Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Mit jelent pontosan az entrópia? Mit jelent az ha megváltozik egy rendszer entrópiája?

Esetleg valamilyen gyakorlati példát tudnátok mondani?

 2008. szept. 1. 21:32  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
entrópia: az anyag rendezettsége.
minél magasabb egy anyag entrópiája, annál rendezetlenebb az állapota.
egy szilárd anyag alacsony entrópiájú, mert az atomjai kötöttek, nem mozoghatnak szabadon. ha ezt a szilárd anyagot hevítjük, az atomok egyre szabadabban mozognak, nő az entrópiája, majd amikor megolvad, végül gáz halmazállotba kerül, az entrópiája a maximálisra nő, mert az atomjait immár nem köti semmi, semmi nem gátolja a mozgásukban.
egy gyakorlati példa:
iskolai szünet az órák között. a gyerekek szabadon rohangálnak az udvaron, a kerytésen kívül semmi nem gátolja a mozgásukat - magas a stzabdsági fokuk, magas a gyerektömeg entrópiája.
becsengetnek, a tanulók sorakoznak - lecsökken a mozgásterük (a mozgási szabadságuk) - csökken az entrópiájuk, de még van valamennyi, mert a sorban tetszés szerinti helyet foglalnak el.
bevonulnak az osztályba, ki- ki leül a helyére - a szabad mozgás teljesen megszűnik, az entrópájuk a minimálisra csökken, már csak annyi a mmozgási szabadságuk, hogy a szék melyik szélén ülnek :)
nos, nagyon röviden (és elnagyoltan!) - ez az entrópia.
Ebből a szempontból az entrópia a rendezettség mértékének is felfogható.

A válasz 97%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/2Időpont 2008. szept. 1. 23:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
annak idején, amikor az első energi egyenleteket felírták, felvetődött az a probléma, az egyenletekből olyan folyamatok is következnek, amik a valóságban nem játszódnak le. Vegyünk egy guruló szekeret. Ha elkezdjük fékezni, akkor a mozgási energiája hőenergiává (melegszenek a fékek), és hangenergiává (csikorog) alakul. Erre szépen fel is lehet írni az energiaegyenletet. Csakhogy ha csak ezt az egyenletet nézzük, nem tudván, hogy mi van mögötte, akkor felmerül a kérdés, hogy ha melegítünk valamit, meg jó hangosan rákiabálunk, akkor miért nem kezd el mozogni? Hiszen az egyenlőségjel ezt is lehetővé teszi.
A probléma így inkább mókásnak tűnik, de véresen komoly. Ha az egyenletből nem látszik, hogy mi történik, akkor az elméleti kutatás nem lehetséges, mert nem tudható, hogy mi fog történni.

Az a gondolat született, hogy különböző energiák azért nem tudnak korlátlanul egymásba átalakulni, mert vannak rendezettebb energiaformák és vannak kevésbé rendezettek és a folyamatok csak az egyre nagyobb rendetlenség irnyába tudnak haladni.
Persze lehetséges ezzel ellentétes irányű folyamat is, hiszen a gőzgép is hőből csinál mozgást, de ehez plussz energia befektetés szükséges, illetve egy tágabb rendszer entrópiája valójában nő. Azaz a gőzgép is úgy csinál a hőből rendezettebb mozgási energiát, hogy közben egy csomó entrópianövekedéssel járó folyamat is zajlik, mint maga az égés, a füsgáz áramlása, a csövek elvízkövesedése, anyagfáradás stb.
Maga a rendetlen azonbam matematikailag még mindíg megfoghatatlan, ezért alkották meg az entrópia nevű mennyiséget, amely matematikailag már megfogható, lehet vele számolni.

Visszatérve az első válaszloló példájára, azaz a gyerekekre, a szünet végén a gyerekek entrópiája ugyan csökken, de ez csak úgy tud végbemenni, hogy a tanárok tesznek ezért, megdolgoznok érte, némileg nő a zilálság a fejükben (egyre idegesebbek, fáradttabbak lesznek), azaz az egész iskola entrópiája bizony nő.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/2Időpont 2008. szept. 2. 09:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mi történik a prizmán áthaladó fénnyel ha a prizma harmadik oldalára vízcsepp kerül? Megváltozik a kilépés helye, vagy a "spektruma"?
Mi tortenik ar-apalykor? Mivel a viz mennyisege allando, megvaltozik a szerkezete, vagy amig egyik helyen aradas van, a masik helyen apaly?
Ha az Univerzum entrópiája csak nőhet, akkor előbb-utóbb csak egyenletes köd lesz mindenütt? Csillagok sem születhetnek már akkor?
Ez megváltozik? (többi lent)
Tényleg megváltozik időjárásunk a vulkán miatt?
Olvastam egy könyvet, aminek a címe Különös világban. Olyan részek voltak benne többségben hogy egy olyan világot képzelünk el amelyikben sok dolog megváltozik. Mondanátok még..

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | WebMinute Kft. | | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu