Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tudosok honnan tudjak hogy...

A tudosok honnan tudjak hogy hanyeves egy adott lelet?

Figyelt kérdés
PL talalnak egy edenyt ami "ie1000-ben keszult " Ezt most honnan tudjak ? Olvastam (meg persze ez logikus persze csak felig ) hogy osszehasonlitjak olyan leletekkel amiknek fixen tudjak a korat. Pl ha ez a ko 5000 eves akkor a masik ko aminek nem tudjuk a korat valoszinuleg 6000 eves lehet, mivel rosszabb allapotban van. Na de most honnan tudjak hogy az a ko 5000 eves? Nincs ra irva... Nem ertem komolyan.. Hogy allapitjak meg egy adott targy korat ?
2016. jún. 19. 23:29
 1/5 Ozmium42 ***** válasza:
98%
Izotópos kormeghatározás.
2016. jún. 19. 23:44
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Meghalt élőlények korát (kb. 40000 évig visszamenőleg) nem túl nehéz meghatározni: a szénnek van egy radioaktív izotópja, a C14-es izotóp. Ez az izotóp rég elbomlott volna a Föld légkörében, de a kozmikus háttérsugárzás hatására folyamatosan képződik a légkörben, és egy állandó szinten van a légkörben.

Ezt a C14-es izotópot minden élőlény beépíti a saját szervezetébe, és élete során egy állandó érték alakul ki, tehát pl. a szervezetében lévő szén 1%-a C14 (a pontos értéket nem tudom, ez csak példa!).

Mivel tudjuk, hogy milyen gyorsan bomlik le ez az izotóp, és tudjuk, hogy az adott élőlény halálakor mennyi ilyen izotóp volt a szervezetében, így ki tudjuk számolni, hogy mikor halt meg, hiszen a halála után C14 már nem jut be a szervezetébe, a korábban bejutott izotópok pedig elkezdenek lebomlani.

2016. jún. 19. 23:50
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Erre sok módszer van, a régészetnek vannak segédtudományai, amelyek segítségével meg tudják becsülni a kort. Egyébként legtöbbször csak hozzávetőleges kormeghatározást tudnak végezni, tehát pontos évszámot nagyon ritkán adnak meg.

Nem mindegy, hogy milyen mélyen találják meg az adott leletet (ebből is lehet a korra következtetni), hogy milyen leleteket találnak még mellette (mert pl. ha tudjuk, hogy az adott területen megfordultak hunok, és a lelet nomád néptől származik, és az edény mellett találnak egyenes kardot, akkor jó eséllyel hunokról van szó, mert a hunok egyenes kardot használtak, akkor a lelet kb. Kr. u. 5. századból származhat).

De ami ezeknél is fontosabb, a leletnek a megmunkáltsága (egyes népek másképpen munkálták meg az anyagot, más formavilággal díszítettek stb.), aminek a régészetben nagyon komoly szakirodalma van, tulajdonképpen az egész szakma erről szól, hogy milyen nép, mikor és hogyan és mit csinált, milyen tárgyi leleteket hagyott hátra jellemzően. A régészek ezeket vizsgálják a legjobban. Laikus számára egy földben talált fémdarab nem mond semmit, de egy szakember számára ezer információ van rajta, ami olyan dolgokat elárul, hogy kik, mikor készíthették azt.

Aztán ott vannak a díszítőelemek, az adott törzsre, népre stb. jellemző művészi kifejezőeszközök, vagy esetleg írás van a leleten - ezekből egyből lehet következtetni a korra is. Persze sokszor, ha írás van rajta, az elég sok vitákat generál, mert azt külön menet megfejteni, és akkor már a nyelvészek is beszállnak a vitába (mert ahány régész és nyelvész, annyiféle elképzelés van ilyenkor). Nem beszélve a történészekről. Szóval ez az egész nagyon bonyolult dolog, de hidd el, a tudományban megvan annak az eszköztára, hogy egy tárgy korát meghatározzák.

Te azt mondod, hogy "nincs rá írva" a kora a leletre, a kutatók számára viszont ezer olyan dolog látszik egy leleten, ami utal arra, hogy kik és mikor és hol készíthették.

2016. jún. 19. 23:56
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
2016. jún. 20. 00:43
 5/5 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat! Utolso elotti: Nincs ra irva alatt nem arra celoztam,hogy en nem tudom megallapitani a korat hanem magara a modszerre, hogy hogyan is tudjak megallapitani a korat az adott leletnek. Evidens, hogy ha az ember nem paleontologus nem fogja erteni/ megallapitani a korat az adott elolenynek. Szoval en itt arra akartam ramutatni, hogy hogyan is csinaljak ezt. Nyilvan valo, hogy nekem nincs annyi reszlet rajta mint egy tudosnak :) Megegyszer koszonom a valaszokat !
2016. jún. 20. 23:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!