Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kb 270 000 Ft TB-tartozás...

Kb 270 000 Ft TB-tartozás mellett vállalhatok hivatalosan munkát?

Figyelt kérdés

Kb. 270 000 Ft TB-, pontosabban egészségügyi szolgáltatási járuléktartozásom van a NAV felé. Ez az egyetlen tartozásom, más NAV-os tartozásom nincs.

Évek óta nem volt hivatalos, bejelentett munkám, csak időnként vállaltam alkalmi, beugrós munkákat, illetve korábban a szüleim segítettek anyagilag. Most viszont úgy néz ki, hogy sikerül hivatalosan elhelyezkednem, és szeretnék rendesen dolgozni, illetve a tartozásomat is rendezni.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyen összegű TB-tartozás mellett természetesen vállalhatok-e hivatalosan munkát, illetve van-e esély arra, hogy a NAV engedélyezze a 12 havi részletfizetést?

Ha 12 hónapra osztanám, akkor ez körülbelül havi 22 500 Ft lenne. Én ezt önként szeretném fizetni, nem szeretném megvárni, amíg esetleg végrehajtás vagy munkabér-letiltás történik.

Az is érdekelne, hogy ha esetleg már van valamilyen végrehajtási eljárás vagy munkabér-letiltás az ügyben, akkor a részletfizetés kérelmezésével lehet-e kérni a munkabérből történő levonás felfüggesztését, és helyette a havi részleteket én fizethetem-e közvetlenül a NAV-nak.

Van esetleg valakinek személyes tapasztalata hasonló helyzettel? Körülbelül mennyi idő alatt bírálták el a részletfizetési kérelmet, és mi történt a munkabér-letiltással?

Elsősorban olyanok válaszát várnám, akiknek ténylegesen volt hasonló NAV-os TB-tartozásuk és hivatalosan munkába álltak mellette.

Köszönöm előre is a segítséget!

szept. 1. 07:48
 1/7 anonim ***** válasza:
57%

Persze, hogy vállalhatsz.

Ha nincs munkád, miből fogod a tartozást kifizetni?

szept. 1. 08:41
 2/7 anonim ***** válasza:
88%
Igen, vállalhatsz, a munkáltatónak alapból semmi köze a tartozásodhoz - kivéve ha már végrehajtás alatt áll és ezért tiltják a béredből, de ez csak azután lép életbe hogy már dolgozol. Hogy ezt elkerüld menj be a NAV-hoz és kérj részletfizetést. Mire megadják már lesz munkád, így tudod majd fizetni.
szept. 1. 09:50
 3/7 anonim ***** válasza:
85%
Igen
szept. 1. 16:23
 4/7 anonim ***** válasza:
59%

Vállalhatsz nem tiltott.

De rendezd minél hamarabb a tartozást

szept. 1. 17:52
 5/7 anonim ***** válasza:
59%
Igen
szept. 1. 19:56
 6/7 anonim ***** válasza:
77%

Nyugodtan sétálj be a NAV ügyfélszolgálatra. Mindent egyenesen, korrekten elmondanak.

A lehetőségeidet is.

Igen, van részletfizetési lehetőséged.

Munkába állhatsz, hiszen, ha nem lehetne munkába állni ez miatt, akkor nem lenne miből kifizetni - alap logikai bukfenc.

Én ugyan egybe fizettem ki (külföldi meló 2 hét - 420k fizuval), de ha jól emlékszem:

Amennyiben felveszed a részlet fizetést a teljes összegre, automatikusan zöldbe vált a TB-d, mert az összeg átkerül a részletfizetés kategóriába, így lenullázva a tartozás.

Nem vagyok benne biztos, pár évvel ezelőtti emlék.

Azt tudom, hogy amennyiben ismét munka nélkül maradnál, a munkaügyin van külön államilag megigényelhető TB járulék rendezés, azaz az állam intézi a havi költséget helyetted 1 évig. A megigénylés szükség esetén megismételhető.

Sose tudhatod mi történik pl. egészségügyi probléma miatt nem tudsz dolgozni, de mégis kell eü-i ellátás.

Menj be nyugodtan NAV-hoz. Ilyen ügyektől egészen a vállalkozással kapcsolatos (akár elméleti) kérdésekre is korrekten válaszolnak.

2 ott dolgozóval jóba is lettem.

szept. 3. 13:48
 7/7 anonim ***** válasza:

"Az lenne a kérdésem, hogy ilyen összegű TB-tartozás mellett természetesen vállalhatok-e hivatalosan munkát, illetve van-e esély arra, hogy a NAV engedélyezze a 12 havi részletfizetést?"

Munkavállalásnak semmi akadálya az adó- vagy köztartozás.

Létezik olyan fizetési kedvezmény, hogy AUTOMATIKUS. Ezt a NAV akkor köteles biztosítani, ha az adott évben még nem volt ilyen engedélyezve, és a tartozásod a 2 millió forintot nem haladja meg. Van hozzá formanyomtatvány, azon kell benyújtani.

"Ha 12 hónapra osztanám, akkor ez körülbelül havi 22 500 Ft lenne. Én ezt önként szeretném fizetni, nem szeretném megvárni, amíg esetleg végrehajtás vagy munkabér-letiltás történik."

