Hogyan működik az autokláv?
Mivel a kérdező nem írta milyen autokláv érdekli pontosan én a vegyiparban elterjedt gőzfűtésű duplikált falú edény működéséről írok, mert ezt tartom a legjellemzőbbnek.
Az autokláv egy kettős falú (duplikált) tartály, a külső tartály és a belső tartály közti teret köpenytérnek is szokás nevezni, ebbe vezetik a gőzt. a teret egy fojtó szelep zárja és tart benne adott NYOMÁST. a kondenzátumot egy golyós kondenzedény tartja vissza, hogy a nyomás meg tudjon maradni, amikor a kondenzátum felgyűlik akkor egy részét elengedi.
Nos, a gőztérben állandó nyomáson a gőz kondenzál a telítési hőmérsékletén, és így az edényt NEM hevíti túl gyakorlatilag egy pontján sem.
Ahogy hűl a köpenytér, kondenzál a gőz, csöken(ne) a nyomás, a fojtó szelep nyit és erre a nyomásra fojtja az éles gőzt.A gőz tudja a fizikát (Gibbs féle fázisszabály) így a fázisváltás miatt a szabadsági foka zérusra csökken, állandó nyomáson állandó lesz a hőmérséklet is.
Ha a nyomásviszonyok olyanok, a kondenzátumot újra fojtják, és a keletkező sarjúgőzzel további készülékeket fűtenek. (lásd robert bepárló a cukoriparban)
az autokláv duplikátor megfeleltetést innen vettem, csak nem szúrtam be az előző beírásban:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!