Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem szabad kiolvasztott...

Miért nem szabad kiolvasztott ételt visszafagyasztani?

Figyelt kérdés

2019. márc. 6. 12:01
 1/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

A kiolvasztás után megindul a baktériumok tánca a kaján, kajában. Visszafagyasztva sem feltétlenül áll le teljesen.

Megnő a romlásból származó fertőzésveszély.

2019. márc. 6. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
76%
Én ezt sose értettem. Oké, hogy kiolvasztás után elkezdenek szaporodni meg csintalankodni a baktériumok. De ha le se fagyasztom, vagy AMÍG le nem fagyasztom, addig menyivel jobb a helyzet? Miért rosszabb az, hogy ha lefagyasztom, majd két nap múlva kiolvasztom fél órára, kiszedek belőle egy adagot, majd gyorsan visszafagyasztom, mintha mondjuk 2 napig a sima hűtőben tárolom 5 fokon?
2019. márc. 6. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
90%
Mert pont úgy néz ki, mint a fagyasztott, pedig már elkezdte elveszíteni a szavatosságát.
2019. márc. 6. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

A fagyasztott cucc, főleg hús, zöldség sejtszerkezete a fagyasztástól sérül (a jégkristályok szétcseszik), a kiolvasztás után könnyebben jutnak bele a bacik, jobban hat rá az oxidáció, kémiai bomlások.

Egy paradicsom frissen szedve eláll simán egy hétig, de fagyasztás és kiolvasztás után egy nap alatt be tud penészedni.

2019. márc. 6. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 dellfil ***** válasza:
100%

Pontosan, ahogy Wadmalac írja. A jégkristályok által szétroncsolt sejtfalak szabad utat engednek a mikrobáknak a sejtek belsejébe(!). így nagyon felgyorsul a romlási folyamat. Az újrahűtés nem segít ezen, akkor sem, ha lassít valamelyest rajta.


dellfil

2019. márc. 6. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ahha! Teljesen logikus, így már értem :)
2019. márc. 6. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Vagy mondjuk ha nem zöldségre vagy sejtes valamire gondolunk, hanem pl. vanília fagyira, akkor az olvadt állapotban töltött idő számít. Olyan, mintha egy óra lenne a fagyiban, ami a hőmérséklettől függő sebességgel ketyeg, 0 fok alatt nagyon lassan, vagy kb. megáll. Ha kiolvasztod, akkor tovább megy az óra, és hiába fagyasztod vissza, nem fog visszafelé járni. Összességében minél több időt töltött kiolvasztva, annál nagyobb az esélye, hogy már nem fogyasztható a benne lévő elszaporodott bacik miatt. Ezek a bacik fagyasztáskor általában nem pusztulnak el, csak a szaporodásuk lassul vagy áll le.
2019. márc. 7. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
#7 voltam, és az alapján a főkérdésre válaszolva: Azért "nem szabad", mert nem tudhatod, hogy előtte már hányszor és mennyi ideig volt kiolvasztva. Az is lehet, hogy már 86-szor ki volt olvasztva, már rég megromlott, de te 87-edszer is visszafagyasztod, mert nem tudsz a korábbiakról. Szóval ezt megelőzendő a legegyszerűbb és aránylag legbiztosabb megoldás, ha nem fagyasztjuk vissza, ami egyszer kiolvadt.
2019. márc. 7. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
72%
Utolsó: Én nem tudom, te hol laksz meg hányan használjátok azt a hűtőt, és hányan eszitek egymás kajáját, de én általában tudom, mit mikor raktam be, hányszor olvasztottam ki.
2019. márc. 7. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
0%
Utolsó, én meg nem tudom, hol nőttél fel, de próbálj civilizált kommentet írni!
2019. márc. 7. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!