Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vénusz -> légkörben lebegő...

Vénusz -> légkörben lebegő telepek. Nyersanyagok?

Figyelt kérdés

Láttam nemrég egy rövid összegzést ( https://www.youtube.com/watch?v=gJ5KV3rzuag ) arról, hogy bár űrkutatás-terjeszkedés terén mindenki a Marsra van rákattanva, a Vénusz kolonizálása sok tekintetben mégis egyszerűbb és könnyebben kivitelezhető lenne. Persze nem a felszínén, mert az kb. maga a pokol, hanem magasabban a légkörében (kb. 50 km-re a felszíntől), ahol már jóval normálisabbak a viszonyok, kb. a földinek megfelelő a légnyomás, a kozmikus sugárzástól is sokkal jobban védve van az ember, mint a Marson, a hőmérséklet is már "csak" 70 fok körül van, és még a sima földi levegő is felhajtóerővel bír, így ott igen könnyen ki lehetne alakítani lebegő városokat/telepeket. És még ha valamiért ki is kell mozdulni ezeken kívülre, mondjuk szerelni valamit kívül, akkor sem kell teljes űrruha, mint a Marson, csak valami tűzoltóruha-szerű szerelés, ami a melegtől véd, plusz oxigénmaszk. Szóval elég sok minden szól mellette - csak egyetlen egy dolog nem derült ki számomra, jelesül hogy szilárd nyersanyagokat honnan szereznének a telepek.


Mert ugye amíg a felszín továbbra is elérhetetlen marad, addig minden szilárd dolgot kívülről kell behozni - szemben a Marssal, ahol (a megfelelő infrastruktúra kiépítése után) már helyben is kitermelhető lehet nagyjából minden, ami csak kellhet bármiféle ipari termeléshez, és (egy idő után már) csak minimális behozatalra lenne szükség.


A lebegő vénuszi telepek viszont, ha jól látom, mindig behozatalra lennének szorulva - és az sem teljesen tiszta előttem, hogy mit tudnának nyújtani, ami miatt érdemes lenne létrehozni őket, már az élményen és a Vénusz közelebbi, helybeni megfigyelésén túl. De ezt az utóbbi célt automata, emberi személyzet nélküli szondákkal is el lehet érni, amiket ugyanígy lehet lebegtetni a légkörben.


Szóval... mit gondoltok erről a Vénuszos koncepcióról? Mennyire lenne értelmes és működőképes?2015. márc. 19. 11:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Nem ezzel kellene kezdeni, hanem lebegő élőlényekkel.

Ezek, ha elegendő CO2-t feldolgoznának, egy idő után szépen csökkentenék az üvegházhatást, így a légkör jelentősen lehűlne, mellesleg oxigénben is feldúsulna.

Egy idő után átalakulna az egész bolygó. Lényegében a Földdel is hasonló történt, csak ott nem kellett magasra menni hozzá.

2015. márc. 19. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
Igen, erről is volt régebben egy cikk, talán egy IHM-ben, de meg nem mondom már, melyik volt az. Igen, első blikkre abban is van ráció, és annál mondjuk még inkább felmerül a kérdés, hogy miért nem kezdték már el rég, mivel az elvileg tényleg igen olcsó lenne (már a más bolygókra irányuló űrkutatási projektek átlagos költségeihez képest), és mivel úgyis sokáig tartana, minél előbb elkezdik, annál jobb.
2015. márc. 19. 12:30
 3/11 Wadmalac ***** válasza:

Valóban, ha a végső cél nem a terraformálás, akkor nem igazán van sok értelme. A lebegő telepeknek önmagukban nincs sok praktikuma, hacsak nem azokról lenne beindítva egy légkör-változtatás.

Az esetleges itteni túlnépesedésre nem tűnik működőképes megoldásnak.


Viszont az, hogy nem tudsz a felszínről nyersanyagot vinni, szerintem nem gond, sőt.

Leggazdaságosabban a mi holdunkról illetve kisbolygókról származó anyagokból lehetne építkezni. Szállításilag olcsóbban, mintha a Vénusz felszínéről kellene felhozni, mert az igazi költség nem az elhajítás innen oda, hanem a felszínről felszállás közben a gravitációt legyűrni.

2015. márc. 19. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:

Azért előbb ilyen élőlény kellene, olyan meg még nincs.

Ez csak akkor működne, ha elterjedne a bolygó nagy részén.

Én is látom értelmét, mert nagyon olcsón nagyon sokat tudna változtatni a bolygón - jó irányban.

Azért nem mindegy, hogy ha odamegyünk, akkor 500 fok van ott, vagy 200. Vagy csak 90, és akkor már víz is van. Az igaz, hogy elég tömény kénsav lenne, de az élet simán elindulna ebben is. Ha a földi arzént is kibírják néhol...

2015. márc. 19. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

Amúgy simán lehet a felszínről is vinni anyagot. Ha már ilyen telephez van technika, akkor ez is megoldható.

Az első orosz szonda is bírta pár órát.

Mai technikákkal bármi megoldható... persze kérdés, hogy mennyiért? És ki fizeti?

2015. márc. 19. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 Wadmalac ***** válasza:

"persze kérdés, hogy mennyiért? És ki fizeti?"

Bingo.

Meg ugyebár azt tudjuk, hogy a Vénusz felszíni gravitációja nem olyan sokkal kisebb, mint a földi, szóval a feljuttatáshoz elég böszmedék nagy rakéták kellenének, amit először oda le kell juttatni.

Egyben nemigen, ha meg darabokban, akkor vagy automatikus ön-összeszerelő módon, vagy robotokkal összerakatva, vagy szkafis emberkékkel, kénsavas 500 fokban, azon a mélytengeri nyomáson, hát, az sem ebben a generációban lesz megoldható.

Tényleg egyszerűbb és olcsóbb máshonnan hozni a nyersanyagot és azt az űrben szerelni.

2015. márc. 19. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 Wadmalac ***** válasza:
Szerintem a Vénusz felszínét terraformálás nélkül el lehet felejteni.
2015. márc. 19. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:

Á, megvan: ezért nem működne - elvileg - a biológiai megközelítés: [link] . Lásd "Légkör módosítása".


És igen, a Holdról/aszteroidákból "importálás" végülis egy jó megoldás lehet.

2015. márc. 19. 18:54
 9/11 Wadmalac ***** válasza:

"a kozmikus sugárzástól is sokkal jobban védve van az ember, mint a Marson"

Hát a földi légnyomásnak megfelelő magasságon nem sokkal, mert igazi mágneses védőburok itt sincs.

2015. márc. 20. 07:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
Tény, csak légkörből van több. Ha nem túl sokat, de valamicskét azért nyilván számít az is, gondolom...?
2015. márc. 20. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!