Egyéni vállalkozáshoz kell könyvelő, pontosan milyen teendői vannak?
Ügyfélkapun el tudom indítani az egyéni vállalkozást.
Egy céghez mennék alvállalkozóként, havi elszámolással.
500 km üzemanyag elszámolás amit igénybe vennék munkába járáshoz.
Adóbevallást szintén ügyfélkapun tudom intézni.
Ebben az esetben szükséges könyvelő?
500 km üzemanyag elszámolás hogy lehet kérni? Ügyfélkapun?
Hozzáértők válaszát várom, köszönöm!

válasza:A törvény csak társas vállalkozások számára írja elő kötelező jelleggel azt, hogy szükségük van könyvelőre (azt is csak bizonyos értékhatár felett), tehát a kérdésedre a válasz az, hogy nem, egyéni vállalkozáshoz nem kell könyvelő. Ettől függetlenül ajánlott.
Az, hogy pontosan milyen bevallási, nyilvántartási, nyilatkozattételi, befizetési stb. kötelezettségeid vannak, nagyban függ a választott adózási formától, a pontos tevékenységtől és a várható bevételtől, erre általánosan nem lehet válaszolni.
Az üzemanyag elszámolásos részt nem igazán tudom értelmezni, mit szeretnél az ügyfélkapun keresztül intézni az üzemanyag elszámolással kapcsolatban?

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:5, nekem cégem van/voltam ev és egyszerre nekem is 1 ügyfelem van, nagyon max 2, egész egyszerűen a szolgáltatás jellegéből adódóan. Nem ezzel van a baj. És nem is a kérdezőnek lesz baja belőle, de az, hogy csak úgy veszik fel, hogy ev lesz, hatalmad red flag, de a KATA előtt is minősítettek ilyen kényszervállalkozói szerződéseket munkaviszonynak.
És szinte biztos vagyok benne, hogy pénzben sokkal rosszabbul jár a kérdező, mint gondolja (nincs fizetett ünnep, nincs fizetett szabi stb - meg én sem egy kollégának kellett már magyarázzam, hogy a nettó árbevétel az nem a nyeresége és hiába diplomás emberek nem értik sokszor) ill. nagyon nem árt megnézni, hogy milyen feltételek vannak abban a megbízási szerződésben pl. a szerződés felmondására, biztosításra, munkaeszközre, felelősségre vonatkozóan. (Egy csomó szakmához kötelező a felelősségbiztosítás).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!