Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 25 év alattiaknak járó kedvezm...

25 év alattiaknak járó kedvezményt azt hogyan lehet visszaigényelni? Hogy ne verjenek át?

Figyelt kérdés

Amit kézbe kapok 400k

A bruttóm sima 8 órás minimálbér 267k

Tehát elvileg járna nekem minden hónapba +40k amit évvégén visszaigenyelhetek

Ezt a lehetőséget kínálták egy cégnél, mire figyeljek hogy ne verjenek át? És évvégén boldogan utalja ki nekem a nav a 480ezrem? Illetve ezeket mikor kell bevallani, mikor van az évvége? meg hogyan? Illetve akkor is kiutalják ha mondjuk év közben munkahelyet váltottam vagy felmondtam?

máj. 6. 14:39
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
22%
25 év alattiként 400 bruttónál neked 326 a nettód mert csak 74 tb-t kell fizetni, szja-t nem. Ezt nem kell visszaigényelni. Eleve így kell hogy számfejtsék a béred. Minden hónapban 326-ot kell kapnod.
máj. 6. 14:54
 2/15 anonim ***** válasza:
80%
1-es, én úgy értem, hogy feketén kap 400k-t, és minimálbérre van bejelentve. Amennyiben így van, úgy a kedvezméyt már eleve bérszámfejtéskor figyelembe veszik (267*0,15=40). Tehát nem tudnak átverni. És nem visszakapod, hanem nem vonják le.
máj. 6. 15:00
 3/15 A kérdező kommentje:

Nekem a bruttóm 267 lenne minimál bérre vagyok bejelentve, de 400at kapok tehát ez a "nettóm"

A 267 bruttobol 40ezer forint ami még nekem jár az a kérdés hogy ezt hogy lehet visszaigényelni, ha a munkáltató nem adja oda 400ezer mellé és nekem kell évvégén visszaigényelni emiatt

Hogyan, mikor? Illetve akkor is kiutalják ha mondjuk év közben munkahelyet váltottam vagy felmondtam?

máj. 6. 15:05
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

"Amit kézbe kapok 400k

A bruttóm sima 8 órás minimálbér 267k"

Tehát rábólintottál a szürke foglalkoztatásra borítékos pénzzel. Ilyen esetben ne legyenek igényeid, lemondtál róla már előre. A bruttód pedig nem a 8 órás minimálbér, mert az most bruttó 322.800 Ft. Először tedd rendbe ezt a témát, utána majd tudunk segíteni.

máj. 6. 15:45
 5/15 A kérdező kommentje:

Oh sorry, nem tudtam jelenleg mennyi a minimálbér azt hittem, 267k

TEHÁT JAVÍTVA 322K A BRUTTÓ és a KEDVEZMÉNY MEG 50K

A téma rendbe van téve.

Szóval "A 25 év alattiak szja-mentessége alanyi jogon jár, így ha a munkáltató év közben nem érvényesítette, az összeget a NAV által készített szja-bevallás tervezet elfogadásával vagy módosításával, a munkáltatói igazolások alapján igényelheted vissza egyösszegben. A kedvezmény a 25. életév betöltésének hónapjáig jár, és a korábbi évek jövedelmeire is vonatkozhat"

Tehát valószínűleg itt nem foglalkoznak azzal, hogy érvényesítve legyen, biztos plussz pénz a könyvelőnek vagy tököm tudja, és ezért nekem kell visszaigényelnem, és nem akarom azt, hogy évvégén mikor mennék visszaigényelni kiderül, hogy ja nem kapok semmit, mert a cég azt belopta magának, tehát gondolom ügyfélkapun keresztül meg, ha van bérpapír vagy bérjegyzék akkor azon látom, hogy az szja-mal mit kezdtek. Ez a kérdés hogy ezt hogy tudom ellenőrizni és hogyan, mikor? Illetve akkor is kiutalják ha mondjuk év közben munkahelyet váltottam vagy felmondtam?

Persze rábólintok mert jó így nekem az ajánlat, főleg ha nincs jobb... a havi fizum 450 lenne így...

máj. 6. 17:17
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Te amúgy valami retardált vagy, vagy mit nem értesz ezen? feketén dolgozol, neked nem jár semmi ezen felül, örülj, hogy nem büntettek meg (még).
máj. 6. 17:52
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Na, szóval: a bejelentett bruttó béred 322.800 Ft. Erről kell, hogy kapj bérjegyzéket. Ha nem, akkor tessék kopogtatni az irodán vagy számolni.

Az utalt béred a minimálbér, számfejtve, adózás után. Ha ez 25 éven aluliként 263.082 Ft, akkor nem kell tovább menned: a munkáltatód érvényesítette az adókedvezményt a bruttódnál. Egyébként ez az általános: ahol bejelentett bér van, ott a munkáltató annyival alacsonyabb bruttót ad a 25 éven aluliaknak, hogy kb. ugyanannyit keressenek az SZJA-mentességgel nettóban, mint az idősebbek, a szuperbruttóból adódó különbséget meg zsebreteszik.

Szóval a következő lépés: megvan a nettód utalva? Mert ha megvan, akkor nem sokat tud tenni a munkáltató azon kívül, hogy még szürkébben foglalkoztat 8 helyett 6 vagy 4 órás minimálbéren.

máj. 6. 18:02
 8/15 A kérdező kommentje:

Utána néztem és valószínűleg úgy van, hogy

bruttó 323k amire be vagyok jelentve

263k ez a hivatalos nettóm ebbe benne van az szja is

és ezt kiegészítve adnak még 137k-t de akkor én valójában nem 400-at kapok mint egy 25 év feletti, hanem csak 352k-t... de nekem azt mondták, hogy 400-at kapok és ezen felül visszatudom igényelni az szja mentességemet, amit úgy értelmezek hogy amit havonta haza viszek az 448k lesz mert évvégén egyösszegbe megkapom ezt a pénzt 48k x 12 = 576k... és valószínüleg 1 év után kibasznának, hogy és elbukom az 576k-t mert a nav nem fizeti ki és a cég se fogja...

Tehát ha azt mondják hogy a fizum 400k havonta amit kapok KP-BA és évvégén visszaigénylem az szja-mat akkor kapok még 576k egyösszegbe, ezt hogy tudom ellenőrizni, hogy valójában így lesz-e? és nem lesz az mondjuk hogy megyek évvégén a navhoz és azt mondják, hogy szevasz te nem tudsz semmit se visszaigényelni megkaptál mindent, aztán meg megyek a főnihez és mondja h kivagyok rugva csak addig kellettél még ilyen olcsón dolgoztál nekem haha...

Amit a NAV oldalán olvastam, elvileg a munkáltatónak kell érvényesíteni ha meg nem akkor igényelhetem, de aztán meg azt olvastam hogy nekem nem kell kérni semmit ez automatikus és maximum nyilatkozattal tudnék tőle én elállni hogy nem kérem, de akkor meg hogy igénylem vissza évvégén ha azt nyilatkoztam h nem kell?

A másik meg, hogy még nem fogadtam el, de ezen kívűl van még 2 csajszi akinek ugyan ezt adták be és őket is így átverhetik velük mi lesz, mert én legalább próbálok utána járni a dolgoknak

máj. 6. 19:15
 9/15 anonim válasza:
100%
Nehogy egy NAV-os is olvassa a kérdést (vagy felnyomjon valaki, aki ismer, kiscsákó) 😉
máj. 6. 19:26
 10/15 anonim ***** válasza:
91%
Értsed meg: van egy bejelentett, hivatalos béred. A 25 év alatti szja kedvezmény automatikusan jár. Bérszámfejtéskor nem fognak tőled szja-t vonni. Nem kell semmit sem külön igényelni, meg év végén visszakapni (ami igazából a következő év májusa ugye (adóbevallás). Amit meg ezen felül kapsz feketén, az meg a te meg a munkáltató dolga. Arra nyilván nem jár az szja mentesség, hiszen fekete pénz.
máj. 6. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Hogyan tudom egyben visszaigényelni a 25 éven alattiak SZJA-kedvezményét?

Jogosult vagyok még egy ideig a 25 éven alattiak SZJA-kedvezményére, amit nem havonta, hanem majd "év végén", egyben szeretnék igénybe venni, ugyanis a cég, ahol dolgozom, elsumákolja ennek kifizetését. Hogyan tudom ezt megtenni? Sajnos Google-n nem találtam konkrét választ.

Milyen összegekre számíthatunk 2026-ban? Tudom e egy összegben én visszaigényelni? (Családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye)

2024.augusztusban kötöttünk házasságot. A 2025 évben nem adtam le igénylést az első házasok kedvezményére. 2025 júniusától tudom igazolni a 12 hetes magzatot, plusz 26 éves vagyok jelenleg tehát jár a 30 év alatti anyák kedvezménye is, amire úgyszintén nem adtam be...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!