Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Az emberiség a mai technológiai fejlettségével meg tudná védeni a bolygót egy olyan meteorit becsapódásától ami a dinoszauruszokat kipusztította?


 01-11 21:18  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
1 2
Valószínüleg ha időbe lenne jelezve a specko gépeken a meteorit közelsége a föld felé akkor elég esélyes :)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik.
# 1/15Időpont 01-11 21:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem nem.

A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/15Időpont 01-12 01:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

A mai technikai szinten évtizeddel előre kéne tudni, hogy valamit esetleg tenni tudjunk.
Egyrészt évekig tartana megépíteni egy olyan műholdat és hozzá rakétát, ami el tudja érni és valamilyen módon minimális pályamódosítást tudna produkálni az aszteroidán, másrészt biztos, hogy csak olyan kicsi pályakorrekciót tudnánk produkálni, ami csak nagyon hosszú pályán módosíthatna annyit, hogy biztonságban legyünk.
Tehát mondjuk egy két éves nap körüli keringési pályán keringő több kilométeres aszteroidán két-három pályakörével korábban kell elkezdeni a pályakorrekciót, hogy a potenciális becsapódás időpontjára már millió kilométerekkel odébb kóvályogjon.

A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/15Időpont 01-12 08:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tislerics Máté nevű felhasználó válasza:

Ha időben észrevennénk, akkor igen! Több megoldás is létezik:

Az egyik amit már Wadmalac is írt a pályamódosítás atom, vagy hidrogénbomba robbantásával. Itt jó ha tudjuk, hogy milyen az aszteroida vagy akármi összetétele, mivel a robbanás szét is szakíthatja az objektumot, ami csak tovább tetőzné a bajt. A filmekkel ellentétben egy szétrobbantott aszteroida még nagyobb károkat tudna okozni a Földben, sőt a szétszakadt részeit, már sokkal nehezebb lenne utána tovább módosítgatni.

A másik módszer az "elvonszolása" egy speciális eszközzel. Ez esetben le kéne szállni az égitest felszínére, és rakéták segítségével "eltolni". Habár nem kéne tartani az objektum szétszakadásától, ez egy sokkal komplikáltabb művelet lenne. Az aszteroida ugyanis forog! Ha rossz irányba tolnánk el, akár meg is növelhetnénk a becsapódás esélyét. Ez a módszer maximum akkor jöhet szóba, ha nagyon sok időnk van elhárítani a veszélyt!

Miközben az elhárítás zajlik a Földön is lehetne intézkedéseket tenni arra az esetre ha nem sikerül eltérítés. Ugye a becsapódás hatalmas szökőárakat, földrengéseket, vulkánkitöréseket, erdőtüzeket okozna. A becsapódás helyszínét szerencsére meg lehetne állapítani. Onnan ugye evakuálni kéne mindenkit. Gyakorlatilag le kéne zárni egy egész kontinenst, és elhozni onnan mindent, amit csak tudunk. Az armageddonnak hosszú távú hatásai ellen is lehetne védekezni. A becsapódás következtében kilökődött por évekig elfedné a napfényt, ami ugye nagyon ciki. Élelem termesztését nehezebb lenne megoldani, a megújuló környezetbarát energiatermelést kidobhatnánk a kukába, (teljesen rá kéne állni a fosszilis energiatermelésre), rengeteg faj kipusztulna, stb...

A válasz 70%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/15Időpont 01-12 09:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

"A másik módszer az "elvonszolása" egy speciális eszközzel. Ez esetben le kéne szállni az égitest felszínére, és rakéták segítségével "eltolni"."

Ennek van egy alternatívája, a szó szerinti elhúzás máshova.

Méghozzá gravitációval.
Egyszerűen odaállunk mellé egy rakétával, aztán mindig csak annyit üzemeltetjük, hogy ne vonzza oda magához, tartsa a távolságot. Mivel a két tömeg EGYMÁST vonzza, ezzel az aszteroidát a rakéta is húzza magához. Persze nagyon kicsit, de ha elég sokáig csináljuk, ez a minimális eltérítés hosszú távon nagyon sokat jelenthet.

