Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Igaz hogy 40 év munkaviszony...

Igaz hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba lehet menni 65 év alatt is? Ha igen, mennyivel rosszabbak a feltételek mint 65 évesen?

Figyelt kérdés
ápr. 21. 06:06
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nokre valoba igaz. A feltetelek ugyan olyanok mint a korhatar betoltesenel, de mivel jellemzoen 65 eves korara az embernek tobb, mint 40 ev ledolgozott munkaviszonya van, a ledolgozott evek szamaval pedig egyenesen aranyos a nyugdij merteke, igy a 40 ev munkaviszonnyal nyugdijba menok jellemzoen kevesebb nyugdijat kapnak mint azok akik 65 eves korukig dolgoznak.
ápr. 21. 07:33
 2/9 anonim ***** válasza:

Jelenleg csak nők esetén van ez a lehetőség.

Nem 40 év munkaviszony, hanem 40 év szolgálati idő szükségeltetik hozzá. A szolgálati időből sem mindent lehet figyelembe venni hozzá (jogosultsági idő). Munkaviszonyon kívül van más jogviszony is, ami által szolgálati időt gyűjt az ember.

40 év "jogosító" szolgálati idővel, ha valaki nyugellátást igényel a nők közül, akkor a megállapított átlagkeresetének a 80 %-át kapja nyugellátásként, nem pedig a 100 %-át. Tehát ha valakinek ez megfelel, csak akkor igényelje a nyugellátást.

Pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el... :)

Soha nem az életkor a lényeg, hanem a szolgálati idő.

50 év szolgálati idő után jár az átlagkereseted 100 %-a nyugellátásként. Teljesen mindegy, hogy ezt 65 éves korodra, vagy 78 éves korodra szeded össze.

65 éves korban sem kötelező elmenni nyugdíjba, ha például kevesled a nyugellátásod összegét, mert mondjuk csak 28 év szolgálati időt tudtál addigra összeszedni. Csak 28 év szolgálati idő esetén 65 éves kor felett (is) kortól függetlenül 66 %-os mértékű ellátást fogsz kapni.

Van nő, aki 40 év szolgálati időt még 65 éves korában sem tud felmutatni.

ápr. 21. 16:47
 3/9 anonim ***** válasza:
De ki fog 78 évesen foglalkoztatni? Általában betöltöd a nyugdíjkorhatárt, és kiraknak. Vagy még előbb.
ápr. 21. 19:55
 4/9 A kérdező kommentje:
Ritka kivétel az aki nélkülözhetetlen
ápr. 21. 20:00
 5/9 anonim ***** válasza:

"De ki fog 78 évesen foglalkoztatni?"

Valószínűleg senki. Akkor igénybe veszed az ellátást olyan %-on, amennyi szolgálati időt addigra sikerült összeszedned. Ennyi a történet.

Ismerek 65 év felettit, aki nem jogosult nyugellátásra, mert nincs meg hozzá a minimális szolgálati ideje sem.

Az vagy dolgozik tovább - ha tud és van hol -, vagy eltartja valaki, vagy segélyeken él, vagy van neki passzív bevétele, amiből él. Például ingatlan kiadásból származó.

"Általában betöltöd a nyugdíjkorhatárt, és kiraknak."

De csak általában. Nem mindenki teszi ezt és nem mindenhol követik ezt a példát.

ápr. 22. 04:13
 6/9 anonim ***** válasza:

Oké, van kb. 1 %, ahol nem.

Amúgy a le lehet kérni az Ügyfélkapun, hogy hány éved van. Ha valami nincs fent véletlenül, akkor lehet kérvényezni, pl. nekem a diplomám nincs fent, amikor egyetemre jártam, még nem volt minden elektronikus. Amúgy nem számít bele az évekbe sajnos, de a pénzbe igen, valahogy, állítólag pár ezer forinttal többet fogok kapni.

máj. 7. 10:30
 7/9 anonim ***** válasza:

"Amúgy nem számít bele az évekbe sajnos, de a pénzbe igen, valahogy"

Nők-40 kedvezményes nyugellátásba sehogy nem számít bele ha nappali tagozaton folytattad.

Ha munka mellett tanultál, akkor a "munka" számít bele, nem pedig a tanulmányaid. Mind szolgálati időben, mind keresetet érintően.

máj. 8. 03:34
 8/9 anonim ***** válasza:
De beszámít, ezt az egyetemen is mondták, az ösztöndíj.
máj. 8. 13:49
 9/9 anonim ***** válasza:

Az ösztöndíj alapból adó- és járulékmentes.

Csak olyan bevétel/jövedelem számít bele, ami nyugdíjjárulék-köteles.

Tök mindegy, hogy az egyetem neked mit mondott.

Ha a bevétel/jövedelem megfelel a feltételnek (tehát nyugdíjjárulék-köteles) akkor az az időszak szolgálati időnek számít, amire azt kifizették, akárcsak egy megbízási jogviszonynál.

máj. 9. 05:23

Kapcsolódó kérdések:

Le vagyok százalékolva évek óta és kapok visszamenőleg adóvisszatérítést. Mennyit fogok kapni 7 hónap munkaviszonyra kb ?

Megcsinálták már az önellenörzést és azt mondták a navnál,hogy már csak várnom kell a postást a pénzel. Mennyire számíthatok ?

Neak munkahelyi jogviszony?

Megszűnt a munkahelyem, voltam is a foglalkoztatási irodában ezt bejelenteni. Felmentem a NEAK oldalára is lekérdezni, de ott még nem szerepelt a kilépési dátum. Ez azért van mert még bizonyos idő kell neki mire felviszik a rendszerbe? Ha igen mikor fogom látni? 3 év az eltöltött időm...

Tb fizetési kérdések.Fura helyzet?

2006-tól volt egy jogviszonyom egy cégnél, amiről semmi papirt nem találok sajnos. Utána volt több is, de most jó pár éve semmi. Kb 5 éve elkezdtem fizetni magam után a tb-t kb 3 évig, ami túlfizetésként jelentkezett később, emiatt abbahagytam a fizetést. Most viszont...

Munkaviszony megszűnése után mikortól kell magamnak fizetni a tb-t?

Ha nem tudok elhelyezkedni meddig tart még a biztosítottságom? Be kell valahol jelenteni vagy automatikusan jelez a NAV hogy fizessek? Több gyógyszert szedek tb-re így nem akarok fedezet nélkül maradni semmiképp.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!