Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A globális felmelegedést az...

A globális felmelegedést az ember okozza vagy természetes biológiai folyamatról beszélhetünk?

Figyelt kérdés

Évről évre megdől szinte a melegrekord magyarországon és szélsőséges kánikula tomból a világ számos helyén, ahol eddig nem volt jellemző. Ezzel párhuzamosan eltüntek az évszakok ; az ősz és tavasz teljesen hiányzik, szinte csak vagy nyár vagy pedig tél van. Ezek a dolgok teljesen újak az idősek életében is, de mi ez az idő a Föld életéhez képest ? Igen csekély. lehetséges, hogy egy természetes folyamat a Föld éghajlatváltozásának következménye ez vagy mi tettük tönkre a bolygót?


Nos, nem vagyok sem biológus, sem pedig geológus, így nem bocsátkozok találgatásokba.


1. Sokan úgy tudjuk, hogy az ember ipari szennyezésének a következménye ez. A sok gyár füst kibocsájtása, freongázok, nem lebomló szervesláncok mely a légkörből nem engedik ki azokat a napsugarakat (nem látható tartományról van szó), melyek folyamatosan melegítik a Földet és visszafordíthatatlan üvegházhatáshoz vezetnek.


2. Van egy másik elmélet, melyet először a háttérhatlom és a globális elit "hoaxának" olvastam, amolyan átverés akar lenni, ettől még lehet valós ez a része. Azóta több más forrásból szintén hallani ezt, miszerint a Föld természetes éghajlatváltozásának eredménye ez.


Gondolj csak bele : a mágneses pólusok is felcserélődtek, pedig ennek a folyamtnak sem sok köze van az emberi tevékenységnek. sokszor volt olyan jégkorszak, hogy egész európát tartós jégsapka fedte és ekkor sem volt sehol az ember. A Szaharában is valaha kellemes mérsékelt klíma volt, dús növényzettel és sok olyan állattal, ami itt van nálunk, mert ez a Föld természetes folyamatába beletartozik, amiről nem is tudtunk 30 éve és az emberek gondolkodásában ez nincs benne.


Mi lehet az igazság?2015. jún. 10. 17:00
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
27%

A kipufogógázok CO2 tartalma a főbűnös. Ehhez jön az erdők irtása. Persze felelős nincs, csak haszonélvező olajipar. Valamint egymásra mutogatás.

A pénz nagy úr, és ha az olaj nagy üzlet, akkor az utóbbit választja az emberiség még akkor is ha pontosan tudja hogy nemsokára itt is lesz 50 fokos kánikula, nem csak Indiában. Ahogy azt is tudja hogy az ár- és belvizek egyre nagyobb károkat okoznak.

2015. jún. 10. 17:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
92%

Is-is.

Csak tudod, ha a szekered a lejtőn a szakadék felé száguld, akkor nem az a szerencsés megoldás, ha azon töprengesz, hogy most a lejtő túl meredek, vagy a lovak túl gyengék.

Ezen kívül az SEM a szerencsés megoldás, ha ütöd a lovakat, hogy még gyorsabban rohanjanak!


Ugye nehéz kitalálni a szerencsés megoldást?

Azért leírom: MINDEN ERŐDDEL FÉKEZNI!


...de az a probléma, hogy hosszú a lejtő, és csak holnap fogsz beleesni a szakadékba. Vagy a fiad - mert te addig akár meg is halhatsz, és addig is élvezed a hűs menetszelet.

2015. jún. 10. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
55%

Nem lehetséges, hogy természetes folyamat. Természetesen ez volt az első dolog amit kizártak, ez a legnyilvánvalóbb ok. Lehet hogy nagyon kis részt természetes folyamatok is hozzájárulnak (bár úgy tudom a természetes folyamatok jelenleg a lehűlés irányába tolnák el a klímát ha hagynánk nekik), de meghatározóan az emberi beavatkozás következménye.


"Nos, nem vagyok sem biológus, sem pedig geológus, így nem bocsátkozok találgatásokba."


Ennek örülök. De ha már megemlítetted, nézzük mit gondolnak azok akik viszont igen:

[link]

A témával foglalkozó kutatók 97%-a szerint létezik globális felmelegedés és az ember okozza. Vajon ők értenek hozzá jobban, vagy az a "több más forrás"?


"Van egy másik elmélet, melyet először a háttérhatlom és a globális elit "hoaxának" olvastam, amolyan átverés akar lenni, ettől még lehet valós ez a része."


Szó nincs háttérhatalomról, az olajvállalatok csinálják. Mindenki tudja. Ahogy a cigi vállalatok váltig állították, hogy a cigi nem okoz rákot, ahogy az ólmot benzinhez adó vállalatok váltig állították hogy az ólom nem okoz károkat, stb. Persze tudományos vitában ilyesmit nem illik felhozni, de azért mindenki tudja.


"Azóta több más forrásból szintén hallani ezt, miszerint a Föld természetes éghajlatváltozásának eredménye ez."


Elvégre a leggazdagabb ipar áll mögötte a Földön a bankok után. Nem is vártunk kevesebbet.


"Gondolj csak bele : a mágneses pólusok is felcserélődtek, pedig ennek a folyamtnak sem sok köze van az emberi tevékenységnek."


És? Ez semmilyen logikai kapcsolatban nem áll a globális felmelegedéssel.


"sokszor volt olyan jégkorszak, hogy egész európát tartós jégsapka fedte és ekkor sem volt sehol az ember."


Csak épp teljesen máshogy játszódtak le ezek a korszakok mint a globális felmelegedés. Pont te mondtad hogy ez 30 év alatt is érezhető változást okozott. Egy jégkorszakban kb 4-7 fokot változik kb 5000 év alatt a hőmérséklet. Jelenleg 5 fokot változik 100 év alatt. Ez elég nagy különbség neked?

forrás:

[link]


A jégkorszak-felmelegedés ciklusoknak semmi köze a globális felmelegedéshez. Mint az elején is írtam, természetesen ez volt az első dolog amit megvizsgáltak.

2015. jún. 10. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

"Szó nincs háttérhatalomról, az olajvállalatok csinálják. "

Az olajvállalatok csak egy igényt elégítenek ki (mivel van kereslet van kínálat is), kihasználva az emberek komfortra való irányultságát. És mivel profitorientált vállalatok - nem szociális, humanitárius szervezetek (hisz nekik is vannak kiadásaik, a részvényesek várják az osztalékot) - ebből megpróbálják a lehető legtöbb bevételt beszerezni. Nem kell ehhez semmi különösebb gonoszság, semmi összeesküvés - szimpla közgazdaság.

2015. jún. 10. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat, nem voltam egyértelmű. Nem a globális felmelegedésért okolom az olajvállalatokat. A felmelegedés ellenes propagandát csinálják (illetve pénzelik) ők, erre utaltam.
2015. jún. 10. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

"Évről évre megdől szinte a melegrekord magyarországon és szélsőséges kánikula tomból a világ számos helyén, ahol eddig nem volt jellemző. Ezzel párhuzamosan eltüntek az évszakok ; az ősz és tavasz teljesen hiányzik, szinte csak vagy nyár vagy pedig tél van." - ez a klímaösszeomlás eredménye, ami attól van, hogy tönkretettük a Föld vízháztartását. A globális felmelegedés egy statisztikai jelenség, azt a saját bőrén nem tudja érezni az ember.


"először a háttérhatlom és a globális elit "hoaxának" olvastam, amolyan átverés akar lenni, ettől még lehet valós ez a része. Azóta több más forrásból szintén hallani ezt, miszerint a Föld természetes éghajlatváltozásának eredménye ez." - különböztessük meg a két állítást:


2/a: nincs globális felmelegedés, hoax, vagy pedig statisztikai illúzió.

2/b: van, de természetes folyamat. A 2/b hívei szerint a globális felmelegedést a Nap okozza. A naptevékenység 800 éves maximumán van, ez szerintem sokkal többet számít, mint hogy 0.04%-kal megnövekedett a szén-dioxid mennyisége a légkörben, aminek ráadásul csak a felét bocsátja ki az emberi tevékenység, másik felét a vulkánok és a földi állatvilág.


Tehát sok a maszatolás a témában. Szerintem a globális felmelegedés egy természetes folyamat, és nem fenyegeti sem az emberiséget, sem a földi élővilág egészét semmilyen katasztrófával. Amiről viszont te írsz (szélsőséges hőmérsékletek, strukturális aszály) az a klímaösszeomlás, amit egyértelműen az ember okoz.

2015. jún. 11. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
45%

"ez a klímaösszeomlás eredménye, ami attól van, hogy tönkretettük a Föld vízháztartását."


Tudnál valamit mutatni ami ezt alátámasztja? Hogyan tesszük tönkre a Föld vízháztartását? A legtöbb vízháztartás változást (pl Észak-Amerika) tudtommal a felmelegedésnek tulajdonítjuk, de ha van ezzel ellenkező adatod, akkor írd meg.


"A globális felmelegedés egy statisztikai jelenség, azt a saját bőrén nem tudja érezni az ember"


A globális felmelegedés egy átlag. De ahogy a Föld klímája változik, az egyes helyek klímája is változik. Van ahol csak kicsit, van ahol szélsőségesen. Ezt a változást lehet érzékelni és érzékelik is. Magát a globális felmelegedést nyilván nem, hiszen az az egész Földre vonatkozó átlag, de annak közvetlen hatásait igen.


