Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért csíp a házi dohány?

Miért csíp a házi dohány?

Figyelt kérdés

Milyen anyagot tartalmaz amiért csípő érzést ad.

A keményitőre gondoltam de nincs más anyag ami ezt okozhatja?

pld.:ph-érték.



2018. aug. 9. 00:17
1 2
 1/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

Mit értesz csípés alatt?

Dohányzás közbeni csípősebb hatás, íz?


A cigarettába kerülő dohányok nem simán szárítva kerülnek felhasználásra, gyártó, típus szerint eltérő előkezeléseket kapnak, pácolás, fermentálás, áztatás-szárítás stb. A pipadohányokat még glicerinezik is.

Ezek részben éppen a speciális ízélmény eléréséről szólnak, így nem csoda, ha a "natúr" dohányon nem ezt érzed.

2018. aug. 9. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Mert te úgy érzed.

A többi Wadmalac igazsága szerint.

2018. aug. 9. 08:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:
Dohányzás közben érzem.
2018. aug. 10. 14:50
 4/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nálunk olyan szintű a dohányzásellenes propaganda, hogy a netről lehalt minden házi dohány praktika.

Találtam neked fermentálásról gugli fordítós leírást. Hellyel-közzel értelmezhető.

[link]

2018. aug. 10. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:

Igen ezt mar én is néztem.

A fermentáció abból áll hogy elrakni a leveleket kb 4 hétre és közbe figyelni a hőmérsékletet és a páratartalmat?

2018. aug. 11. 08:48
 6/13 A kérdező kommentje:
Gondoltam még hogy hozzáadni propilén glikolt a nedvesség és az íz miatt persz elkeverve desztillált vizbe plusz egy kis cukor.
2018. aug. 11. 08:53
 7/13 Wadmalac ***** válasza:

Lehet kísérletezni. Cukorral óvatosan, egyrészt az alkoholos erjedés nem biztos, hogy jót tesz, másrészt beindíthat szintén az ízre kellemetlen eredménnyel járó élesztőgombás erjedést is.

A PP-glikolt esetleg végkezelésnek, mert a fermentációdat totál megállíthatja. De akkor is inkább a glicerint javasolnám a PP helyett. Vagy a tömény aromaoldat PPG-re gondoltál? Egyiket sem vízben oldva kéne hozzáadni, inkább pumpás flakonnal permetezni rá töményen és kis mennyiségben, remekül beszívódik vizezetlenül is, a vizet majd magára rántja a légpárából.

2018. aug. 13. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:

Igen a PP nél én is gondoltam hisz tartósitószerként is használják :/ .

A glycerintől nem füstőlne nagyon?

Gondoltam a keverésre is 80-20 százalék arányban plusz aroma.

De lehet csak akkor úgy lesz párologtatóval megnedvesíteni és hagyom egy halomban persze a körülményeknek megfelelően.

Gondoltam még az amiláz enzim re is de az csak cefréhez jó.

2018. aug. 13. 12:25
 9/13 anonim ***** válasza:

A hibalehetőségek tárháza közel végtelen.

Ez egy külön tudományterület(-ek).

Én különvenném a dohánytermesztés és dohány feldolgozás részre.



Kezdjük az elején.

Megfelelő fajt/fajtát kell választani.

A Nicotiana tabacum fajták enyhébbek, mint a N. rustica.

A tabacum fajták között is van több fajtakör.

Ezeknek az erőssége, minősége eltérő.

Érdemes több fajtát kipróbálni.

Van olyan fajta, ami nem igényli a fermentálást.



Még ha jó is a fajtaválasztás, akkor is lehet termesztéstechnológiai probléma.

Pl túl késői kiültetés, késői (túléretten) szedés, talaj túl magas niotrogéntartalma stb.



Feldolgozás:

Akkor a fermentálás-szárítás résznél is el lehet rontani.

Túl száraz vagy túl nedves marad. stb



Azért sincs a neten leírás a feldolgozásról, mert nem lehet objektívan leírni, hogy mit-mikor-meddig érdemes csinálni.


Régen szokás volt a házi termesztés pl kukoricásban, de nem csodálkoznék, ha csak csípős-büdös, rosszabb minőséget lehetne így előállítani, ami csak a boltival keverve ad élvezhető minőséget.

2018. aug. 13. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
Sikerült a csipő és a keserű ízt eltüntetni de még mindig olyan hatása van mintha a port lélegeznék a torkomra úgymond nem kaparja csak nem olyan jó érzés nem tudom leirni pontosan.
2018. okt. 23. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!