Mikulás és Télapó ugyan az?
A hívőknek Mikulás, az ateistáknak a Télapó hozza az ajándékot.
Másutt Santa Claus, vagy Gyed Moroz.
Más korszak/ország, más szokások.
Magyarországon eredetileg a Télapó hozza 6-án az ajándékokat, a Jézuska meg 24-én. A Télapóból később Mikulás lett, a kettő ugyanaz.
Angolszász kultúrákban a december 6-a nem ünnep. Ott Santa Claus (~ Télapó/Mikulás) hozza december 25-én reggelre az ajándékokat. Ő jön rénszarvas húzta szánon a kéményen át, neki vannak manó-segítői, és ő él az Északi Sarkon.
A mi Télapónk/Mikulásunk az ablakba, kipucolt csizmába teszi az ajándékokat a jóknak, és virgácsot a rosszaknak. Ő nem jár szánon, nem él az Északi Sarkon, és nincsenek se rénszarvasai, se manói. Ő 5-én éjjel gyalog járja az országot, és meglátogatja a szegényeket - ennek alapja Szent Miklós püspök története. (Ő, azt hiszem, az eredeti legenda szerint valami ázsiai eredetű emberke volt.)
Szóval, ezek egymástól eltérő vallások és kultúrák legendái/meséi.
"A Télapóból később Mikulás lett, a kettő ugyanaz"
Eredetileg Mikulás volt, és aztán lett belőle Télapó a szocializmus alatt.
Jó, bocsánat, az én életemben pont fordítva volt, mert utána most megint Mikulás. Az előzményekről nem tudtam, ahhoz még fiatal vagyok.
Ezért lett teljesen lepontozva az egész válaszom?? Gratulálok...
Miért, szerinted csak keresztények ünnepelnek karácsonyt? Mi pl. nem vagyunk hívők, mégis ünneplünk, és az amerikai szokások szerint!
Ebben semmi butaság nincs, nekem úgy tűnik, hogy te pontozol csak le engem, valami nagyon furcsa, indokolatlan és nevetséges nagyképűségből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!