Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek van okunk feltétel...

Szerintetek van okunk feltételezni, hogy létezik objektív valóság, ha az univerzumot a korlátozott képességű érzékszerveivel érzékelő intelligens megfigyelők (pl mi emberek) elkerülhetetlenül szubjektívek?

Figyelt kérdés
Illetve azt is kérdezhetném, hogy lenne e értelme az univerzum létezéséről vagy annak tulajdonságairól beszélni, ha nem léteznének benne öntudattal rendelkező intelligens megfigyelők, akik megfigyelhetnék azt? Mondhatjuk, hogy az öntudattal rendelkező megfigyelők adnak értelmet a dolgok létezésének pont azáltal, hogy van ki megfigyelje a dolgokat?
2016. febr. 14. 22:10
1 2
 1/16 anonim válasza:
Az ember szubjektív, de amivel a valóságot vizsgálja az objektív. Mondjuk egy műszer, vagy ami többet tud érzékelni a objektív valóságból, mint bármelyik érzékszervünk. Beszélni pedig nem tudnál, ha nem lenne öntudatlan rendelkező értelmes lény, de valamilyen értelme csak lenne a tőlünk független univerzumnak.
2016. febr. 14. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
85%
Az, hogy létezik-e objektív valóság, az nem kérdés, nyilván létezik. Az más kérdés, hogy mi ezt mi milyen mélységben ismerhetjük meg.
2016. febr. 14. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:

A tudományos módszertan éppen azért nagyszerű, mert megpróbálja kizárni az emberi szubjektivitást. Amikor az objektív valóságról elméleteket és előrejelzéseket készítünk, aztán műszerekkel valóban azt tapasztaljuk, azt nehéz a szubjektivitás számlájára írni.


A megfigyelés pedig nem feltétele a az Univerzumnak. Abban az időben, mikor még nem volt élet, akkor is működött a természet, hiába nem látta senki. Ezt abból is tudhatjuk, hogy maga az élet is ezekből a korai eseményekből következik. Máskülönben paradoxonba futnánk.

2016. febr. 15. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 Wadmalac ***** válasza:
76%

Feltennék egy még morfondírozósabb kérdést:

Ha már a szubjektív felfogó- és érzékelőképességünk amúgy is csak bizonyos tűrésmezőn belül tudja megközelíteni az objektív valóságot, számomra fennáll a kérdés, hogy ezen tűrésmezőn belül hány párhuzamos objektív valóság létezik? Szubjektív információink alapján simán hihetjük, hogy ez egyetlenegy, de valójában lehet sok.

Lehet ezt tisztán filozófiai elmélkedésnek venni, de szerintem Heisenberg vagy Schrödinger alapján nem feltétlenül nélkülözi ez a valós alapot.

2016. febr. 15. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 Tislerics Máté ***** válasza:
Csak egy tudomány létezik, ami nélkülöz minden szubjektivitást: A matematika! :)
2016. febr. 15. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 Tislerics Máté ***** válasza:
90%
Az ember viselkedését nagyban befolyásolják az ösztönei. Ezek közé tartozik, hogy értelmet lássunk a dolgok mögött. Még saját életbemaradásunknak, és szaporodásunknak is látjuk értelmét, pedig az univerzumban ennek vajmi kevés jelentősége van. Tehát én úgy gondolom, hogy nincs értelme semminek az univerzumban. A dolgok értelmét keresni amolyan emberi sajátosság, és lehet, hogy teljesen egyedülálló jelenség az univerzumban. :)
2016. febr. 15. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 Wadmalac ***** válasza:

"Csak egy tudomány létezik, ami nélkülöz minden szubjektivitást: A matematika! :)"

Greg Egan Fényözön novellája szerint nem. :)

2016. febr. 15. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 Tislerics Máté ***** válasza:
#7! Utánanéztem, elég érdekesnek tűnik... :)
2016. febr. 15. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 Vree ***** válasza:
0%

Kérdésedre egy kérdés: léteznek más megfigyelők? Létezik az univerzum?

Ha felismerted, hogy a belső univerzumod szubjektív (és ez nem csak az érzékszervek miatt van így), akkor ara is rájöhettél, hogy ezek a szavak: "univerzum" "megfigyelő" stb. szintén "szubjektív" módon létező fogalmakat jelölnek, mert minden, amit tudsz és tudhatsz, szubjektív. A belső és a külső univerzumod egy és ugyanaz.


Agyalj egy kicsit ezen, és rá fogsz jönni, hogy az értelmezéseddel van baj. Nem vagy jobban "bezárva" a fejedbe, mint eddig, és nem is tudsz jobban kibújni belőle.

Amikor azt mondod: "objektív valóság", valójában egy másik konstrukcióra gondolsz a saját szubjektív modelledben, amit úgy lehetne meghatározni, hogy valami, azonnal nem érzékelhető, de logikával kikövetkeztethető módon létező dolog.


"Illetve azt is kérdezhetném, hogy lenne e értelme az univerzum létezéséről vagy annak tulajdonságairól beszélni, ha nem léteznének benne öntudattal rendelkező intelligens megfigyelők, akik megfigyelhetnék azt? Mondhatjuk, hogy az öntudattal rendelkező megfigyelők adnak értelmet a dolgok létezésének pont azáltal, hogy van ki megfigyelje a dolgokat?"


Ez kaka, fából vaskarika, prófétálkodó sarlatánhoz illő okoskodás.


Miért ne léteznének ismeretlen dolgok, amikről senki nem tud? Milyen szüksége van egy ismeretlen dolognak egy megfigyelőre? A megfigyelővel az igény (a megfigyelő igénye, hogy felfogja a világot) is eltűnik.


Ez kérlek részrehajló énközpontúság: "a megérthetőség a legfőbb jó. Miért? Mert a megértés képessége NEKEM tulajdonságom, és én vagyok a legfontosabb, ÉN ÉN ÉN"

Az, hogy az élőnyek egy "modellt" hoznak magukban létre a világról, az az ő dolguk. Egy szikla tojik rá, hogy belekerült-e a legelésző gazella "modelljébe" vagy sem.

2016. febr. 15. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értékes válaszokat, elmélkedős kedvemben vagyok mostanában :)
2016. febr. 15. 14:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!