Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Főleg matematikusokhoz és...

Kapitány_úr kérdése:

Főleg matematikusokhoz és fizikusokhoz, illetve logikusokhoz szegezem az alábbi kérdéseimet: Ha egy fizikai tétel/törvény bizonyítást nyer, akkor az axiómának minősül-e?

Figyelt kérdés

További kérdéseim:

A bizonyított tételek/törvények abszolút axiómáknak minősülnek, vagy csupán egy axióma rendszeren belül számítanak axiómának?

Létezhet-e egyáltalán abszolút axióma? Tehát olyan axióma, amely önmagában igaz?

S bizonyítható-e a logikáról, hogy képes effélét bizonyítani?


+Bónusz kérdés: a kvantummechanikában bizonyították-e, hogy mozgásuk valószínűségalapú, vagy ez még elmélet?2017. szept. 5. 20:46
1 2 3
 1/27 A kérdező kommentje:

Jobban leírva a kérdéseimet:

-Léteznek-e abszolút axiómák?

Akár igen, akár nem

- Létezhet-e olyan logikai, amellyel bizonyítható valamiről, hogy az abszolút axióma-e, vagy nem?

- Létezhet-e olyan logikai rendszer, amely által bizonyítható, hogy létezik egyáltalán abszolút axióma, vagy épp ennek ellenkezője?

2017. szept. 5. 21:15
 2/27 anonim ***** válasza:
82%

Nagyon nagy fogalmi zavarokban küzdesz.

Az axióma és a tétel két különböző dolog.


Az axiómák, olyan megegyezésen alapuló állítások, amiket bizonyítás nélkül igaznak fogadunk el. Ezeket változtatva különböző axiómarendszerekhez juthatunk, amelyek bár különbözőek, lehetnek igazak és müködőképesek.


A tételek az axiómákból levezethető állítások, amelyeket bizonyítani kell, hogy igaznak fogadjunk el.


Egy tétel, attól, hogy bizonyítva lesz nem lesz axióma, de felhasználható más tételek bizonyítására.

2017. szept. 5. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/27 anonim ***** válasza:
50%
Olyan fogalom pedig, hogy "abszolút axióma" nem létezik.
2017. szept. 5. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/27 anonim ***** válasza:
72%

Onmagaban semmi sem bizonyithato, affele abszolut axioma amit mondasz nem letezik.

Az axioma nem vezetheto vissza semmire csak feltesszuk. Tegyuk fel, hogy letrehozok nehany axiomat. Abban a pillanatban letrejott egy egesz rendszer amelyben rengeteg torveny, es tetel talalhato. Ezek a torvenyek/tetelek kovetkeznek az alap axiomakbol de nem lesznek axiomak, mert az axiomak alatt visszavezethetetlen allitast ertunk.

Mutatok egy peldat. Tegyunk fel egy olyan axiomat hogy ponttomeg kozott a letrejovo ero nagysaga m1*m2/r^2*g, illetve egy olyat hogy egy tomegre hato erok vektori osszege adja meg az eredo erot.


Levezetheto az axiomakbol kis integralas segitsegevel ,hogy egy tomor gomb belsejeben a kozeppont fele huzo ero 1/r -es utemben csokken. Tehat itt mar nem 1/r^2, hiszen itt sok kulonbozo iranybol hat vegtelen sok vegtelen kicsi ero.

Ebben az esetben ez a kovetkeztetes csak egy tetel.

Ha megvaltoztatjuk az axiomat akar egesz mas eredmenyre jutunk.


Pl fizikaban azokat az axiomakat keressuk amelyek a legszelesebb korben leirjak a vilagot. A newtoni axiomak leirjak bizonyos feltetelek kozott a vilagot. Az einsteni axiomakbol ugyanugy kovetkezik minden olyan tetel ami a newtonibol (kozelitessel), de azon tul is mutat ezert bizonyos korulmenyek kozott mas eredmenyre jutunk vele. A ket axioma rendszerbol levezetett tetelek alapjan az eisteini tetelek jobban leirjak a vilagot. Azota voltak ujjabb axiomak pl a kvantummehanika axiomai ami egesz mas sztohasztikus axiomkal dolgozik. A mozgast ellenben determinisztikusnak latjuk tehat ha eldobok egy golyot akkor anbak tudni fogom a palyajat. Ez nem fer ossze! Vagy megis?

Rengeteg sok egyenletes valoszinusegi valtozo egyuttes megjelenese eseten az eloszlasok konvolvalodnak ami egy gauss gorbet kozelit, ellenben ennek oly kicsi a szorasa, hogy az eloszlas egy dirac impulzus lesz. Ez adja a makrokozmoszban az altalunk megfigyelt determinisztikus mukodes illuziojat. Matematikaban keress ra a centralis hatereloszlas tetelere.


A logika helyesseget bizonyitani? Hm...

Mi a bizonyiteka hogy a logika helyes, na ez a kerdes engem is regota foglalkoztat, elsore azt mondanam. Szerintem godeli matematika utan kellene olvasgatni, nemteljessegi tetel stb.. ott aztan vannak fincsi dolgok.

2017. szept. 5. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/27 A kérdező kommentje:

Kedves 4-es,


Köszönöm válaszodat, te érted, hogy mit akarok kérdezni.

Kicsit tisztázom a fogalmat.

Írod, hogy a fizikában a világot leghűbben leíró axiómákat keressük. Ez jelenti azt, hogy egyes axiómák megcáfolódnak idővel?

Illetve, tudom, hogy a matematikában kb. kedvünkre lehet axiómákat kikötni, de fizikában a materiális világot kell szem előtt tartani. Mi alapján fogadnak el valamit axiómának? Mi alapján bizonyítható, hogy az adott törvény axiómának megfelel? (most nagyon alapvető axiómákról beszélek, amikre az egész fizikai rendszert fel akarom építeni) Merthogy itt a valóságot kell szem előtt tartanom.

És ebből következik az "abszolút axióma" fogalom, ami alatt azt értem, hogy:

- ha bizonyítható egy törvényről, hogy megfelel-e, vagy nem felel-e meg axiómának (tehát, hogy nincs olyan jelenség a világban, amely az adott törvényt cáfolná), akkor az abszolút axióma az azt jelentené, hogy egyértelmű, hogy el kell fogadni, nem szükséges az elfogadását indokolni.

Itt hoznám a descartes-i kételkedést, miszerint minden jelenség az érzékelésünk által manifesztálódik számunkra, ezért nem biztos, hogy a jelensége abszolút jellege azonos az általunk érzékelttel. Abszolút axióma alatt azt értem, amely azonos, és nem kérdéses, hogy nem illúzionál bele az érzékelésünk.

2017. szept. 5. 22:42
 6/27 A kérdező kommentje:

@4-es:


A kvantummechanikai részre vonatkozólag:

Amit leírtál, hogy miért nem determinisztikus, az megfigyelésen alapul, vagy bizonyított? Tehát nem lehetséges, hogy a későbbiekben megcáfolódik? Egyáltalán bizonyítható ez?

2017. szept. 5. 23:02
 7/27 A kérdező kommentje:

Amúgy igen...

Az "axióma" szó helyett a "tény" szót kellene használnom inkább. Ez okozhatta a félreértést.

2017. szept. 5. 23:04
 8/27 anonim ***** válasza:
50%

Ha egy axiómarendszerben bebizonyítanak valamit matematikailag, akkor az tétel. Axióma az, amit csak úgy elfogadunk, bizonyítás nélkül.


Bizonyítani a matematika tud, a fizika modelleket épít matematikai alapon. A tételeket eleve adottnak tekinti, valami olyasminek, mint az axiómák, mert azok is eleve adottak.

2017. szept. 6. 07:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/27 Wadmalac ***** válasza:
50%

Egy aritmetikai rendszernél, mármint mondjuk ha a mivalóságunkat akarja leírni, nem árt, ha az alapaxiómák kiválasztása gondosan történik. Elvileg ez nem probléma, mert az axiómák általában olyan alapvetően magától értetődő dolgok, hogy senkinek nem jutna eszébe még elméletben sem, hogy megkérdőjelezze.

Ha egy axiómáról kiderül, hogy hibás, akkor az egész arra épülő aritmetikai rendszer összedől. Szerencsére ilyen, legalábbis matematikában-fizikában nem történt, mert akkor cheszhetnénk.


Ted Chiang "Division by zero" novellája megvan?

Ha nem, pótold.

2017. szept. 6. 07:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/27 anonim ***** válasza:
67%

4-es vagyok.

Az a helyzet, hogy sosem lehet bizobyitani hogy egy axioma "abszolut", az altalad hasznalt ertelemben. Akkor csereljuk le axiomainkat, ha az uj axiomak leirjak a regi megfigyeleseinker illetve az uj megmagyarazhatatlan megfigyeleseinket.

Tegyuk fel, hogy vegtelen megfigyelest tudunk tenni a vilagrol es ezt leirja egy axiomarendszer tehat azt hinnenk tokeletes. De amit te is irtal feloldja az egrszet. En ezt ugy fogalmaztam meg regebben,hogy: egy rendszer valodi mibenlete nem ismerheto fel bizonyosan a rendszeren belulrol.

A matrix filmet buztos ismered. Adott egy szamitogep ami egy adott axiomarendszert szimulal egy virtualus vilagban. Tegyuk fel hogy bent a tudosok vizsgaljak a vilagot, figyelik az elekrtonokat stb., es megtalaljak az axiomarendszert ami leirja a teljes vilagot. De valojaban amit vizsgalnak megis csak szimulacio.

Ez egy filozofiai kerdes, hogy mit tekintesz valosagnak. Sajnos a kozertelemben ertelmezett objektivizmus sem letezik. Az objektivizmus egyetlen ertelmes definicioja az hogy: szubjektiv tapasztalataink halmazaibak metszete.


Nem talalsz fix gondolkodasi pontot ahova illeszthetned az abszolut axiomakat.


A kvantummechanikat edfig nem sikerult cafolni. Rengeteg furmanyosnal furmanyosabb kiserletet dolgoztak ki young ota, de mindegyik ugyanoda a kovetkeztetesre jut, ami szerintem csodalatos. Termeszetesen lehetseges hogy valaki talal egy uj axiomqrendszert qmivel egeszen uj megvilagitasba helyez mindent, de ez meg nem tortent meg.

:)

2017. szept. 6. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!