Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hosszú távon főként evolúciós...

Hosszú távon főként evolúciós szempontból szerintetek melyik lenne jobb az emberiségnek?

Figyelt kérdés
Ha hosszabb távon egy olyan bolygón telepedne le és fejlődne tobább, ahol a földi gravitáció 0.9-szerese, vagy ahol a földi gravitáció 1.1-szerese van jelen.

2018. jan. 4. 18:37
1 2
 1/20 Mojjo ***** válasza:
100%
Teljesen mindegy. Az evolúciós szempont azt jelenti, hogy az adott környezethez alkalmazkodás szempontjából. Az adott környezethez meg mindkét esetben tudna alkalmazkodni.
2018. jan. 4. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 anonim ***** válasza:
Egyébként nem hinném, hogy ilyen mértékű gravitáció változáshoz szükség lenne evolúciós alkalmazkodásra, szerintem a mostani génállományunkkal is tökéletesen ellenénk mindkét környezetben. (Csak a másodikban tömörebbek lennének a csontjaink és több energiára lenne szükségünk.) Az amiben esetleg még különbség lenne a kettő között az, hogy ha tovább megyünk egy 3. bolygóra, ahol mondjuk mégnagyobb a gravitáció, akkor azzal hogy birkóznánk meg.
2018. jan. 4. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 A kérdező kommentje:

#1-es

> Persze hogy tudnánk alkalmazkodni, olyan helyre ne is menjünk, amihez nem tudunk...


#2-es

> Az evolíciós nyomás még a környezet minimális megváltozásának hatására is kialakul, legfeljebb alig észrevehető, de van... Szinte biztos, hogy idővel megváltozna az emberi génálomány, alkalmazkodva az új körülményekhez, még akkor is jelentősen divergálna ha egyik-másik esetben viszonylag nagy populációval dogloznánk.


Viszont a 3. bolygó ötlete (szerintem) a jó meglátás (itt legyen mondjuk 1.5-szörös földi gravitáció). Nyilván 0.9-es bolygóról idővel oda költözni iszonyú rossz lenne, de 1.1-esről már sokkal-sokkal könnyebb, holott majdnemhogy ugyanaz a gravitáció a két helyen.

2018. jan. 5. 07:20
 4/20 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az evolúció nem egy gyors játékos ám.

Ezer évek itt semmit sem számítanak.

Százezer, millió év alatt valószínűleg lenne látható alkati változás, a kisebb gravitáció mellett némiképp nyúlánkabb, magasabb alkat, magasabb mellett alacsonyabb, zömökebb testalkat terjedne el.

Szerintem nincs mit rangsorolni ebben, mi a jobb vagy rosszabb, mindkettő a helyi viszonyokhoz előnyösebb.

2018. jan. 5. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/20 Pombe ***** válasza:

"a kisebb gravitáció mellett némiképp nyúlánkabb, magasabb alkat, magasabb mellett alacsonyabb, zömökebb testalkat terjedne el. "


Miért kellene ehhez 100000 év is akár? A farkaskutya szerű kutyákból nemesítéssel két- háromezer év alatt kialakult pl. a tacskó. Erős szelekciós nyomás alatt "pillanatokon" belül lép az evolúció, akár ennél is gyorsabban:


Pl.: "Kutyához és macskához hasonló házi kedvencként árulnak Oroszországban több évtized alatt háziasított rókákat."

[link]


Persze ez úgy menne, hogy a bolygó meghódításánál az emberek önmagukat szelektálnák valami olyan módon, hogy aki rosszul viseli a dolgot, az visszamegy haza, vagy más űrtelepekre költözik, és az ottmaradtak meg egymás között szaporodnának.

2018. jan. 5. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 Wadmalac ***** válasza:

"Miért kellene ehhez 100000 év is akár?"

"Erős szelekciós nyomás alatt "pillanatokon" belül lép az evolúció"

Igen, de ez embernél NEM erős szelekciós nyomás. Főleg az alacsonyabb gravitáció esetén a nyúlánk alkat nem előny, csupán következmény.


A szándékos szelekció természetesen nagyon gyors evolúciós hatóerő, de egy emberi társadalomban ez azért nem gyakori, van némi etikai akadálya a fajnemesítési tenyésztésnek. :)


És fontos pont, hogy ez a nyúlás és zömökösödés génváltozás NÉLKÜL azonnal jelentkezni fog, egyszerű egyedfejlődési körülmények miatt.

Ezt semmiféle evolúciós nyomás nem kényszeríti, hogy genetikailag fokozódjon.

A példa mondjuk 10%-os G-változása biztosan nem.

A kisebb gravitáció esetén nulla a kényszerítő erő, esetleg párválasztási,ha a csajoknak állatira bejönnek a hórihorgas srácok és a srácoknak az égimeszelő csajok (ez a tendencia egyébként itt, a mi 1 G-s bolygónkon is működik).

A nagyobb gravitáció meg esetlegesen fokozódó ízületi problémákkal fog járni, ami a szaporodási esélyt nem fogja rontani.

