Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A fiam Németországban dolgozot...

A fiam Németországban dolgozott, rendesen bejelentve. Hazajött a brigádjával, és nem mentek vissza. Utána itthon talált munkát, és elkezdte fizetni a TB-T. Az orvosnál azt mondták, hogy még a német TB-ben van. Hogyan tudna kilépni a német TB-ből?

Figyelt kérdés

jan. 21. 17:46
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
57%
Ha talált munkát, akkor miért kezdte el fizetni a tb-t?
jan. 21. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 A kérdező kommentje:
A kérdés kiírásnál kevés karakter áll rendelkezésre. Tehát, hazajöttek Németországból, de úgy, hogy még vissza mennek. Aztán a brigád máshogy döntött, és itthon maradt. A fiam is keresett munkát, és a magyar TB-t kezdte el fizetni. A német még nem szüntette meg a tagságát, de már nem érkezik rá befizetés, itthon már biztosított, de a rendszerben még úgy szerepel, hogy német Tb-s. Most ki sem tudna utazni intézkedni. Ezért kérdeztem, tud e valaki segíteni?
jan. 21. 18:22
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Beszél németül? Írjon egy levelet az ottani társadalombitosítónak.


Azért kell kilépnie, mert az EU-ban egyszerre nem lehet két országban társbizt. jogviszonya senkinek!

jan. 21. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

"Azért kell kilépnie, mert az EU-ban egyszerre nem lehet két országban társbizt. jogviszonya senkinek!"


Ezt honnan veszitek? Ilyen tiltás egyik jogszabályban sincs. De minek lenne kint biztosított, ha itthon már az? Így csak itthon kötelezett közterhet fizetni az eü. miatt, külföldön nem. Azért érdemes jelezni külföldön, hogy zárják az amúgy már fennt sem álló jogviszonyát, hogy ott ne legyen fizetési kötelezettsége a továbbiakban, ha egyáltalán van még.


Ajánlom figyelmedbe a következő tájékoztatót:

[link]

jan. 22. 04:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/21 anonim ***** válasza:
4: most mobilról nem tudom előkeresni, de volt erről állásfoglalás, hogy olyat nem lehet csinálni, hogy kint dolgozik, és itthon meg fizeti a havi 8ezret - hogy teljes körű EÜ ellátás járjon neki, ha éppen itthon van.
jan. 22. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/21 anonim ***** válasza:
Pontosan úgy van, ahogy az ötös írja.
jan. 22. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 anonim ***** válasza:

Neak:


2. Az EGT tagállamban biztosított személynek kell-e Magyarországon járulékot fizetnie, valamint Magyarországon hogyan vehet igénybe ellátást az Európai Egészségbiztosítási Kártyával? Van-e lehetősége Magyarországon valamilyen járulékfizetésre, hogy ne csak az orvosilag szükséges ellátásokat vehesse igénybe?


Közösségi rendelet alapján, a tagállamok valamelyikében dolgozó személy kizárólag abban a tagállamban kötelezett járulékfizetésre, ahol kereső tevékenységet folytat. Így, a magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetőség.


Az egyik tagállamban biztosított személy Magyarországon való ideiglenes tartózkodása alatt orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosult, a tartózkodás tervezett idejére és az egészségi állapotra tekintettel. Az ellátásokat - az egyenlő elbánás elve szerint - ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint egy magyar biztosított. A jogosultságot az illetékes tagállamban kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-kártya) igazolja. Tehát a másik EGT tagállamban biztosított személy a külföldi biztosítója által kiállított EU-Kártyával, illetve az azt helyettesítő nyomtatvánnyal veheti igénybe az ellátást.


Amennyiben a külföldön biztosított rendelkezik TAJ kártyával, akkor a magyar egészségügyi ellátások igénybevételéhez azt nem használhatja (kizárólag a külföldi EU-kártyát). Miután az EU-kártya az ideiglenes tartózkodás alkalmával felmerült, orvosilag szükséges egészségügyi ellátás igénybevételére szolgál, használatával tervezett egészségügyi ellátás nem vehető igénybe!


Tervezett (gyógykezelési szándékú hazautazás esetén) ellátást a külföldi biztosító által kiállított – az előzetes engedélyt megtestesítő – S2-es nyomtatvány alapján lehet igénybe venni. Az engedélyt igazoló S2 nyomtatvány kiadásának feltételeiről az illetékes – külföldi – biztosító nyújt felvilágosítást. A nyomtatvány felhasználása érdekében a beteg és a szolgáltató közötti előzetes egyeztetés szükséges.


Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított személynek Magyarországon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes – külföldi – biztosító által kiállított igazolás alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult. Ehhez saját külföldi biztosítójánál kell E 106 vagy E 121 nyomtatványt igényelnie.


Az igazolást a külföldi biztosító küldi meg a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő járási hivatalnak. A jogosultság bejegyzését követően a külföldi biztosított a magyar TAJ-szám alapján veheti igénybe az ellátást Magyarországon. A jogosultság-igazolás kiállításának feltételeiről az illetékes – külföldi – biztosító nyújt felvilágosítást.

jan. 22. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok, remélem, az nem félreérthető, hogy kimaradt két szó: szóval kint dolgozik és ott fizet TB-t, és itthon .....
jan. 22. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, a fiam most már itthon szeretne maradni, majd ez irányban indítjuk el az ügy intézést.
jan. 22. 12:11
 10/21 anonim ***** válasza:
Ki kell jelentkezni a német TB alól. Irány a járási hivatal a német TB kártyával. De konkrétan munkahelyen bejelentve dolgozik vagy magánvállalkozó?
jan. 22. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!