Végrehajtás megindítása előtt kötelező a fizetési felszólítás kiküldése. Ha az abban meghatározott határidő lejártáig sem fizeted meg a tartozást, akkor a NAV külön értesítés nélkül bármikor megindíthatja az eljárást ellened. Azt, hogy mondjuk a jövedelmedet tiltják, a munkáltatótól fogod megtudni, mert köteles róla a következő munkanapon értesíteni Téged. Azt pedig, hogy mondjuk a bankszámládat inkasszóval terhelte meg, pedig a banktól fogod megtudni, amikor zárolják a számládat, és nem tudod majd használni a rajta lévő összeget.

"Az is érdekelne, hogy ha esetleg már van valamilyen végrehajtási eljárás vagy munkabér-letiltás az ügyben, akkor a részletfizetés kérelmezésével lehet-e kérni a munkabérből történő levonás felfüggesztését, és helyette a havi részleteket én fizethetem-e közvetlenül a NAV-nak."

Abban az esetben, ha engedélyezik a részletekben való megfizetést, a NAV már értesíti is a munkáltatót, hogy szünetel a végrehajtási eljárás, és a következő értesítéséig a munkáltató ne tiltson a fizetésedből. Ezzel egy időben az inkasszót is visszavonják a bankszámládról, ha helyeztek rá ki ilyet.

"Van esetleg valakinek személyes tapasztalata hasonló helyzettel? Körülbelül mennyi idő alatt bírálták el a részletfizetési kérelmet, és mi történt a munkabér-letiltással?"

Igen van. Fizetési kedvezményi kérelem elbírálása alapból 30 nap. A hagyományos kérelmek esetén (amikor részletet, halasztást, vagy elengedést is lehet kérni, akár kombinálva), teljes vagyonfeltárás történik, plusz adatokat is bekérhetnek, ezért általában ez egy hosszadalmasabb ügymenet.

Az AUTOMATIKUS részletfizetésnél viszont két dolgot vizsgálnak: Volt-e már adott évben ilyen engedélyezve, és a tartozás meghaladja a 2 milliót vagy sem. Ha a feltételnek megfelel valaki, akkor átlagban 1 héten belül születik róla helyt adó határozat, hogy engedélyezik a 12 havi részletfizetést.

Minden határozatról írásban értesítenek. Tehát fogsz róla tudni, hogy fizetheted részletben vagy sem. A határozatban lesz benne, hogy melyik részletet legkésőbb mikor, hova és milyen összegben kell teljesítened. Arra figyelni kell, hogy akár 1 forinttal kevesebb, akár 1 nappal későbbi befizetés esetén a kedvezmény érvényét vesztheti és folytathatják a továbbiakban a végrehajtási eljárást ellened. Nem fognak róla értesíteni, ha érvényét veszti a kedvezmény!!!!!

szept. 4. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

TB-tartozásomat szeretném banki átutalással befizetni, de nem vagyok biztos benne, hogy melyik NAV-számlaszámra kell utalni. Ponton melyik számlaszámot kell megadni?

Illetve a közlemény rovatba elegendő a TAJ-számomat beírni, vagy szükség van más azonosítóra is (például adóazonosító jelre vagy adószámra)? Azt szeretném, hogy a befizetés biztosan a TB-tartozásomhoz kerüljön jóváírásra, ezért érdekelne, hogyan érdemes helyesen kitölteni az utalást.

TB tartozás részletekben fizetés ameddig nem tudom egészben rendezni lehetséges?

Ahogy a cím is írja. Ezt eléggé elrontottam, elfelejtettem, hogy passzív levelező félévben nem maradok TB támogatott és ez csak akkor esett le amikor megkaptam egy kb 40000 forintos tartozást a NAVtól. Most nem tudom ezt egyben kifizetni. Meg tudom azt csinálni, hogy...

Miert duplazódott meg a tb tartozás 2 hónap alatt?

Külföldön vagyok inkább szezonmunkába dolgozom,tavaly ahol voltam csak alkalmilag dolgoztam ,nem voltam bejelentve. Magyarorszagon nem vettem igenybe orvosi ellatast évek ota.Magyar lakcimem az van. 2 éve Magyarba egy Kft.-be társtulajdonos lettem,de nulla bevételes. A...

TB tartozás összegét hol lehet lekérdezni?

Sziasztok! Ügyfélkapun keresztül le tudom kérdezni az összeget? Szeretném rendezni évekre visszamenőleg.Eddig ügyfélkapun csak egy listát találtam az oktatási intézményekről és a munkáltatókról illetve,hogy mióta nem vagyok biztosítva,de a tartozásom összegéről ott...

A TB-tartozás mikorra évül el? Mi lesz ha az ember nem fizeti be?

Szociálisan rászorult vagyok hivatalosan, nincs bevételem, de a NAV azért csak tartja a markát ennek ellenére, ma kaptam a levelet hogy van 5000 Ft tartozásom, gondolom arra a pár napra ami az előző évi lejárta és a most megújított rászorultsági közt eltelt, mert nem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!