Nem kizárt, hogy mondjuk másfél G már drasztikus hatással járna (jónép nagyja elhullana tizen-huszonévesen keringési betegségben), de ha azt egy komplett társadalom nyakába rakjuk, az már népirtás szintjén van.


Erős evolúciós nyomás lenne pl. egy folyamatosan erősödő gravitációs hatás. De ugyebár ez azért nem egy tipikus jellemző bolygóknál.

2018. jan. 5. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/20 anonim ***** válasza:
5: A nagyobb termetű kutyák az ivarérettséget 3 évesen érik el. Az embernél sokkal lassabb a nemzedékváltás, nem minden nőnek van három gyereke 18 évesen.
2018. jan. 5. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/20 Pombe ***** válasza:

Wadmalac: "Igen, de ez embernél NEM erős szelekciós nyomás. Főleg az alacsonyabb gravitáció esetén a nyúlánk alkat nem előny, csupán következmény."


Semmit se állítottam arról, hogy mi fog változni, és jóval erősebb és jóval gyengébb gravitáció lehetősége is a felszínre bukott. A szelekció az általam emlegetett szituációban pedig hatalmas lesz, ha pl. gyorsan növekszik a kolónia földi utánpótlásból. Az emberek könnyedén tudják magukat szelektálni egy komolyabb űrutazási technológia mellett, ahogy ma is már az életünkben akár hétszer, vagy többször is váltunk munkahelyet és lakóhelyet. A kezdeti gyors szelekció után már lassulni fog a szelekció hatása, mert ahogy egyre inkább másabb emberek lakják be a bolygót, úgy a kívülről beáradó friss genetikai háztartás mennyisége is csökkenni fog, ugyanakkor még ez is lök egyet az evolválás sebességén, mert ezzel a variáció mégis nő.


Wadmalac. Nézd. Nem tudom mit vitatkozol ezen az egymillió meg 100000 éven, ha egyszer látjuk a saját szemünkkel, hogy erős szelekciós hatásra akár évtizedeken belül is komoly és látványos változások érhetőek el.


Még ha ilyen erős szelekciós nyomásnak csak a tizede, vagy huszada éri ott a frissen és gyorsan növekvő emberi kolóniát, ahol a szokásosnál sokkal erősebb lesz a szelekciós hatás, amit ráadásul könnyedén lehet tolerálni is (elutazás máshova), akkor teljesen irreális az az állítás, hogy millió évek kellenének olyan apró változáshoz, mint amit te prognosztizáltál.

2018. jan. 5. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/20 Pombe ***** válasza:

"Az embernél sokkal lassabb a nemzedékváltás, nem minden nőnek van három gyereke 18 évesen."


Amely hátrányt gyorsan behoz az, hogy az ember sokkal nagyobb mennyiségben szaporodik mégis, és ezzel nagyobb variációt hoz létre. Itt nem a Földről van szó, hanem egy idegen bolygóról, ahol azonnal új variánsok kezdenek kialakulni, vagyis a genomvariációk száma kell hogy emelkedjen, amit ráadásul frissít mindig az elmenők helyébe érkező újak genomja. Ezek egyre jobban fognak különbözni a bolygón közben elszaporodó emberek egyre másabb genomjától.


Nem pusztán a nemzedékváltás szaporasága határozza meg az evolúció gyorsaságát, hanem elsősorban a környezet eltérő másságának mértéke. Minden esetben az evolúció gyorsasága drámaian felgyorsult a nemzedékváltás sebességétől függetlenül akkor, ha valami katasztrófa miatt az ökológiai fülkék felszabadultak, és azok később ismét élhetővé váltak. Ilyenkor minden esetben elszabadult az evolúciós radiáció.


Másodsorban is teljesen mindegy, hogy milyen gyors a nemzedékváltásunk. A korábban bemutatott módon akár évtizedek alatt is látványos változásokat lehet felmutatni erős szelekció mellett, és bármennyivel is lassúbb a nemzedékváltásunk a kutyával szemben, akkor

se lehetne azt állítani, hogy a kutyák azon a bolygón (persze inkább lényegesen erősebb, vagy gyengébb gravitáció mellett) 100 év alatt jól meg tudnak változni, de az ugyanolyan arányú emberváltozáshoz meg millió, vagy 100000 évek kellenének... :D


Matematikailag sem jön ki ez az elképesztő léptékű aránytalanság. Nem?

2018. jan. 5. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 Pombe ***** válasza:

Amúgy jól beleszaladtunk egy akadémikus vitába, ahol semmiféle peremfeltétel nincs tisztázva...


Gyorsan belakható amúgy az a bolygó a gravitáció mértékétől függetlenül?


Hol tartunk? Komolyabb mértékű a gravitáció eltérése a földihez képest?


Jól és gyorsan működnek a bolygóközi járatok?


Nagyjából korlátlannak tekinthetőek a bolygón történő elterjedéshez szükséges technikai jellegű utánpótlások mennyisége?


Nagy igény mutatkozik a más bolygókon való letelepedésre?


Mert kb. ha ezek megvannak, akkor szerintem relatíve piszok gyors lesz az emberi evolválás üteme ott.

2018. jan. 5. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!