"A naptevékenység 800 éves maximumán van"


[link]

Kb 35 éve folyamatosan csökken. Ellenben a hőmérséklet növekvő ütemben növekszik.

Ha hosszabb távon megnézed, pl össze lehet hasonlítani a középkori meleg időszakkal a mait. Azt látjuk, hogy a nap tevékenysége nagyobb volt akkor, a hőmérséklet azonban a maximumban is alacsonyabb mint most. És most még a gyorsulva növekvő részen vagyunk, a maximumtól nagyon távol. A középkori meleg időszak csúcsa alig látszik, míg a mostanit nem lehet nem észrevenni. Ezen kívül az is látszik, hogy akkor a melegedés rendkívül lassú volt. Ellentétben a mostanival. Ránézel a diagramra és egyértelműen látszik hogy a kettő nem hasonló.

[link]

[link]


"0.04%-kal megnövekedett a szén-dioxid mennyisége a légkörben"


280 ppm volt az ipari forradalom előtt, most kb 400 ppm, vagyis kb 42,86%-kal növekedett. Ahogy az előző állítás, ez is egyszerűen hazugság.

[link]


"aminek ráadásul csak a felét bocsátja ki az emberi tevékenység"


Tökéletesen irreleváns. A növényvilág arra van berendezkedve, hogy bizonyos mennyiségű CO2-t kiszűrjön. Ha mi ezt a kétszeresére növeljük gyakorlatilag egy pillanat alatt, vagy akár csak 110%-ára, akkor is mi vagyunk azok akik kilökik az egyensúlyból a rendszert. Tök mindegy hogy mennyit bocsájtunk ki mi és mennyit az állatvilág meg a többi. Van egy kibocsájtás-elnyelés egyensúly, és mi ezt felborítottuk. Mivel nincs meg a megfelelő lebontó rendszer, a levegőbe juttatott CO2 nagyrészt felhalmozódik. Ennek köszönhet a hatalmas mértékű növekedés. A felmelegedésnek egyáltalán nem feltétele hogy a CO2-nek bizonyosnál nagyobb százalékát bocsássa ki az ember. Csak annyi a feltétele, hogy az emberi kibocsájtás legyen gyorsabb annál mint amihez a növények alkalmazkodni tudnak.


"Szerintem a globális felmelegedés egy természetes folyamat"


Nos, te biztosan jobban értesz hozzá mint a világ klimatológusainak 97%-a.


"Amiről viszont te írsz (szélsőséges hőmérsékletek, strukturális aszály) az a klímaösszeomlás, amit egyértelműen az ember okoz."


Soha nem hallottam még ezt a kifejezést a globális felmelegedéstől függetlenítve. És egy google kutatás után sem találtam olyan értékelhető forrást, ami klímaösszeomlásról beszélne globális felmelegedés nélkül. citation needed

2015. jún. 11. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 Jancsi80 válasza:

Szia!


Használd a józan paraszti eszed. A 80'-as években nem égetett így a Nap. Kb. a 90'-es évek közepétől egyre jobban éget. Ez nem normális úgy gondolom, erősen sérült az ózonréteg+üvegházhatású gázok. De semmi nem történik. A kőolajlobbi nagyon erős. A TV-ben egyre erősebb napvédőket nyomatnak, ahelyett, hogy az életmódunkat igazítanánk egyensúlyba a Földdel. Ennyire unintelligens az ember. Valójában nem okosabb az állatoknál, amelyek addig szaporodnak, míg a környezeti feltételek lehetővé teszik. Ösztönlény az ember is, mert nem gondol másra, csak a saját jólétére. Az, hogy ennek milyen ára van nem érdekli. Pedig saját fajának jövőjét is kockára teszi. Ha érdekel a Föld sorsa, akkor "légy egy fűszálon a pici él", azaz változtass magadon, élj úgy, hogy minél kevesebb kárt okozz a Földön és törekedj az egyensúlyra.

2015. aug. 12. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim válasza:
17%

Kezdjük azzal, hogy nem globális felmelegedésről van szó, hanem manipulált időjárásról. Abban igazad van, hogy a háttérhatalom műve a dolog, én már nagyon sokszor láttam természetellenes időjárási jelenségeket, amit globális felmelegedés aligha okozhatna.

Ha felnézel az égre és néha megpillantasz pár fura csík alakú felhőt, azok bizony olyan mesterséges felhők, amikkel befolyásolják az időjárást.

2016. máj. 9. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 Alex Fly ***** válasza:
100%
Nyilván vannak természetes változások. Csak éppen azok nagyságrendekkel lassabbak. Az utóbbi néhány évtizedben annyit változott a Föld klímája, mint máskor évszázezredek alatt. Na ez viszont egyértelműen az emberi tevékenység eredménye.
2019. dec. 30. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!