Van még pár lassú, de hatásos és gazdaságos technológia.

Ezt egy diák vetette fel: fessük, fóliázzuk a kődarab felületét megfelelő mértékben és helyzetben eltérő színűre, egyik oldalt fényvisszaverőre, a másikat feketére. A nap eltérő fénynyomása így lassan eltolja a kívánt irányba.

Meg köthetünk rá napvitorlát is.

Ez a két módszer a pályamódosításhoz nem kíván aktív hajtóművet.
Csak hát elég lassúak.

A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/15Időpont 01-12 10:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tislerics Máté nevű felhasználó válasza:

A lefestős, foliázós módszer nagyon tetszik! Leginkább azért, mert így nem kéne elvonszolni rakétákat.

Eszembe jutott még, hogy a foliázós és a napvitorlás megoldás kiegészíthető lehetne Földi lézerek segítségével is. Ha több évig építenénk egy gigászi lézert, akár a Földről is lehetne "lökdösni" az objektumot.

A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/15Időpont 01-12 10:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

"akár a Földről is lehetne "lökdösni" az objektumot."
A Holdról még jobb hatásfokkal.
Nem ront a légkör és csak 28 nap alatt fordul körbe.

A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/15Időpont 01-12 10:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Túl sok sci fi-t néztek.
A dinoszauruszokat legalább egy 10-14 km átmérőjű aszteroida becsapódása,és annak következményei pusztíthatták ki.A Sebessége 10-40 km/s is lehetett.
A mai technológiai fejlettségi szinten képtelenség lenne rá leszállni, vagy eltéríteni, felrobbantani meg pláne. Kb 100 évre tippelném azt, mikorra már tudnánk egy ekkora aszteroidával valamit kezdeni.

A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/15Időpont 01-12 11:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

A sebesség nem gond, a méret már inkább. De ha mondjuk tíz évvel a várható becsapódás előtt egy milliomod foknyit tudunk változtatni a pályáján, mire ideérne, már 5-10 holdtávolságnyira ki van térítve.
Ma még minden ilyesmi sci-fi, de szerintem közel sem 100 évig.

A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/15Időpont 01-12 11:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tislerics Máté nevű felhasználó válasza:

#8! Nem hogy le tudnánk szállni a felszínére még mintát is tudnánk visszahozni belőle a Földre! ;)

[link]

1-2 kilométer átmérőjű kisbolygó igenis is szétrobbanhat akár 300-500 méteres töredékekre is. Egy 50 megatonnás hidrogénbomba odavágna neki azért, hidd el! A felrobbanását nem úgy kell elképzelni mit a Csillagok háborújában!

Ha pár évvel a becsapódás előtt kiszúrjuk, akkor bőven elég 1-2 milliméterrel "eltolni" és messze elkerül majd bennünket! :)

A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/15Időpont 01-12 13:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Kurzweil a szingularitás elérését 2045-re jósolja, és úgy becsli, hogy ekkorra szerinte a nem biológiai intelligencia egymilliárdszor erősebb lesz, mint az emberiség teljes..
Mennyire reális cél, ha paleoantropológus szeretnék lenni?
Az emberiség hajnalán mennyire lehetett elterjedt a kannibalizmus? A táplálékhiány mellett milyen okai lehetnek a fajtársevésnek?
Hány tonnával gyarapodik a Föld tömege évente a légkörben elégő meteoritok miatt?
Ha 65 millió évvel ezelőtt nem csapódott volna a földbe a meteorit akkor nem létezne ma az emberiség?
Ha most becsapódna egy meteor a Földbe, és a dinoszauruszokhoz hasonlóan kihalna az emberiség, a becsapódás pillanatában az Űrben tartózkodó, Föld körül lebegő űrállomásokon lévő..

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu