Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy teljesen lezárt tartály...

Ha egy teljesen lezárt tartályban vizet forral az ember, akkor elég nagy hőmérsékleten teljesen gőz lesz, vagy minig lesz egy kis víz, ami egyensúlyban van a gőzzel?

Figyelt kérdés

2019. jan. 28. 00:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Egy idő után gőz lesz. A nyomástol füg hogy milyen hömérsékleten lesz gőz halmazállapotú. Elég nagy nyomáson a gőz sürüsége eléri a viz sürüségét is.
2019. jan. 28. 00:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
76%

Attól függ, milyen hőmérsékletre melegíted. Ahogy nő a nyomás, a forráspont is emelkedik. Ha a hevítés lépést tart a forráspont emelkedésével, akkor mind gőzzé válik.

[link]

2019. jan. 28. 00:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 EagleHUN ***** válasza:
100%

Nem nem! Egy ideig nőhet csak a nyomás a forráspont és a hőmérséklet is!

A víznek van kritikus pontja is!

[link]


[link]


"

A szuperkritikus víz


A víz 373 °C hőmérséklet és 220,6 bar nyomás fölött „szuperkritikussá” válik. Efölött a kritikus pont fölött nem nevezhető sem szilárdnak, sem folyadéknak, de gáz állapotúnak sem, leginkább „folyadékszerű gáz”-ként írható le. Ha a szuperkritikus víz szerves anyaggal érintkezik, felszakítja annak kémiai kötéseit, majd oxigén hatására reakció megy végbe, vagyis az anyag elég. Ez általában lángok nélkül történik. A reakció végén szén-dioxid és tiszta víz keletkezik, a más égések során keletkező káros melléktermékek nélkül.[22]


A folyamat jelentőségét az adja, hogy felhasználható szerves hulladékok, vagy szerves anyagokat is tartalmazó hulladékok, például szennyvíz környezetbarát megsemmisítésére.


A szuperkritikus víz tulajdonságainak vizsgálatával a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai is foglalkoznak a japán kísérleti modulban (JEM). A francia űrügynökség, a CNES által kifejlesztett DECLIC nevű berendezés alkalmas a folyamat vizsgálatára mikrogravitációs környezetben (a gravitáció kiiktatásával a folyamat könnyebben kivitelezhető). Az egyetlen hátránya a folyamatnak, hogy a vízben lévő oldott sók könnyen kicsapódnak, amik a vízzel érintkező fémalkatrészek rozsdásodását okozzák.


A kísérletek az ISS-en 2013 júliusában kezdődtek, amiket nagyjából 2015 januárjáig terveznek befejezni.


Az Amerikai Haditengerészet néhány hadihajóját már felszerelte ilyen kísérleti berendezéssel, amit a gyakorlatban is használnak. Orlando városa szuperkritikus víz felhasználásával működő szennyvíztisztító építésébe kezdett (2014).[22][23]

"


Sőt ha ennél a 374 C -os hőmérsékletnél már eléri a 100kbar fölötti értéket is a nyomás akkor már szilárd halmazállapotú VII. -es "jég" lesz belőle.

Igen kérdező jól érted közel 400C-os jégről van szó!


Tehát a folyamat erősen nyomásfüggő!

2019. jan. 28. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 EagleHUN ***** válasza:
Egyébként megfelelő eszközök és biztonsági intézkedések nélkül ne forralj vizet zárt edényben. Nagyon veszélyes. Súlyos robbanás lehet belőle.
2019. jan. 28. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
az a kérdésem valójában, ha veszek egy szobahőmérsékletű vizet normál légköri nyomáson egy zárt edénybe, ami mondjuk félig van tele, vagy tizedéig, akkor mi történik ha akármeddig melegítem?
2019. jan. 28. 13:43
 6/11 sadam87 ***** válasza:
100%

Az, amit EagleHun leírt a 3. válaszában.

Kicsit hadd módosítsam a gondolatkísérletedet. Zárjuk le a vizet szobahőmérsékleten úgy, hogy fölötte vákuum van. Ha teljes vákuumot alakítunk ki, akkor a víz forrni kezd, de csak addig, amíg a vízpára el nem éri a gőznyomást. (Ekkor a folyékony víz és a fölötte levő vízgőz dinamikus egyensúlyban van.)

[link]

Ha melegíteni kezdjük a vizet, növekszik a gőznyomás, azaz nagyobb nyomású gőzzel lesz egyensúlyban a víz, így további víz fog elpárologni. Emiatt egyre nagyobb lesz a gáz halmazállapotú fázis sűrűsége a nyomásnövekedés hatására.

Ezzel párhuzamosan a folyékony fázis sűrűsége a hőmérséklet növekedésével csökkenni fog (mivel ennek a sűrűségét inkább a hőmérséklet határozza meg, mint a nyomás). Emiatt előbb utóbb eljutunk oda (persze ha bírja az edény...), hogy a két fázis sűrűsége megegyezik, ekkor viszont megszűnik a két fázis közötti fázishatár. (Más megközelítésben: a hőmérséklet növelésével a párolgáshő folyamatosan csökken, a kritikus pontnál éri el a 0-t.) Ekkor beszélhetünk szuperkritikus állapotról. Ez nagyjából a gáz és a folyadék halmazállapot között van, a konkrét nyomás és hőmérséklet értéktől függ, hogy melyikre hasonlít inkább.

[link]

[link]

2019. jan. 28. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 dq ***** válasza:
100%
Nem függ a kezdeti vízmennyiség/tartályméret aránytól?
2019. jan. 29. 06:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 sadam87 ***** válasza:

#7

De, természetesen igen, jogos meglátás. Ha kevés víz van az edényben, az összes elforr.

2019. jan. 29. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 EagleHUN ***** válasza:

Én is elkezdtem játszani a gondolattal és gondolatkísérleteket végeztem.


És az egyik szélsőséges esetre nem tudom a választ hátha Sadam87 tudja, vagy valaki más. :-)


Tehát:

Hézag (buborék) mentesen bezárunk vizet egy nagyon erős tartályba.

Elkezdjük melegíteni.

Igen ám de nincsen hova elforrjon! Így a gőz tágulása és ezzel a párolgáshő csökkenés is kiesik a rendszerből!


Csak a folyékony víz hőtágulása kezdi feszíteni az edényt.

Tehát a nyomás elvileg nőni fog (a forráspont még magasabbra tolódik...), feltételezem elég extrém módon.

De ugye a folyadékok meg elvileg összenyomhatatlanok.


Mi fog történni?

Mi lesz a kritikus ponton/ponttal?

Lesz egyáltalán?

Válhat így szuperkritikussá?

Nem tud fázist váltani mert nincs helye?!

Rögtön VII-es jéggé alakul a folyékony víz amikor a kellő nyomás és hőmérséklet elő áll?

Ki hagyja a gőz halmazállapotot?

Mi van ilyenkor?


(Azon felül ha ilyen állapotban mondjuk meghasadna a tartály hát inkább nem szeretném elképzelni mi lenne ott... :-D )

2019. jan. 30. 00:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 sadam87 ***** válasza:

"Tehát a nyomás elvileg nőni fog (a forráspont még magasabbra tolódik...), feltételezem elég extrém módon."

Valóban.

"De ugye a folyadékok meg elvileg összenyomhatatlanok."

Nagyjából igen. De azért nagy nyomás kifejtésével csökkenthető a térfogatuk -egy kicsit.

[link]

Ez alapján a diagram alapján a 30 °C-os víz sűrűsége 75 bar nyomáson egyezik meg az 1 bar nyomású, 4 °C-os vízével.

A pontos választ én nem tudom megmondani, de én arra tippelek, hogy nem lesz gőz fázis, hanem valamelyik nagy nyomású szilárd fázisba megy át.

(Megjegyzem, a gyakorlatban ekkora nyomást ha ki is bír az edény, valószínűleg annak a fala is torzul, így változik kis mértékben a térfogata.)

2019. jan. 30. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!