Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A földi élet keletkezésére...

A földi élet keletkezésére melyik napjainkban a legáltalánosabban elfogadott elmélet a tudományban?

Figyelt kérdés

Előre szólok: vallásos emberek ne írjanak!


Köszönöm a válaszokat előre is.


2016. máj. 5. 10:12
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
40%

"Előre szólok: vallásos emberek ne írjanak! "

Jelentettem - milyen alapon rekesztesz ki egy szabad fórumon embereket?

(a legáltalánosabban elfogadott elmélet, az ősrobbanás-elmélet Georges Henri Joseph Édouard Lemaître - katolikus pap és természettudóstól származik...)

2016. máj. 5. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/30 Mojjo ***** válasza:
87%

@1: mondjuk az ősrobbanásnak semmi köze a földi élet keletkezéséhez. Illetve annyi, hogy nagy valószínűséggel egy távoli, jó régi előfeltétele, hiszen nem árt, ha van egy világegyetemünk, amiben majd ki tud alakulni az élet. De az abiogenezis nagyon nem egyenlő az ősrobbanással.


@kérdező: az, hogy valaki vallásos, nem jelenti azt, hogy elutasítja a tudományos ismereteket. Vannak bőven vallásos emberek, akik tisztában vannak az evolúció tényével, elfogadják az ősrobbanást, elfogadják az abiogenezist stb stb. Vannak persze, akik nem, de ateista emberek körében is bőven vannak olyanok, akik ilyen-olyan okokból elutasítják a tudományos magyarázatokat. Szóval kizárni a válaszadásból a vallásosokat csupán szűklátókörűség, semmi más (már sorry). Egyébként kezdd itt a tájékozódást:

[link]

2016. máj. 5. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/30 hollófernyiges ***** válasza:
100%

Az ősrobbanás elméletének nincs köze az élet keletkezéséhez :)

A most legnépszerűbb elképzelés az RNS-világ, vagyis hogy az egész katalitikus tulajdonságokkal rendelkező RNS-ekkel kezdődött és a későbbiekben hozták be a fehérjéket, majd a stabilabb DNS-t tárolni. A bizonyíték az, hogy a legalapvetőbb biokémiai mechanizmusok (főleg a transzláció) RNS-ekkel működnek, még ott is, amit kiválóan lehetne oldani fehérjével.


[link]

2016. máj. 5. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/30 A kérdező kommentje:

Akkor hogy lezárjuk azt a témát, amit az 1. válaszoló felvetett:


Georges Lemaître egy intelligens, értelmes ember volt, viszont azért nem jó példa, mert azok a vallásos emberek, akik itt az oldalon kommentelnek, nem osztják Lemaître mentalitását, hanem a Bibliát szó szerint értelmező, a természettudományokat elutasító fundamentalisták. Lehet hogy tévedek, de az alapján, ami a "vallás" topikban folyik, ezt vettem észre ez a véleményem.


Egyébként is ritka az olyan vallásos ember, aki Lemaître-hez hasonlóan ért a természettudományokhoz. A Biblia fundamentalista értelmezése a kisegyházaknál (szektáknál) hihetetlen módon el van terjedve, így az élet keletkezését természettudományos szempontból velük megközelíteni lehetetlen.


Nos ez alapján rekesztem ki őket, mert nem érdekelnek a sületlenségeik, hogy Isten 6 nap alatt teremtette a világot, meg hogy a beszélő kígyó mit tett. Nos azt hiszem ez alapján ezt a szálat elrendeztem. Szóval térjünk vissza az eredeti kérdéshez.

2016. máj. 5. 12:27
 5/30 A kérdező kommentje:

Visszatérve a témához:


Richard Dawkins "Az önző gén" című művében beszél az élet keletkezéséről röviden. Ha jól vettem észre, ott az u.n. Őslevesről van szó. Kinek mi a véleménye erről?

2016. máj. 5. 12:29
 6/30 anonim ***** válasza:
80%
Az ősleves az élet földi kialakulásának egy szakasza. Nem vagyok biológus, de ez egész jól megmaradt az alapozó tárgyakból. Így vagy úgy, de kellett lennie egy olyan folyamatnak, ami szervetlenből szervest csinált. Erre találta ki Miller a Miller-kísérletet. A lényege, hogy az akkori gázokat tartalmazó légkörnek megfelelő gázokat tett egy lombikba és elektromos kisüléseket hozott létre benne a villámlást szimulálva. Majd a kicsapódott folyadékot melegítette ami elpárolgott így létrehozva egy körfolyamatot. Azt tapasztalta, hogy a szervetlen anyagból szerves anyag lett nagyon sokféle gázkeverékkel. Egyszer nem lett a szervetlenből szerves, amikor oxigént is adott a gázkeverékhez. Ez egy megdöbbentő dolog volt, mivel ma kifejezetten hamar elpusztulnánk oxigén nélkül, viszont ha ez abban az időben jelen lett volna, akkor nem fejlődünk ki. A már szerves anyagokat tartalmazó "vizet/vizeket" hívjuk őslevesnek. Ez volt az élet kialakulásának az első lépése, ha úgy vesszük. (Mert hiába írják egyesek, hogy az ősrobbanásnak nem volt hozzá köze, az is alapfeltétele a dolognak, viszont értelemszerűen nem onnan érdemes tárgyalni a dolgot.)
2016. máj. 5. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/30 sadam87 ***** válasza:
54%

"vallásos emberek ne írjanak!"

Pedig érdekes téma, szívesen hozzászóltam volna...

2016. máj. 5. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/30 Mojjo ***** válasza:
48%

@7: mint látod a kérdezőnek a vallásos kb egyenlő a valási fundamentaistával. Hasonló a helyzet, mint amikor az emberek az ateistáról azt hiszik, hogy az meg istengyűlölő erkölcstelen akármi.

[link]

2016. máj. 5. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/30 anonim ***** válasza:

"Georges Lemaître egy intelligens, értelmes ember volt, viszont azért nem jó példa, mert azok a vallásos emberek, akik itt az oldalon kommentelnek, nem osztják Lemaître mentalitását, hanem a Bibliát szó szerint értelmező, a természettudományokat elutasító fundamentalisták. Lehet hogy tévedek, de az alapján, ami a "vallás" topikban folyik, ezt vettem észre ez a véleményem. "


Valóban tévedsz, legalábbis abban, hogy a vallásosak mind fundik. A Vallás topicban is sok az értelmes emberke. Bár valóban van néhány figura, akik szószólói a fundamentalizmusnak, akad egy-két mitugrász is, akik divatból vagy kivagyiságból vagy nem is tudom milyen indíttatásból nagy mellénnyel kiállnak a 6 napos teremtés meg a 6000 éves Föld mellett, és persze akad néhány jehovista meg hitgyülis is, de azért (talán mondhatom, hogy) a többség elfogadja azokat a tudományos vívmányokat és ismereteket, amit a kozmológia, biológia, kémia és egyéb területeken fedeztünk fel főként az elmúlt pár évszázad során.


"Egyébként is ritka az olyan vallásos ember, aki Lemaître-hez hasonlóan ért a természettudományokhoz. "


Ebben viszont egyetértünk. De ehhez is hozzáfűznék annyit, hogy ez nem csak a vallásosokra, hanem úgy általában az emberek túlnyomó többségére igaz, függetlenül attól hogy mennyire vallásosak, ateisták vagy bármilyen más beállítottságúak. Lemaître egy kiváló koponya volt: ha az embereknek csak a 10%-a tudna csak tizedannyit a természettudományokról, mint amit ez az ipse tudott, akkor már nagyságrendekkel jobb helyzetben és életkörülmények között élne az egész emberiség.


------


"sadam87 nevű felhasználó válasza:


"vallásos emberek ne írjanak!"

Pedig érdekes téma, szívesen hozzászóltam volna..."


Asszem ebben a kérdésben azt fogom a legjobban sajnálni, ha nem teszed meg... :(

2016. máj. 5. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/30 anonim ***** válasza:

Inkább úgy kellett volna fogalmazni, hogy vallásos válaszokat nem kérsz.


Az őslevesben a kísérletek szerint nagyon sokféle szerves anyag keletkezett. Ráadásul nemrég újból megvizsgálták az eredeti eszközöket, és még sokkal többféle szerves anyagot találtak benne, mint amit akkor kimutattak.


Ezen kívül kimutatható az is, hogy az őslevesben a kettős lipidrétegekből spontán sejtszerű képződmények keletkeznek (belül persze üres, ill. az ősleves van benne), amiben aztán már sokféle reakció végbemehet, védett környezetben.


A következő lépés valószínűleg a kemotonok létrejötte volt (ezek még nem élőlények, mert pl. nem tudnak táplálkozni - de már szaporodnak).

2016. máj. 5. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!