Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Mi okozza a bio (faj) diverzitás csökkenésének okait?

Ez nem házi, de olyasmi. Erről is kéne tudnom valami 3 összefoglaló mondatot, de még nem tudom, mit is kéne összefoglalni; légyszi, aki tudja, írja le. Nem kell túl sok szöveg.


Pl ilyenek jók, hogy pl az ember rátelepszik más fajok élettereire; pl fát vág, hogy papírt csináljon, vagy mezőgazdákodási területeket az erdőből?


A diverzitás az ilyen sokszínűség, sokféleség.


Egyébként van jelentősége, hogy BIO? Tehát akkor ők az ember hatására tünnek el, fogyatkoznak meg, vagy pl maguktól, pl a globális felmelegedés miatt olvad a jég a jegesmedvéknek?


Tehát hogyha ilyen értelem van, akkor ide pl miket kell írni?


Nem kell hosszú, csak felsorlás szintjén elegendő lenne , de akinek pl van több gondolata is hozzá, és szeretné megosztani, írhat nyugodtan.


Előre is köszönöm.Keress kérdéseket hasonló témákban: faj, állat, élőlény, növény, gazdagság, állatvilág, sokszínűség, természet, élővilág

 2018. dec. 7. 15:19  Privát üzenet  

A válaszok
A kérdező kommentje:

Mármint mi okozza a biofajdiverzitás csökkenését;

előre is köszönöm# 1/8Időpont 2018. dec. 7. 15:21 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Akkor csak ezek lesznek , gondolom én:


fakivágás, elsivatagosodás, erdők kisebbedése

fák helyén még mezőgazdasági területek telepítése

életterük így visszaszorul

meg még ilyne környezeti hatások, mint globális felmelegedés# 2/8Időpont 2018. dec. 7. 16:10 Privát üzenet
Amire te gondolsz az a biodiverzitás, egyben. Amúgy a fajok egy részének eltűnése okozza, ennek fő okozója, hogy az ember elveszi az élőhelyét, pl. erdőírtás, vízerőművek, stb. De ide sorolható még a túlvadászás is.

A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/8Időpont 2018. dec. 7. 16:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm , ment a zöld

# 4/8Időpont 2018. dec. 7. 17:33 Privát üzenet

Furcsa, de jelenleg növekszik az erdők területe (sok az új telepítésű erdő), ugyanakkor az esőerdők viszont örült ütemben zsugorodnak és éppen ez a baj, mert azok adják az élőhelyet rengeteg élőlénynek.

A sarki jég mennyisége is növekszik éppen, annak ellenére hogy hatalmas jégtáblák szakadnak le, viszont az emelkedő hőmérséklet hatására a párásabb levegőből több hó esik le a belső területekre.

A Föld sokkal összetettebb, mintsem ilyen egyszerű összefüggésekkel fel lehetne tárni a valós folyamatokat.A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/8Időpont 2018. dec. 7. 19:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm, erre is ment a zöld! :)

# 6/8Időpont 2018. dec. 7. 20:27 Privát üzenet

A növényi, állati valamint a mikroorganizmusok sokféleségének, diverzitásának, amelyek a Bioszférát alkotják, a csökkenése számos okhoz köthető.

Pedig ez a diverzitás nemcsak ökológiai jelentőségű, hanem gyakorlati értéke is van, akár mint gén-forrás, amelyet a klasszikus növény- és állatnemesítésben lehet felhasználni, akár mint egyes gének forrása, amelyeket viszont az alkalmazott genetikában lehet hasznosítani.

Sajnos jelenleg a fajok száma sem ismert, amelyek a bioszférát alkotják, számukat ötmilliótól nyolcvanmillióra becsülik, amelyből alig másfél milliót vizsgáltak, így nem tudjuk melyek azok a gének, amelyek hordozzák és fenntartják az életet a Földön.


A biológiai sokféleséget számos tényező veszélyezteti. Ezek között vannak természetes okok, mint például a rendszeresen visszatérő jégkorszakok, vagy az űrből érkező nagyobb meteoritok. A mesterséges, emberi tevékenység által kiváltott okok között említendő meg az élőhelyek elpusztítása, amely lehet erdőirtás, beépítés, mezőgazdasági termelésbe való bevonás, vagy különféle ipari tevékenységek, valamint az élelemszerzés miatt. A bolygó erőforrásainak folyamatos és egyre intenzívebb kihasználása az elmúlt 115 év során mintegy 400 gerinces faj kihalásához vezetett. Évente 50 állatfaj kerül közelebb a kihaláshoz és ezek negyede emlős, míg 41 százalékuk kétéltű.

Idetartozik a klímaváltozás, a földrajzi területek jellegének bármilyen okból történő megváltozása, például az elsivatagosodás, vagy a jellegzetes flóra és fauna megváltozása, az őshonos növény és állatvilág drasztikus eltűnése, amely további, láncreakciószerű változásokat okoz, amelyeket fel sem mérhetünk, mivel nem is ismerjük azokat a fajokat, amelyekre hatással lehetnek.


A kutatók szerint azonnali és intenzív természetvédelmi programok indítására van szükség az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében, hiszen az emberi faj is a bioszféra része, nélküle nem élhetünk és hozzá minden módon kötődünk.


Többek között nagyobb figyelmet kellene fordítani az élőhelyek közötti határszakaszra, a regenerációs és a dinamikai folyamatokra, mert nélkülük a különféle zónák vizsgálata nem hozhat kellő eredményt.

Tessék néhány szakszerű és gondolatébresztő mondat, ah valamivel mélyebbre szeretnél látni a problémában, keress rá ezekre a szavakra a neten.

[link]A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/8Időpont 2018. dec. 8. 10:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm, zöld:)

# 8/8Időpont 2018. dec. 8. 19:43 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mi a sűrűség csökkenésének az oka a 11. főcsoport után?
Hogy számoljam ki a véralkoholszint csökkenésének az idejét az alábbi képlet alapján? Q=Q0e^-t/Ϯ Q a vér alkoholszintje Q0 a vér kezdetleges alkoholszintje Ϯ az eliminációs idő,...
Az hogy lehet hogy itt Londonban jól elvan egymás mellett az ultra-ortodox zsidó és a keményvonalas muzulmán meg mondjuk az ateista bennszülött hipszter?
Mi a különbség a diverzitás felé tanúsított attitűd és az előítéletesség között?
Tudnátok nekem segíteni fajdiverzitás számolásban? Bővebben lent!
Üdv, szerintetek mi lehet többnyire az oka réti csernozjom talajok össze sótartalmának a csökkenésének a B-C szintekben, a mész tartalom és a kötöttség általános csökkenésének?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!