyuk?


 2008-08-04 22:49  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
1 2
igen, van ilyen elmélet - de ez csak elmélet,nem bizonyítja semmi, hogy egyáltalán létezik féreglyuk. (még elméletileg is csak akkor lehetséges, ha a tér nem "síma", hanem "gyűrt")

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2008-08-04 23:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Gyakori tévhit, hogy ami anyag belép a fekete lyukba, az egy fehér lyukon át távozik, valójában a fekete lyukba belépő anyag végig a fekete lyuk vonzáskörzetében marad, nem megy onnan sehová, a fehér lyuknak pedig a belsejébe nem tudsz bevinni anyagot. A tévhit onnan eredhet, hogy ha veszünk egy téridőt, amelyik tartalmaz egy fekete lyukat, meg egy fehér lyukat, majd úgy MÓDOSÍTJUK, hogy a két téridő-tartományt összekötjük egy csatornával, akkor kapunk egy féregjáratot. (Módosítás után se fekete lyuk, se fehér lyuk nem lesz a téridőben.)

Továbbá a féregjáratoknak is van "átjárható" és "nem átjárható" típusa, utóbbin keresztül nem tud anyag utazni.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2008-08-04 23:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha nem tévedek, ez az elmélet együtt jár azzal a feltételezéssel is, hogy esetben a másik végén meg egy ún. fehér lyuk van, ahol meg kijön mindaz, ami a másikon bement. Nos, fehér lyukhoz hasonlóról se nagyon tudunk egyelőre - ami persze nem zárja ki azt, hogy valahol messze mégis legyen, elvégre sokmindenről nem tudunk, ami meg közben mégis van -, de a dolog még akkor is sántítana kissé, ha tudnánk.

- Egyrészt, semmi nem indokolja, hogy egy féreglyuk "egyirányú utca" legyen, holott a fekete-fehér felállás ezt feltételezi.

- Másrészt, a fekete lyukba elvileg minden egy spirális pálya mentén, vagyis nagyjából ugyanúgy/ugyanonnan, egyfelől érkezik be, tehát ha féregjárat lenne, akkor elvben szinte mindennek át kéne áramolnia rajta - viszont akkor nem lenne, ami magának a fekete lyuknak a tömegét adná, és az egész pillanatok alatt megszűnne létezni... elvileg. Hacsak nincs a dolognak pl. valami olyan trükkje, hogy csak az eseményhorizontnál érvényesül a féregjárat-effekt, és nem magában a fekete lyukban.
Ezt viszont (szintén elvileg) túl sok minden nem indokolja, legalábbis jelen tudásunk szerint.

A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2008-08-04 23:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Ha igaz lenne hogy a féreglyuk bejárata a fekete lyuk akkor az tuti "eggyirányú" lenne, hiszen a fekete lyukat nem hagyhatja el semmi. Szal mind a 2 végén nem lehet fekete lyuk.

# 4/11Időpont 2008-08-04 23:39 Privát üzenet
Jól mondod, hogy a fekete lyukat nem hagyhatja el semmi, de ebből az is következik, hogy nincs "másik vége" sem! Egy "fehér lyukon keresztül" sem hagyhatja el anyag a fekete lyukat.

A téridő nem minden gyűrődése fekete lyuk, vagy fehér lyuk, vannak féregjáratok is, melyeknek semmi köze a lyukakhoz. Konstruálhatsz olyan gyűrődéseket, amelyek nem átjárhatóak, és olyanokat is, amelyek átjárhatóak.

Féregjáratot konstruálhatsz vákuum-téridőben is, nem kell feltétlenül tömegnek lennie a téridődben hozzá.

Kísérletileg persze nem igazolt, hogy a téridőnkben lenne féregjárat.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont 2008-08-04 23:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
azért ez a fekete lyuk izé, mármint, hogy nem hagyja el semmi - kissé idejétmúlt dolog :)
howking matematikailag már bebizonyította, hogy a fekete lyuk nem úgy viselkedik, mint egy mindent elnyelő bendő, biz' kilép rajta sugárzás.
ezt a feltételezést azóta már kisérletileg is (pontosabban megfigyelésekkel és mérésekkel) igazolták... (bár, ez mellékszál a leírt problémához, de azért a pontosság kedvéért illik megemlíteni)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2008-08-05 00:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

De ezt sem értem: "A fekete lyukak a gravitációs tér szingularitásai. Itt a gravitációs tér ojan erős hogy sem fény, sem más információ nem tudja elhagyni."
Akk ezt honnan tudják?
Eggyáltalán mi az h szingularitás?

# 7/11Időpont 2008-08-05 00:50 Privát üzenet
szingularitás: kitüntetett hely.
az, hogy "semmi nem hagyhatjael" (ti. a fekete lyukat)- már megdőlt! (Stephen Hawking)

A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont 2008-08-05 07:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tényleg nem igaz, hogy "semmi nem hagyhatja el a fekete lyukat", de a Hawking-sugárzás egy kvantumos effektus, ez szerintem csak megzavarja a kérdezőt, szánt szándékkal nem említettem meg a "pontosság kedvéért".

A kérdésedre a válasz:

Féregjáratoknak NEM bejárata a fekete lyuk, a féregjáratok a téridőn belüli képződmények, semmi közük a fekete-, ill. fehér lyukakhoz.

Van egy olyan elmélet, ami szerint a fekete lyukak átjárók más univerzumokba, de ekkor semmi okunk feltételezni, hogy az "átjárást" a mienkhez hasonló fizikai törvények irányítják, és azt sem, hogy a másik univerzumban hasonló törvények uralkodnának.

A szingularitások olyan helyek, amelyekhez közeledve a végtelenhez tartanak valamely fizikai mennyiségek, amelyekkel jellemzed a rendszeredet.

A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2008-08-05 10:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

háh.. ez érdekes ... köszi szépen a válaszokat.

# 10/11Időpont 2008-08-05 12:35 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogyan jön létre egy mini-fekete lyuk a részecskegyorsítókban?
Mikor romolhat el egy fekete lyuk?
Mi a különbség a kvazár és a fekete lyuk között?
Mi lesz a világegyetem sorsa? Mi lesz a földi élettel? Pontosan mi a fekete lyuk? Mikor és hogyan járhatnánk be az univerzumot? Milyen halmazokra oszhatjuk a világegyetemet?
Mi az a fekete lyuk?
Az ösrobbanás elötti pillanatban lévő apró pont sűrűsége nagyobb volt mint egy szupermasszív fekete lyuk? Láttam videóban azt írták végtelenül sűrű és forró pontosan ez mit jelent?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu