Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Mikulás és Télapó ugyan az?

Mikulás és Télapó ugyan az?

Figyelt kérdés
Az ugye oké, hogy a Mikulás hozza 6-án a csomagot, de akkor a télapó mit csinál? vagy ő ugyan az mint a mikulás? Esetleg a Télapó hozza a kéményen keresztül karácsony estén az ajándékot? De akkor mit csinál a Jézuska? A Jézuska az ki? Ő lenne Jézus?
2016. jún. 20. 13:52
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

A hívőknek Mikulás, az ateistáknak a Télapó hozza az ajándékot.

Másutt Santa Claus, vagy Gyed Moroz.

2016. jún. 20. 14:10
 2/17 anonim ***** válasza:
76%
Ugyanaz és ugyanaz.
2016. jún. 20. 15:30
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Eredetileg Mikulás, Szent Miklós. A Szocializmusban mégse lehetett, hogy egy szent hozza az ajándékokat, Télapót kellett használni, de igazából egy és ugyanaz, mindkettőt lehet használni, mindkét verzióra vannak gyermekdalok. Magyarországon, valamint az egykori Monarchia területén, és Németországban dec. 6.-án jön. A Jézuska pedig dec. 24-én. Nem csak Magyarországra, hanem Németo. katolikus területeide is ellátogat (Christkind) Ott a protestánsokhoz Weinachtsmann érkezik szenteste, aki egy amerikaiasabb Santa Claus féle télapó. Tehát ott nem egyenlő a kettő, de nálunk igen.
2016. jún. 20. 16:13
 4/17 anonim ***** válasza:
40%

Más korszak/ország, más szokások.

Magyarországon eredetileg a Télapó hozza 6-án az ajándékokat, a Jézuska meg 24-én. A Télapóból később Mikulás lett, a kettő ugyanaz.

Angolszász kultúrákban a december 6-a nem ünnep. Ott Santa Claus (~ Télapó/Mikulás) hozza december 25-én reggelre az ajándékokat. Ő jön rénszarvas húzta szánon a kéményen át, neki vannak manó-segítői, és ő él az Északi Sarkon.

A mi Télapónk/Mikulásunk az ablakba, kipucolt csizmába teszi az ajándékokat a jóknak, és virgácsot a rosszaknak. Ő nem jár szánon, nem él az Északi Sarkon, és nincsenek se rénszarvasai, se manói. Ő 5-én éjjel gyalog járja az országot, és meglátogatja a szegényeket - ennek alapja Szent Miklós püspök története. (Ő, azt hiszem, az eredeti legenda szerint valami ázsiai eredetű emberke volt.)

Szóval, ezek egymástól eltérő vallások és kultúrák legendái/meséi.

2016. jún. 20. 17:03
 5/17 anonim ***** válasza:
96%

"A Télapóból később Mikulás lett, a kettő ugyanaz"

Eredetileg Mikulás volt, és aztán lett belőle Télapó a szocializmus alatt.

2016. jún. 20. 22:17
 6/17 anonim ***** válasza:
5%

Jó, bocsánat, az én életemben pont fordítva volt, mert utána most megint Mikulás. Az előzményekről nem tudtam, ahhoz még fiatal vagyok.

Ezért lett teljesen lepontozva az egész válaszom?? Gratulálok...

2016. jún. 21. 07:24
 7/17 anonim ***** válasza:
Nem csak ezért lettél lepontozva, több helyen is butaságot írtál.pl. Hogy lennének már eltérő vallások legendái? Tudtommal csak a keresztények ünnepelnek karácsonyt meg mikulást, más vallások nem. Esetleg több felekezet van. Ha legközelebb nem akarod, hogy lepontozzanak, ne okoskodj bele egy olyan témába, amihez nem értesz. :)
2016. jún. 21. 12:35
 8/17 anonim ***** válasza:
6%

Miért, szerinted csak keresztények ünnepelnek karácsonyt? Mi pl. nem vagyunk hívők, mégis ünneplünk, és az amerikai szokások szerint!

Ebben semmi butaság nincs, nekem úgy tűnik, hogy te pontozol csak le engem, valami nagyon furcsa, indokolatlan és nevetséges nagyképűségből.

2016. jún. 21. 15:14
 9/17 anonim ***** válasza:
46%
Nem egy ember kell ahhoz, hogy 0%-osra le legyél pontozva.
2016. jún. 21. 15:42
 10/17 tollbogre válasza:
Most tanultál meg írni?
2016. júl. 2. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!