Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Mik Székesfehérvár titkai?...

Mik Székesfehérvár titkai? Azon dolgokra vagyok kíváncsi, amiket jó eséllyel csak egy több évtizede, vagy ott felnövő helyi lakos tud. Minden kis apróság érdekel.

Figyelt kérdés

Nyíregyházáról Székesfehérvárra költözöm és szeretném megismerni az ottani várost mélyebben. Olyan dolgokat szeretnék megtudni, amik nyilván nincsenek fent az interneten, meg turista magazinokban, mert csak a helyiek tudják. Tehát a benfentes dolgok érdekelnek, pletykák, történetek, érdekességek.

Amik érdekelnek:

-Nevezetesebb bűncselekmények, gyilkosságok (mint pl 2003-ban a virág utcai gyilkosság Nyíregyházán, vagy 2016-ban amikor a román tüdőgyógyász Stamatiu Dan Nyíregyháza Oros városrészén szerelféltésből fejbelőtte a feleségét és súlyosan megsebesítette az új palit is, két kisgyermeket hagyva magára. Illetve kevesen tudják, de valamelyik karácsonykor kérvényezte, hogy szabadon engedjék)

-Híres koldusok, azok szokásai, érdekességei (mint pl Nyíregyházán "Sanyi" aki mindig a semmit sepregeti jobbra és balra a város különböző helyein, vagy a "feltaláló" akit már évek óta nem láttunk. Van olyan tag is, aki mindig temetésekre jár és az utcán beszólogat embereknek, csoda, hogy nem verték még agyon)

-történetek, amelyek csak szájhagyomány útján terjedtek, és sosem kerültek nyilvánosságra (mint pl egy Leviczky Zoltán nevű tag, akit Nyíregyháza és Nyírpazony között Kabaláson megcsonkolva akasztottak fel)

Vannak-e híres "városi bolondok" vagy különc figurák, akik valamiért különösen emlékezetesek maradtak a helyiek számára? (Pl Nyíregyházán járkál egy féllábú tag, akinek horogkereszt van a lábára tetoválva)

Vannak-e olyan épületek, amelyekhez baljós történetek kapcsolódnak?

Vannak-e olyan érdekességek, amelyek már szinte mémesültek? Igaz ez nem Nyíregyháza, de pl Debrecenben a sárga Seicento-val való ékszerüzletrablás, a Schumacher az nagyot ment országosan is.

Ha nem Székesfehérvár, de nagyon érdekes és meg akarod osztani, az is jöhet. :D

máj. 7. 20:33
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Milyen pokrócember? :D
máj. 8. 18:13
 12/17 anonim ***** válasza:
25%
Ha érdekel, hogy milyen híres emberek játrak oda iskolába, akkor engem is felírhatsz a listára.
máj. 8. 20:14
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz kérdés, more.

Szfváron születtem, és kb 45 évből, kb 33-at itt éltem. Nem kifejezetten szereten. Sok helyen laktam az elmúlt 15 évben. Pécs pl. a legjobb, és lehet Nyíregyháza is jobb.

Itt a belvárosban sok régi épület van, több 500 évnél is régebbi, gondolom, ott nincsenek ilyenek. Ez jó. Megnézheted a Bory-várat is, vagy a Bánya-tavat.

Ha egy olyan helyre vagy kíváncsi, amit szeretek, és a fehérváriak többsége sem ismeri a rácz-hegyi murva bánya. Semmi extra, de én szeretem.

[link]

máj. 8. 23:25
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Velencei-tó környékén vannak jó helyek, de hétvégén rengetegen vannak. Meg nem könnyű megtalálni, de sétáld körbe a tavat, pl.
máj. 8. 23:32
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Na ez a kedvenc, igaz már Veszrpém-megye, de még 30 kilin belül vagyunk:

Szentkirályszabadjai szellemváros:

[link]

A Szellemvárosban a szovjet katonáknak berendezett város volt gyakorlatilag. Ma valahogy így néz ki:

www.youtube.com/watch?v=K84UN8VY0Gk

És ezt a zenét küldeném Cserpának, és mindenkinek, aki a Khuilot szopázgatja a Kremül vörös szönyegén térpelve,

máj. 8. 23:44
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

#15 Veszprém 50km-re van Fehérvártól, Szabadja még jópár Veszprémen túl, de neked 30 "kilin" belül van?!

Ahova a fentieken kívül még érdemes menni: Bregyó közi sportpálya és a vidámparki tó, Rózsaliget.

Híres hely: Murvás parkoló, sarkán a "fél lábú" koldus, akinek egyébként két lába van, csak úgy tartja a földön ülve, mintha az egyik térdtől hiányozna.

A reggeli csúcsforgalom 7-9-ig tart, a délutáni 1-től 5-ig. Olyankor teljesen beáll a városban a közlekedés. Buszsáv nincs.

máj. 11. 07:55
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
A pokrócember egy hajléktalan figura. Télen-nyáron egy pokróccal a hátán járja a várost. Kb. annyi az összes holmija a szerencsétlennek. Én rendszeresen látom a Gyümölcs utca környékén. A lánykolesz előtti padok valamelyikén alszik éjszakánként..
máj. 11. 12:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!