Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Kémiai gázelegyes feladatban segítenél?

Egy 29,12 dm3 térfogatú, erős falú edényben 280K hőmérsékleten és 400 kPa nyomáson egy ismeretlen, gáz-halmazállapotú szénhidrogén (A) és hidrogéngáz elegye van. Az "A" és H2 tömegének aránya egyenlő mólarányaik 14-szeresével. Megfelelő körülmények biztosítása mellett a két gáz reakcióba lép egymással és a reakció 50%-ig végbemegy. Ezután az elegyet forró, tömény kénsav-oldaton átbuborékoltatjuk - ekkor a maradék "A" gáz teljes mennyisége megkötődik a savban - , majd 500 K hőmérsékletű, 100 kPa nyomású oxigénben elégetjük. Az égésre az adott állapotú oxigénből 187,1 dm3 fogy. Adja meg az ismeretlen gáz képletét és a kiindulási gázelegy összetételét!

Keress kérdéseket hasonló témákban: gázelegy, reakció 50%-ig végbemegy, molarány

 01-11 20:52  Privát üzenet  Tetszik 

A válasz
A kérdező kommentje:

Azt az egyesített gáztörvénnyel sikerült kiszámolnom, hogy a kiindulási elegy 5 mol. És a végén az oxigén fogyás 4,5 mol. A tömegarány és a molarány viszonyából meg az etén következne számomra. Az nem teljesen világos, hogyha a reakció 50%-ig végbemegy, az azt jelenti, hogy a kiindulási etén 50%-a elfogy? Mert én elkezdtem számolni úgy, hogy a kindulási 5 mol 2/3 része etén, 1/3 része hidrogén, és azért áll meg a reakció, mert a fele etén elfogy. De ekkor nem jó az oxigén fogyás.
Ha meg mindent ismeretlenekkel írok fel, és behelyettesítek, harmadfokú tagok lesznek benne, amiket még nem tudok megoldani.

# 1/1Időpont 01-11 20:54 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Szeretnék ebben a fizika feladatban segítséget kérni: A TV képcsövében az elektronokat 15kV anódfeszültségű elektromos tér gyorsítja fel. Mekkora sebességgel és milyen idő múlva..
Jó ez a megfejtés a fotometriás feladatban?
SOS! Fizika feladatban kellene segítség? Valaki segítene?
Kémia, gázelegyes feladatban tudnátok segíteni?
Kémia, gázelegyes? Feladatban kérnék segítséget!
Gázelegyes kémia feladatban segítene valaki?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu